Λ. Μενδώνη: Ο Πολιτισμός αποτελεί Ισχυρό Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Εργαλείο

Λ. Μενδώνη: Ο Πολιτισμός αποτελεί Ισχυρό Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Εργαλείο

Ο πολιτισμός, εκτός από τον κοινωνικό του ρόλο, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες, κατά περίπτωση, σχηματίζουν ένα αρχαιολογικό παλίμψηστο, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την υπογραφή σύμβασης με το Δήμο της Νάουσας για την έρευνα και ανάδειξη του αρχαίου Γυμνασίου της Μίεζας, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλη, στη Νάουσα.

Η Ημαθία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς τα μνημεία που έχουν διαφανεί από τις αρχαιολογικές έρευνες προσελκύουν περίπου διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες από την αρχή του χρόνου. Αυτός ο αριθμός είναι δυναμικός, καθώς όσο εντατικοποιείται η έρευνα και η περιήγηση στην περιοχή, τόσο περισσότερα νέα στοιχεία και μνημεία ανακαλύπτονται. Εδώ βρίσκεται το μέγιστο πλεονέκτημα της πατρίδας μας, (στην αρχαία Μίεζα), αφού φιλοξενεί τον χώρο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος και η ελίτ της εποχής συνυπήρξαν και εκπαιδεύτηκαν.

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι προτεραιότητα του ΥΠΠΟ είναι η διατήρηση και ανάδειξη των υφιστάμενων αρχαίων μνημείων, καθώς η γη διαφυλάσσει και προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχουν γίνει δύο εξαιρέσεις για νέες ανασκαφές: μία στο Γυμνάσιο της Ολυμπίας προσφέροντας ολυμπιακούς όρους και μία στο Γυμνάσιο της Μίεζας, όπου σύμφωνα με πηγές, συναντήθηκαν οι Αριστοτέλης και Μέγας Αλέξανδρος, καθώς και άλλοι σημαντικοί μαθητές.

Η υπουργός συνεχάρη τη σημασία της Ακαδημίας Πλάτωνος, που θεωρείται ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, υποπτεύοντας ότι το Γυμνάσιο της Μίεζας μπορεί να χαρακτηριστεί βάσει των παγκόσμιων διαστάσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των μαθητών του, ορισμένοι από τους οποίους, όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, εκπαιδεύτηκαν στη Μίεζα.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι λόγω παλαιότερων ερευνών στην αρχαία Μίεζα και της πρόσφατης αποκατάστασης του θεάτρου, η Μίεζα είναι σταδιακά γνωστή για τα ευρήματά της. Η επικείμενη ανασκαφή και η αποκάλυψη του Γυμνασίου αναμένεται να αναδείξει ένα εντελώς νέο προφίλ για την περιοχή, καθώς γειτονεύει με τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, το Μουσείο και το Ανάκτορο.

Σήμερα, η κεντρική κυβέρνηση δια του υπουργείου Πολιτισμού, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι συνεχώς υποστηρικτής σε όλα αυτά τα έργα και πρωτοβουλίες, μαζί με τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και τους ειδικούς επιστήμονες -τους οποίους οφείλουμε να ακούμε- ξεκινούμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο εκτός από ισχυρό πολιτιστικό συμβολισμό, είναι επίσης ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο εστιάζοντας και στην επισκεψιμότητα των Αιγών, με την κυρία Στρατούλη να αναφέρει, πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Ο πολιτιστικός τουρισμός, σε διεθνές επίπεδο, ανέρχεται στο 40% του παγκόσμιου τουρισμού, τόνισε η υπουργός, υποδεικνύοντας ότι το προφίλ των επισκεπτών καλύπτει από μεσαίο έως υψηλό πνευματικό και οικονομικό επίπεδο, κάτι που η χώρα μας επιθυμεί.

Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι αν και η Ελλάδα ίσως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες σε πετρελαϊκά αποθέματα ή άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, κατέχει έναν μοναδικό πλούτο, δηλώνοντας:

Το αντίστοιχο των πετρελαιοπηγών για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι το πολιτιστικό της απόθεμα, η πολιτιστική της κληρονομιά, υλική και άυλη. Και η Ημαθία, και ιδιαίτερα η Νάουσα, κύριε δήμαρχε, έχει ένα τεράστιο απόθεμα και υπάρχουν πολλές προοπτικές με τη συνεργασία όλων να τα αναπτύξουμε προς όφελος της τοπικής, αλλά και ευρύτερης, οικονομίας και κοινωνίας της Μακεδονίας και τελικά ολόκληρης της χώρας μας.

