Η μουσικός Μαρία Γκόγκα στην politic: «Μέσα από αυτά τα παραμύθια, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, πόση δύναμη κρύβει μέσα του»

Η μουσικός Μαρία Γκόγκα – Αφηγήτρια παραμυθιών μίλησε στην politic.gr για τις αφηγηματικές παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Αθήναιον.

Συνέντευξη: Κερασία Κοφινά

propoli

– Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το αφηγηματικό σας παραμύθι

Μετά από την θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε το λιλιπούτειο κοινό της Θεσσαλονίκης, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, συνεχίζουμε τις αφηγηματικές μας παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Αθήναιον με θέμα αυτή τη φορά….«Άσπρη σαν το χιόνι…γκρίζα σαν τη στάχτη».

Δυο παραμύθια πολύ αγαπημένα. Είναι, δυο Γερμανικά λαϊκά παραμύθια από τη συλλογή των αδερφών Γκριμμ. Τα πλαισιώνουμε με τραγούδια που έγραψα εγώ και μουσική που εμπνεύστηκε η συνεργάτιδα μου Ντόλλυ Λιανά και ζωντανεύουμε τις εικόνες τους με κρουστά όργανα.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά και στους ενήλικες που το παρακολουθούν;

Μέσα από αυτά τα παραμύθια, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, πόση δύναμη κρύβει ο καθένας μας μέσα του. Πως μέσα από το σκοτάδι μπορεί η δύναμη μας να μας οδηγήσει στο φως, στη λύτρωση.

Τα παραμύθια μας παρηγορούν ανά τους αιώνες, βγήκαν από στόματα ανθρώπων που υπέφεραν, που έζησαν στη ζωή τους δύσκολα. Γι’ αυτό τα παραμύθια είναι διαχρονικά και πάντα θα βοηθούν τους ανθρώπους να «δουν» μέσα τους, να πάρουν τη δύναμη που χρειάζονται, αλλά και να περάσουν καλά.

Τα παιδιά πως αλληλοεπιδρούν με τα παραμύθια που αφηγείστε;

Τα παιδιά πάντα συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο. Είτε ρωτώντας κάτι που δεν έχουν καταλάβει, είτε παίζοντας και τραγουδώντας μαζί μας, εφόσον τους εμψυχώσουμε πρώτα. Απολαμβάνουν κάθε φανταστική εικόνα που έρχεται ξαφνικά μπροστά τους μέσα από τον προφορικό λόγο, «ζουν» το παραμύθι.

– Ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σας;

Η πηγή έμπνευσής μου είναι, αγάπη μου για τα παραμύθια και για τα παιδιά. Δουλεύω πολλά χρόνια ως μουσικοπαιδαγωγός, με μικρά παιδιά και χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω το ίδιο το μάθημα παραμύθι, για να το καταλάβουν. Έτσι λοιπόν συνδύασα την μια τέχνη με την άλλη. Έβαλα στα παραμύθια μουσική, όπως είχα βάλει παραμύθια στη μουσική μου.

Όμως αγαπώ πολύ και τη λαϊκή μας παράδοση και θα ήθελα πολύ με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσα από τα λαϊκά παραμύθια να μπορέσω να τη συνεχίσω.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Προσεχώς τι να περιμένουμε να δούμε από εσάς;

Υπάρχουν κάποιες ιδέες και συζητήσεις για αφήγηση παραμυθιών σε ενήλικο κοινό. Και φυσικά συζητάμε για νέο κύκλο αφηγήσεων για τους μικρούς μας φίλους.

Επίσης να σας πω ότι το «Παραμυθοφασόλ», πηγαίνει τα παραμύθια του και στα σχολεία, σε βιβλιοθήκες και σε άλλους χώρους της πόλης μας.

Δείτε επίσης: Ρεπορτάζ POLITIC: Η τέχνη της μυδοκαλλιέργειας στη Θεσσαλονίκη – Ένας κρυμμένος «Θησαυρός»

Loading