Πιστοποίηση για δύο επιπλέον μουσεία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Πιστοποίηση για δύο επιπλέον μουσεία: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Η διαδικασία πιστοποίησης των Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων προχωρά συστηματικά από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), με την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων για το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, υπεύθυνη για τα δύο μουσεία, ξεκίνησε την πιστοποίηση τον Μάιο του 2022 και εργάζεται εντατικά ώστε να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα, συνεργαζόμενη με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Εφορεία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή αναβάθμιση των μουσείων, εκδίδοντας τα σχετικά πιστοποιητικά. Έχει επιβεβαιώσει τη λειτουργία των πυροπροστατευτικών συστημάτων, αναβάθμισε τις υποδομές φυσικής προσβασιμότητας και καταχώρισε όλα τα εκθέματα των δύο μουσείων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Επιπλέον, έχει φροντίσει για την επιμόρφωση του προσωπικού, έχει καλύψει ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω προσλήψεων ή αναθέσεων, και έχει αναδιοργανώσει τις αποθήκες. Σημαντική είναι επίσης η επαναλειτουργία των ψηφιακών ερμηνευτικών μέσων και η αναβάθμιση του εξοπλισμού προβολής των μουσείων. Τέλος, εκτυπώθηκαν σύντομοι οδηγοί και ενημερωτικά φυλλάδια για την διευκόλυνση των επισκεπτών.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η πιστοποίηση των Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων συνιστά μία διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης. Αξιολογούμε τα μουσεία μας για τη βελτίωσή τους. Αναβαθμίζουμε κτιριακά τις εγκαταστάσεις τους και ενισχύουμε τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους επισκέπτες. Η διαδικασία πιστοποίησης, η οποία εφαρμόστηκε πιλοτικά σε τέσσερα μουσεία της Περιφέρειας Ηπείρου, επεκτείνεται με επιτυχία και στα Μουσεία της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων είναι μία ολιστική προσπάθεια αναβάθμισης των μουσειακών δομών της χώρας, με στόχο την ανταποδοτικότητα προς τους επισκέπτες και την ενδυνάμωση τους ως φορείς πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής. Στόχος μας παραμένει να καταστήσουμε τα μουσεία μας ελκυστικά σε ευρύτερα και πολυποίκιλα κοινά, κυρίως νεανικά, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού εγκαινιάστηκε το 2010 και φιλοξενεί ευρήματα που χρονολογούνται από το 1100 π.Χ. έως το 300 μ.Χ., προερχόμενα από την περιοχή της σημερινής Π.Ε. Καστοριάς, η οποία στην αρχαιότητα ανήκε στο βασίλειο της Ορεστίδας. Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες, αναδεικνύοντας τους πολιτικούς και πολιτιστικούς μετασχηματισμούς της Ορεστίδας από μία ένωση συγγενικών γενών σε ανεξάρτητο βασίλειο, στη συνέχεια σε τμήμα του μακεδονικού βασιλείου και τέλος σε υποτελή περιοχή στους Ρωμαίους. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται μία μοναδική φαλαγγιτική ασπίδα του παιονικού πεζικού και το ψήφισμα των Βαττυναίων, η σημαντικότερη επιγραφή με πολιτικό περιεχόμενο από τη Δυτική Μακεδονία. Ιδιαίτερο στοιχείο της μόνιμης έκθεσης είναι το ύφος των ενημερωτικών κειμένων που έχουν τη μορφή ερωταποκρίσεων, καθώς και η σκόπιμη απουσία λεζαντών. Το Μουσείο διαθέτει εργαστήριο συντήρησης και πλήρως εξοπλισμένη αποθήκη, ενώ περιλαμβάνει και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο για θερινές εκδηλώσεις.

Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς εγκαινιάστηκε το 1989 και διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του, η οποία ακολουθεί την κλίση του φυσικού εδάφους. Ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και επαναλειτουργεί από το 2016. Η νέα μόνιμη έκθεση, που αναπτύσσεται σε τρεις αίθουσες γύρω από ένα αιθρίο, αναδεικνύει τη σημασία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής Καστοριάς, μέσα από τον πλούτο των εικόνων της. Πάνω από 70 εικόνες, χρονολογούμενες από τον 12ο έως τον 18ο αιώνα, εκτίθενται σε έναν σημαντικό συνδυασμό, εφάμιλλο με αυτό του Αγίου Όρους και άλλων περιοχών. Η έκθεση συνδυάζεται με ψηφιακά ερμηνευτικά μέσα και διαθέτει χώρους ανάπαυσης για τους επισκέπτες. Στο υπόγειο υπάρχουν εργαστήριο συντήρησης και αποθήκες.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play