Τοποθέτηση δημάρχου Νάουσας

Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για την έρευνα και την ανάδειξη του Γυμνασίου της Μίεζας, ενός χώρου όπου συνέβη η σπάνια συνύπαρξη αυτών των δύο σπουδαίων μορφών της αρχαιότητας, δήλωσε ο δήμαρχος Ναούσας, Νίκος Κουτσογιάννης. Ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος, δάσκαλος και μαθητής, περπάτησαν μαζί ανάμεσα στα μνημεία έχοντας δημιουργήσει ένα αξέχαστο πνευματικό αποτύπωμα, συνδυάζοντας πολιτιστικά στοιχεία από τη Δύση και την Ανατολή, και κτίζοντας τον οικουμενικό πολιτισμό που ορίζει μέχρι σήμερα το σύγχρονο κόσμο.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι το Γυμνάσιο της Μίεζας υπήρξε φυτώριο της πρώτης έμπρακτης επαφής των τότε πολιτισμών και σημείο εκκίνησης για ιστορικές αλλαγές στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, επισημαίνοντας ότι η ζώσα παράδοση μπορεί και οφείλει να αποτελέσει ξανά πηγή έμπνευσης για τον σημερινό κόσμο, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αξίες των Αριστοτέλη και Αλεξάνδρου.

Η υπουργός, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, όχι μόνο κατανοεί τη σημασία αυτού του έργου, αλλά γνωρίζει και από πρώτο χέρι την αξία που έχει για τη χώρα η ανάδειξη του Γυμνασίου της Μίεζας, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις διαθέσιμες δράσεις προκειμένου να αναδειχθεί η ιστορία και η αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής.

Τοποθέτηση Αγγελικής Κοτταρίδη

Η αρχαιολογία της Μακεδονίας συμβάλλει στην αποκατάσταση στρεβλώσεων στην προσωπική ιστορία της, ανέφερε η επίτιμη έφορος Αγγελική Κοταρίδη, η οποία με την ομάδα της ανέλαβε την ανασκαφή της Μίεζας, σύμφωνα με τη σύμβαση πενταετούς διάρκειας που υπεγράφη μεταξύ του ΥΠΠΟ και του δήμου Νάουσας.

Επεσήμανε ότι τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Πλούταρχος χαρακτηρίζει τον μεγάλο Μακεδόνα στρατηλάτη να διδάσκεται φιλοσοφία στην Μίεζα σε νεαρή ηλικία από τον Αριστοτέλη και υπογράμμισε ότι ο Φίλιππος ο Β΄ δημιούργησε μια σχολή για διδασκαλία και διαμονή στους Αριστοτέλη και Αλέξανδρο.

Η κα Κοταρίδη πρόσθεσε ότι ο Αλέξανδρος έμεινε στη Μίεζα από το 343 έως το 340 π.Χ., δηλαδή από την ηλικία των δεκατριών μέχρι και τα δεκαέξι του χρόνια, και δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε αρχηγός του ιππικού συμμετέχοντας και στη μάχη της Χαιρώνειας, επισημαίνοντας έτσι την ανάγκη άριστης φυσικής κατάστασης.

Αυτό δείχνει ότι τα αρχαία Γυμνάσια που καθόρισε ο Φίλιππος δεν ήταν μόνο θεωρητικές σχολές αλλά χώρος φυσικής άσκησης για την πνευματική και σωματική προπαρασκευή των μελλοντικών πολεμιστών, δήλωσε η κ. Κοταρίδη.

Οι πηγές μας υποχρεώνουν να αποδεχτούμε ότι η διαμονή των νέων στη Μίεζα δεν εμπεριείχε αθηναιικούς περιπάτους αλλά σφοδρή προπόνηση σώματος και πνεύματος προκειμένου να ετοιμαστούν για μάχη και να ενταχθούν στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία, κατέληξε.

Η κ. Κοταρίδη ανέφερε ότι παλαιότερες ανακαλύψεις σχετικά με τη Μίεζα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απλώς αγορά, παρά το γεγονός ότι έφτανε τα τριάντα στρέμματα με αθλητικούς χώρους και σοβαρές διευθετήσεις για διδασκαλία.

Ο Φίλιππος επιχείρησε νωρίτερα δημιουργώντας ένα στρατηγικό δίκτυο ηγετών και αντίληψης του τύπου ότι μέσω της εκπαίδευσης οι ήρωες και οι στρατηγοί εκπαιδεύονταν με νοοτροπία χαρτογράφησης. Ανέφερε ότι αυτά που αφορούν τον θρυλικό Πτολεμαίο και τους άλλους Μεγάλους Διοικητές αποκαλύπτουν τον σπουδαίο πολιτισμό της εποχής.

Τοποθέτηση Γεωργίας Στρατούλη

Η σημερινή ημέρα καθίσταται αναμφίβολα σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και της συνεργασίας με το δήμο της ηρωικής πόλης Ναούσας για την ανάδειξη του Γυμνασίου της αρχαίας Μίεζας τόνισε η προϊσταμένη της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων Γεωργία Στρατούλη.

Επισήμανε ότι το Ανάκτορο των Αιγών, ως η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου, αποδεικνύει την επισκεψιμότητα του δύο εκατομμυρίων ατόμων το 2024.

Η κ. Στρατούλη υπογράμμισε ότι η περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας έχει δύο ακόμα σημαντικές αρχαίες πόλεις, τη Βέροια και τη Μίεζα, οι οποίες αναδεικνύουν την κληρονομιά του προηγούμενου πολιτισμού και ανατρεπτικά τα σημερινά δεδομένα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και ο μητροπολίτης Παντελεήμων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση Η Μήδεια στην Μίεζα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play