Ν. Χαλιάσας για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός»: «Φιλοδοξούμε ένα φεστιβάλ που θα αγγίζει όλους τους ακροατές»

Ν. Χαλιάσας για το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός»: «Φιλοδοξούμε ένα φεστιβάλ που θα αγγίζει όλους τους ακροατές»

  Ποικιλία μουσικών κόσμων συνυπάρχει σε ένα εντυπωσιακό πενθήμερο στη Χάλκη, το νησί των Δωδεκανήσων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης «Δημήτρης Κρεμαστινός», το οποίο αναμένεται να καθιερωθεί ως θεσμός. Από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, η Χάλκη θα γεμίσει με μοναδικές συνθέσεις, μουσικά χρώματα και γνωστές μελωδίες, με την επιτυχημένη διοργάνωση να επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου και μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νίκου Χαλιάσα.

   Πώς ωστόσο αρχίσαν όλα; «Πριν τρία χρόνια, στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Νοτίου Αιγαίου ‘ΜουσιΚώς’, επισκεφτήκαμε τη Χάλκη για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σχολείο του νησιού και μια συναυλία μπροστά στο σπίτι του Κρεμαστινού. Ο καλός φίλος και δήμαρχος του νησιού, Άγγελος Φραγκάκης, την επόμενη μέρα μου εκμυστηρεύτηκε με μεγάλο ενθουσιασμό την επιθυμία του να δημιουργήσει η Χάλκη τον δικό της μουσικό φάρο, το διεθνές φεστιβάλ μουσικής της», δηλώνει ο Νίκος Χαλιάσας αναφερόμενος στις ρίζες του φεστιβάλ το οποίο τιμά τον Δημήτρη Κρεμαστινό, μια σπουδαία προσωπικότητα με καταγωγή από τη Χάλκη, που προάσπισε την αξία της μουσικής παιδείας.

   «Ευτυχώς, υπάρχουν και υπήρξαν πολιτικοί με όραμα, όπως ο Δ. Κρεμαστινός, καθώς και ο δήμαρχος, ο οποίος επ’αφορμής του ιδεών του αείμνηστου συμπατριώτη του, επιδεικνύει πώς υπάρχει ελπίδα ο πολιτισμός να μην είναι στην Ελλάδα μια μακρινή ανάμνηση 2,5 χιλιαίων. Δυστυχώς, υπάρχουν πολιτικοί που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη των Κρατικών Ορχηστρών μας και του σπουδαίου πολιτιστικού έργου που επιτελούν. Η παρουσία ανθρώπων όπως ο σπουδαίος γιατρός και πολιτικός Δ. Κρεμαστινός και ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, είναι πολύτιμη για την προώθηση και την προβολή της τέχνης και της ευρύτερης έννοιας της παιδείας μας» τονίζει ο συνομιλητής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Στην τρίτη διοργάνωση, με τον τίτλο «Μεταξύ δύο κόσμων», οι συναυλίες έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνουν ποικίλα μουσικά γούστα. «Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης είναι πιο φιλόδοξη από τις δύο προηγούμενες. Σχεδιάσαμε πέντε συναυλίες προσπαθώντας να καλύψουμε διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που να αγγίζει κάθε ακροατή, απευθυνόμενο τόσο στους κατοίκους της Χάλκης όσο και στους επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Με τον νοηματικό άξονα ‘Μεταξύ δύο κόσμων’, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη συνέχεια και τη συμπληρωματικότητα των μουσικών ειδών. Μία συνέχεια που ενώνει τον άνθρωπο και τη μουσική του έκφραση. Γι’ αυτό η πρώτη συναυλία αφιερώνεται στον Γιάννη Κωνσταντινίδη, τον οποίο έχουν χαρακτηρίσει τον ορισμό του ‘Μεταξύ δύο κόσμων’ στη χώρα μας, ένας εξαίρετος συνθέτης κλασικής μουσικής, που με το αντεστραμμένο όνομα Κώστας Γιαννίδης υπογραφεί επιλεγμένα ελαφρά τραγούδια της δεκαετίας του ’30» τονίζει ο συνομιλητής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Ακολουθεί η συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο. «Βλέπουμε έντονη τη σύνθεση κλασικής μουσικής με το φολκλόρ και τις μουσικές που επικρατούν: ο Κορέλι και ο Μπάρτοκ αντλούν έμπνευση από παραδοσιακά ακούσματα, ενώ ο Σνίτκε συνδιαλέγεται με την ελαφριά μουσική μέσων κινηματογραφικών συνθέσεων», εξηγεί ο μαέστρος και αναφέρεται και στον επόμενο «σταθμό» της διοργάνωσης, ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τη μουσική της παράδοση πριν την Καταστροφή. «Η Σμύρνη, υποδειγματική πολυπολιτισμικού χώρου, ενώνει διαφορετικές κουλτούρες εδώ και αιώνες. Η εν λόγω συναυλία στοχεύει να αναδείξει αυτή τη διαφορετικότητα, τη συναίνεση Ανατολής και Δύσης που έχει κάνει αυτή την πόλη μοναδική και μας έχει δώσει μια νέα πολιτισμική ταυτότητα» υπογραμμίζει ο Ν. Χαλιάσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

   Η συνέχεια οδηγεί στην πιο κλασική συναυλία του φεστιβάλ, όπου οι δύο κόσμοι συναντώνται. «Η μουσική και ο χορός, είτε παραδοσιακός, είτε κλασικός. Παράλληλα επιτρέπουμε στους νέους καλλιτέχνες να αναδειχθούν, καθώς ο σολίστ μας είναι ακόμα κάτω από 12 ετών. Ολοκληρώνουμε με μια εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού μουσικού στερεώματος, αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα. Ένας συνθέτης με 70χρονη προσφορά, που αγγίζει με τεράστια άνεση κινηματογραφική μουσική, τζαζ και κλασική σύνθεση» καταλήγει ο γνωστός μαέστρος.

   Ποιό είναι το μουσικό αποτύπωμα που θέλει να αφήσει η διοργάνωση; «Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προσεγγίσει τους κατοίκους της Χάλκης, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από τις αστικές κέντρες, και να τους φέρει κοντά στην τέχνη και την ποιοτική μουσική. Θέλουμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τους επισκέπτες του νησιού, είτε βρίσκονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ είτε σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ, όλοι οι ξένοι επισκέπτες έμειναν εντυπωσιασμένοι από την επιπέδου των συναυλιών που παρακολούθησαν στη μικρή αυτή γωνιά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Μακάρι, με την πάροδο του χρόνου, το φεστιβάλ μας να γίνεται ολοένα και περισσότερο το κύριο σημείο αναφοράς του νησιού για όσους αγαπούν και επισκέπτονται την υπέροχη Χάλκη» καταλήγει ο Ν. Χαλιάσας, προσκαλώντας όλους στην αυτοσχέδια ‘σκηνή’ του φεστιβάλ, η οποία θα υποδεχτεί 37 κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συνεργαστούν και θα ‘συναντηθούν’ μουσικά.

   Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διοργανώνεται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE και διασφαλίζεται από την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Για τρίτη διαδοχική χρονιά, χορηγοί της εκδήλωσης είναι η ΔΕΔΔΗΕ και η εταιρεία Cosmote.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading