Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, προχωρά στην αποκατάσταση του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του μεγάλου θεάτρου στην Αρχαία Νικόπολη, εντάσσοντας συγκεκριμένες επεμβάσεις στο ευρύτερο σχέδιο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, τα αναστηλωτικά προγράμματα που αφορούν στο κοίλο του θεάτρου έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το έργο αποκατάστασης της ορχήστρας. Παράλληλα, οι εργασίες στερέωσης-αποκατάστασης, συντήρησης και διαμόρφωσης στον Οίκο του Γεωργίου Εκδίκου, καθώς και στη Βασιλική Α΄ του Δομετίου, εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων η αναστήλωση της Πύλης της Βασιλικής του Αλκίσωνος.
«Η αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου, της οικίας του εκδίκου Γεωργίου και των σημαντικών παλαιοχριστιανικών Βασιλικών αποτελεί μέρος του σχεδίου συνολικής ανάδειξης των μνημείων της Νικόπολης», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την πρόσφατη αυτοψία της στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και πρόσθεσε: «Η ανέγερση του θεάτρου εντάσσεται στο οικοδομικό πρόγραμμα του Οκταβιανού και συνδέεται με την αναβίωση των Ακτίων, των αγώνων προς τιμήν του Απόλλωνα. Η πρόταση αποκατάστασης και αναστήλωσης του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων του θεάτρου ακολουθεί το αρχαίο σύστημα δόμησης, σύμφωνα με τα ρωμαϊκά πρότυπα, και στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η επανάχρηση του μνημείου. Το έργο αποκατάστασης στην ορχήστρα του θεάτρου είναι υπό εξέλιξη. Οι πόροι για το έργο στο μεγάλο θέατρο προέρχονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027 και επιθυμώ να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη για την άριστη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργασίες στα άλλα μνημεία της Νικόπολης χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ολιστική ανάδειξη της Νικόπολης, ενός εκτεταμένου και σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε την υποψηφιότητα της Νικόπολης για ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Η Αρχαία Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Αύγουστο Οκταβιανό, σύμφωνα με το ρωμαϊκό ορθογωνικό πολεοδομικό σύστημα, προς τιμήν των θεών για τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.
Κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., το Θέατρο απέκτησε μεγαλύτερη πολυτέλεια σε σχέση με το αρχικό του σχέδιο, με ψηλότερο σκηνικό οικοδόμημα και περιμετρική στοά. Διέθετε δυνατότητα χωρητικότητας 8.000 θεατών και με μέγιστη εκμετάλλευση του χώρου, 10.000 θεατών.
Ο Οίκος του εκδίκου Γεωργίου είναι μια μεγάλη και πολυτελής αστική κατοικία, που βρίσκεται σε γήλοφο και περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους, καλύπτοντας μια οικοδομική νησίδα περίπου 9.000 τ.μ. Στο ψηφιδωτό δάπεδο της οικίας καταγράφεται το όνομα του εκδίκου Γεωργίου, του αξιωματούχου που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι του κράτους. Βάσει των συστημάτων δομής, αναγνωρίζονται τρεις οικοδομικές φάσεις από τον 1ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.
Η Βασιλική Α΄, γνωστή ως Βασιλική του Δομετίου, από το όνομα δύο ομωνύμων επισκόπων -σύμφωνα με επιγραφές στα ψηφιδωτά της δάπεδα- ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Η ανέγερσή της από τον πρώτο Δομέτιο χρονολογείται περίπου στα μέσα του 6ου αιώνα, ενώ η ολοκλήρωση της ψηφοθέτησης του ναού τοποθετείται από τον διάδοχο του, στα 550-575.
Η Βασιλική Β΄, επίσης γνωστή ως Βασιλική του Αλκίσωνος, εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο εκκλησιαστικό συγκρότημα περίπου 6.000 τ.μ. Η ανέγερσή της χρονολογείται στα μέσα ή στο β΄ μισό του 5ου μεταχριστιανικού αιώνα και συνδέεται με τον επίσκοπο Αλκίσωνα. Λόγω του μεγέθους και της πολυτελούς κατασκευής της, θεωρείται ότι ήταν η επισκοπική έδρα της Νικόπολης.