Λ. Μενδώνη: Ανάκληση ΥΠΑ του 2018 για Εγκατάσταση Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας δίπλα σε Σχολεία στην Πάτμο

Λ. Μενδώνη: Ανάκληση ΥΠΑ του 2018 για Εγκατάσταση Κεραίας Κινητής Τηλεφωνίας δίπλα σε Σχολεία στην Πάτμο

«Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Χώρας Πάτμου, καθώς σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αυτή η κατασκευή βλάπτει τον αρχαιολογικό χώρο. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί εντός των αρμοδιοτήτων του, κάτι που είναι υποχρεωμένο να πράξει. Κατανοώ πλήρως την ανησυχία των γονέων, οι οποίοι φοβούνται για την ακτινοβολία που μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά τους. Ωστόσο, η θέση της κεραίας δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να εγκριθεί, καθώς αντίκειται στην ισχύουσα νομοθεσία περί Αρχαιοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρόδου TV KOSMOS.

Η υπουργός εξήγησε ότι η υπουργική απόφαση που επέτρεπε την εγκατάσταση της κεραίας στο δώμα του κτιρίου του ΟΤΕ δεν ήταν γνωστή στην τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ή στις υπηρεσίες του, καθώς εκδόθηκε στις 17/09/2018. Μετά από έξι χρόνια, η αρμόδια Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών εξέδωσε στις 23/05/2024 μια νέα απόφαση που επιτρέπει την εγκατάσταση της κεραίας. Από το 2018, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είχαν ενημέρωση για την τοποθέτηση της κεραίας, ούτε υπήρξε αντίδραση από τοπικό φορέα που θα μπορούσε να γνωρίζει την έγκριση του 2018. Στις 29 Αυγούστου, ο Δήμος υπέβαλε αίτημα για την ανάκληση της απόφασης, και το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε αμέσως σήμα διακοπής των εργασιών, έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από κατοίκους της Πάτμου. Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα να σταλεί γραπτό αίτημα από τον Δήμο, προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσει στην ανάκληση της υπουργικής απόφασης της 17/09/2018.

Η Λ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ιδίως στα Δωδεκάνησα και στη Ρόδο. «Μετά από τρεις δεκαετίες, υπογράψαμε μια νέα προγραμματική σύμβαση για τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία αποτελεί μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα και ιστορικό χώρο για τη χώρα μας. Υλοποιούνται έργα στη Χάλκη, στο Αγαθονήσι και στη Κω. Σημειώνω ότι τα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017 στην Κω δεν είχαν μελέτες μέχρι το 2020. Τώρα, έχουμε προχωρήσει στην ωρίμανση των μελετών και τα έργα είναι ήδη σε εξέλιξη, με ορισμένα να ολοκληρώνονται, όπως η πύλη του Φόρου το περασμένο καλοκαίρι. Όλα αυτά εντάσσονται σε συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσουμε έργα που είναι ωφέλιμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

©

Loading

Play