Μενδώνη: «Τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ και από κανέναν»

Σύσκεψη της υπουργού Λίνας Μενδώνη με τον η υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Νίκο Κουρέτα, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε μετά την σύσκεψη η κ. Μενδώνη η σύσκεψη έγινε: «προκειμένου να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη, από κοινού, την επόμενη εβδομάδα».

propoli

«Από την πρώτη στιγμή έναρξης του έργου, κύριο μέλημά μας για το σύνολο των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η προστασία, η ανάδειξη και η απόδοσή τους στους Θεσσαλονικείς και στην πόλη. Τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία της πόλης», σημείωσε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «η λύση την οποία επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι αυτή η οποία δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και δικαιώθηκε διότι το ΣτΕ έκρινε ότι το ΚΑΣ και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εφάρμοσαν απολύτως το άρθρο 24 του Συντάγματος, την αρχαιολογική νομοθεσία, τον νόμο 3028 του 2002 και τις διεθνείς συμβάσεις της Γρανάδα, της Βαλέτα και της UNESCO».

«Από την πρώτη στιγμή ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη σταθμούς υψηλής αισθητικής με απόλυτο σεβασμό στα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο στόχος και αρχαία και μετρό είναι πλέον ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, ο στόχος της υλοποίησης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων είναι πλέον μια πραγματικότητα», επισήμανε η κ. Μενδώνη, καταλήγοντας ότι «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η προστασία, η ανάδειξη, η απόδοση δια της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, τόσο στον σταθμό Βενιζέλου όσο και σε όλους τους άλλους σταθμούς όπου υπάρχουν αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού που οδηγούν σε τέτοιου είδους αντιμετώπιση».

Δείτε επίσης: Σαλαμίνα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Loading