Ιστορική Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου Υπογράφηκε

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Λίνα Κασσιανίδου υπέγραψαν την πρώτη Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στη συνάντηση των υπουργών επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί και η αμοιβαίως επωφελής συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του Πολιτισμού. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της συστηματικής συνεργασίας των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών και προήλθε από τις εργασίες του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προεδρίου Νίκου Χριστοδουλίδη. Η Συμφωνία αντικαθιστά τα προηγούμενα Μνημόνια Συνεργασίας και αντικατοπτρίζει τις νέες κατευθύνσεις και τους τομείς πολιτιστικής συνεργασίας, που επεκτείνονται στην Πολιτιστική Κληρονομιά και τον Σύγχρονο Πολιτισμό.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την οργάνωση αρχαιολογικών μουσείων, με έμφαση στην ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκωσία και στην διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, της Πύλης Κινητών Μνημείων, του Ιστορικού Αρχείου Ανασκαφών και Αναστηλώσεων, με θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και την εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Κύπρο, με προγραμματισμένη αποστολή εμπειρογνωμόνων εντός του 2024.

Ορίστηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, για την οργάνωση πωλητηρίων και πωλητέων ειδών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Κύπρο, καθώς και στην εκπαίδευση Κυπρίων σπουδαστών στα εργαστήρια παραγωγής αντιγράφων του ΟΔΑΠ, με συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΙΕΚ Εκμαγείων, που θα λειτουργήσει άμεσα.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η ενίσχυση των παραγωγών και συμπαραγωγών θεατρικών σχημάτων σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα, με σκοπό την τακτική παρουσία της Κύπρου σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα. Επιβεβαιώθηκε επίσης η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για την ενίσχυση της παραδοσιακής και σύγχρονης χειροτεχνίας μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών προγραμμάτων ανάπτυξης της χειροτεχνίας στις δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν σημαντική παράδοση στον τομέα αυτό.

Η Συμφωνία προβλέπει επίσης την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα των Διεθνών Οργανισμών, όπως η UNESCO, αξιοποιώντας την εμπειρία της Ελλάδας στην προετοιμασία φακέλων υποψηφιότητας. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην προστασία πολιτιστικών αγαθών από παράνομη διακίνηση, με στόχο τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με άλλες χώρες της Μεσογείου, με τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναπτύξει πολιτιστική συνεργασία.

«Η επίσκεψή μας στην αγαπημένη Κύπρο συνδυάζεται με την υπογραφή της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας. Αυτή η Συμφωνία αποτελεί το νέο θεσμικό όχημα της συνεργασίας μας στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και της σύγχρονης δημιουργίας», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη. Ανέφερε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας στον Πολιτισμό είναι κοινή επιδίωξη, καθώς «Ελλάδα και Κύπρος μοιραζόμαστε μια παλαιότατη κληρονομιά που απαιτεί κινητοποίηση για την προστασία και την προβολή της». Η υπουργός τόνισε την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, μέσω καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και της καθολικής προσβασιμότητας.

Η υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λίνα Κασσιανίδου, σημείωσε ότι η Συμφωνία προάγει την εξαιρετική συνεργασία των χωρών σε θέματα Πολιτισμού και δημιουργεί νέες προοπτικές για την προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα τους να συνεργαστούν κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την σημαντικότητα της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα πολιτικής για τον Πολιτισμό μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών.

Αυτή η συνεργασία προορίζεται να επωφεληθεί την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη μέσω της πολιτιστικής δημιουργίας, εστιάζοντας στη συλλογική δράση που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας και θα προάγει τον ποιοτικό τουρισμό.

©

Loading