Η επιστημονική κληρονομιά του Σωκράτη Κουγέα

Η επιστημονική κληρονομιά του Σωκράτη Κουγέα

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1966 έφυγε από τη ζωή, πλήρης ετών, ο Σωκράτης Κουγέας, ακαδημαϊκός, διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος και συγγραφέας. Ο Κουγέας, που είχε γεννηθεί στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης στις 14 Σεπτεμβρίου 1876, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Αφού ειδικεύτηκε στην παλαιογραφία και υπηρέτησε ως ελληνοδιδάσκαλος και σχολάρχης, ο Κουγέας διορίστηκε πρώτος τμηματάρχης των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το 1915 εξελέγη καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έκτακτη έδρα της Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας, ενώ το 1918 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας.

Το επιστημονικό έργο του ήταν εκτενές και πολυδιάστατο, με εκατοντάδες δημοσιεύσεις που εκτείνονταν σε όλο το φάσμα της ιστορίας του ελληνισμού. Ξεχωριστής αναφοράς χρήζει το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για την ιστορία και τη γραμματεία της ιδιαίτερης πατρίδας του, κυρίως εις τας δυσμάς του βίου του. Ο Κουγέας, με πάθος για την επιστημονική έρευνα και οικουμενική παιδεία, υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μορφές του πνευματικού βίου της Ελλάδας για έξι δεκαετίες.

Στις 6 Μαΐου 1973, σε μνημόσυνο του Σωκράτη Κουγέα στην Καλαμάτα, ο Διονύσιος Ζακυθηνός, συμφοιτητής και συνεργάτης του, καταθέτει τα φώτα του για αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα. Όπως αναφέρει, ο Σωκράτης Κουγέας χαρακτηρίζεται από μια βιολογικά ρωμαλέα ιδιοσυγκρασία και πνευματική δημιουργικότητα, κατευθύνοντας την ιστορική επιστήμη προς νέες οδούς. Υπήρξε φορέας καινοτομιών, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορική και φιλολογική επιστήμη.

Loading