Εγκαίνια του Μουσείου Κάστρου Ναυπάκτου από τη Λ. Μενδώνη

Το Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου, το οποίο βρίσκεται εντός του ανώτερου περιβόλου του οχυρωμένου χώρου, εγκαινίασε το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη. Την επόμενη ημέρα, η υπουργός επισκέφθηκε τη Βομβοκού για την απόδοση του αποκατεστημένου Καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ενώ πραγματοποίησε και αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, οι χώροι εντός του Κάστρου Ναυπάκτου έχουν ανακαινιστεί και έχουν αποκτήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως φωτισμό, κλιματισμό και συστήματα ασφαλείας. Η αρχαιολογική έκθεση εκτείνεται σε τέσσερις καμαροσκεπείς αίθουσες. Ο χώρος της Οπλοθήκης λειτουργεί ως κέντρο πληροφοριών για την ιστορία της Ναυπάκτου, τις αναστηλωτικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο των εργασιών, αναστηλώθηκαν και τα ανατολικά τείχη της οχύρωσης, με αναστηλωτικές εργασίες στο μεσοπύργιο διάστημα, από την Ωραία Ντάπια έως τον πύργο του Ρολογιού.

«Βρισκόμαστε, με μεγάλη χαρά, στη Ναύπακτο για την απόδοση μιας σειράς έργων που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το Μουσείο της Ναυπάκτου είναι το πρώτο μουσείο στην πόλη, το πρώτο βυζαντινό μουσείο στην Αιτωλοακαρνανία και το 24ο μουσείο που εγκαινιάζουμε από τον Ιούλιο του 2019. Περιλαμβάνει εκθέματα από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή καστροπολιτεία, αναδεικνύοντας την ιστορία της Ναυπάκτου από την πρωτοβυζαντινή περίοδο έως τον 19ο αιώνα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟ, με 350.000 ευρώ. Στη Ναύπακτο έχει γίνει ένα μείζον αναστηλωτικό έργο που αφορά στις οχυρώσεις, ενώ η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ υλοποιεί δύσκολες εργασίες στο λιμάνι της Ναυπάκτου, με το σύνολο των έργων στην Αιτωλοακαρνανία να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης σε έντεκα εμβληματικές κρήνες του ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου, όπως η κρήνη Μεγαλομάτα, η κρήνη του Βεζίρ Τζαμιού, και η κρήνη της Σιδηρόπορτας.

Ακολούθως, η υπουργός, συνοδευόμενη από υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, μετέβη στη Βομβοκού για την απόδοση του αποκατεστημένου Καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Το 1695, οικοδομήθηκε νέο Καθολικό στην παλαιά θέση, το οποίο είναι σταυροειδές, τετρακίονο, με τρούλο και δύο αψίδες. Η αγιογράφησή του πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

«Στις αρχές του 2020, συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, για τα έργα που θα χρηματοδοτούνταν από την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Συμπεριλάβαμε την αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, στη Βομβοκού, επειδή αποτελεί σημαντική ψηφίδα στην ιστορία της περιοχής. Σήμερα, αποδίδουμε το Καθολικό της Ιεράς Μονής, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές», δήλωσε η Λ. Μενδώνη.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Καθολικού, περιλαμβάνουν την αισθητική αποκατάσταση των τοιχογραφιών και την συντήρηση του διακόσμου, με προϋπολογισμό 812.700 ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τέλος, η υπουργός προέβη σε αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου, που υπήρξε το μεγαλύτερο κοινό θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αιτωλών. Η υπουργός έδωσε οδηγίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εκπόνηση μελετών διευθέτησης του χώρου ώστε να γίνει πιο προσβάσιμος στο κοινό. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, το οποίο κατασκευάστηκε από το ΥΠΠΟ και λειτουργεί από το 2016.

«Το Θέρμο ταυτίζεται με την Αιτωλική Συμπολιτεία και αποτελεί ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, του οποίου η ιστορική και αρχαιολογική αξία πρέπει να αναδειχθεί. Πρέπει να συνεργαστούμε με την περιφέρεια και την δημοτική αρχή, ώστε το μουσείο να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες», δήλωσε η Λ. Μενδώνη.

Το μουσείο είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία και διαθέτει πληροφοριακό υλικό σε γραφή Braille, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

©

Loading