Στο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιήθηκε το 3ο Φεστιβάλ για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας «Strong Me», με τα ματωμένα πορτρέτα και τα δρώμενα της εκδήλωσης να καθηλώνουν το κοινό.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής
Το Φεστιβάλ έλαβε χώρα το τριήμερο 17-19 Μαΐου με δεκάδες φορείς να ενώνουν τη φωνή τους, προκειμένου να ενημερώσουν, να αφυπνίσουν και να κινητοποιήσουν ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που μαστίζει την κοινωνία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το «Strong Me» είναι μια ιδέα της τραγουδίστριας και ακτιβίστριας Άσπας Θεοφίλου και στη φετινή εκδήλωση ήταν καλεσμένες μητέρες θυμάτων που συγκίνησαν και συγκλόνισαν με τις αναφορές τους. Συγκεκριμένα, η Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη) και η Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα της Σοφίας Σαββίδου) μίλησαν για τις κόρες τους, ενώ το «παρών» έδωσε και η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη, Νατάσα.
Για να αναδειχθεί η θεματολογία του «Strong Me» στο Σεράφειο τοποθετήθηκαν 200 ματωμένα πορτρέτα με επίκεντρο τη συμπερίληψη, με αναφορές σε διάφορα γεγονότα που συγκλόνισαν την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, όπως η τραγωδία των Τεμπών, οι γυναικοκτονίες, οι δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι πράξεις ρατσιστικής και έμφυλης βίας, τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, αλλά και οι δολοφονίες μεταναστών ή προσφύγων. Τα ματωμένα πορτρέτα επιμελείται ο Δημήτρης Αστερίου και στόχος μέσω της τέχνης του είναι να συγκλονίσει τον θεατή.
«Στο πρώτο πλάνο της εγκατάστασης υπήρχε μια κυκλική δομή, με ισοϋψείς κόκκινες στήλες, με ένα κόκκινο πουκάμισο. Ένας από τους στόχους ήταν η περιφρούρηση της μνήμης των θυμάτων. Στην αριστερή πλευρά υπήρχε μια εγκατάσταση που την ονομάσαμε “το τείχος της μνήμης”, με ζωγραφιές και ιστορίες των παιδιών που χάθηκαν. Επίσης υπήρχε μια μεγάλη βιντεοεγκατάσταση, όπου βλέπαμε ένα σταχοχώραφο έτοιμο για θερισμό, που κινείται με τον αέρα και κάνει έναν συγκεκριμένο θόρυβο. ακούμε το βουητό της θεάς Μέλισσας (από τη μυθολογία) και τη φωνή μάνας που δολοφονήθηκε η κόρη της. Μέσα από το δρώμενο “Η Φωνή” κάνει προσκλητήριο νεκρών και έχουμε τρεις μανάδες που η μία παραδίδει τα παιδιά της για να τα συνοδέψει στον κάτω κόσμο και να τα φέρει πίσω στη μάνα γη», σημειώνει ο Δημήτρης Αστερίου στην Politic.
Ο χαρακτήρας της έκθεσης του Φεστιβάλ «Strong Me» ήταν μνημειακός, για να αποτυπωθεί στη μνήμη όλων ότι η κοινωνία μαστίζεται από δολοφονίες παιδιών. Ένα από τα δρώμενα που έλαβαν χώρα ήταν και οι «Καθρέφτες», τη συμμετοχή δέκα εθελοντών ηθοποιών, οι οποίοι κρατούσαν καθρέφτες με κόκκινο χρώμα στα χέρια τους και μπήκαν στην κεντρική σκηνή. Περπάτησαν με αργό βηματισμό δίπλα από τα κόκκινα πουκάμισα και προέταξαν επιθετικά τους καθρέφτες στα πρόσωπα των θεατών. Με αυτή την κίνηση, κάθε παρευρισκόμενος γίνεται ο ίδιος ένα ματωμένο πορτρέτο, κάτι που άλλωστε αποτελεί και τον στόχο του εν λόγω δρώμενου.
Η στιγμή που καθήλωσε και συγκίνησε πάρα πολύ το κοινό ήταν όταν μίλησαν δύο μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από εγκληματικές πράξεις. Ακολούθως, η Ελένη Κρεμαστιώτη και η Ρόζα Φωτιάδου κάλεσαν και αγκάλιασαν τη Νατάσα Λαλαούνη, τη μητέρα του Ιάσονα που αναζητεί δικαίωση για το παιδί της που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2021 έξω από τη Βουλή. Οι θεατές παρακολουθούσαν εμβρόντητοι. Οι εικόνες χωρίς αμφιβολία ήταν συγκλονιστικές, όλο το τριήμερο της έκθεσης.
«Έγινε το δικαστήριο και δεν βρήκα δικαιοσύνη για τον γιο μου. Δυστυχώς δεν υπάρχει δικαιοσύνη για όλους. Ο δράστης κρίθηκε “ένοχος” για τρία χρόνια με αναστολή, αυτό σημαίνει ότι δεν άλλαξε τίποτα στη ζωή του. Είναι σπίτι του, με τη γυναίκα του και βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει. Συνεχίζει να δουλεύει στη Βουλή και να οδηγεί. Για μένα είναι δολοφονία. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και βεβαίως ο δράστης έκανε έφεση για να προσπαθήσει να μειώσει την ποινή του. Εγώ πρέπει να προσπαθήσω για να βρω δικαιοσύνη για τον γιο μου και για όλα τα παιδιά. Είναι έγκλημα το ότι μπορείς να σκοτώσεις στον δρόμο και να μην σου αφαιρέσουν καν το δίπλωμα. Πατάνε πάνω στο αίμα του παιδιού μου. Δεν τους νοιάζει ότι σκοτώθηκε το παιδί μου εκεί. Ο δράστης συνεχίζει τη ζωή του και εμείς σαν οικογένεια τελειώσαμε», τόνισε η Νατάσα Λαλαούνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προαύλιο χώρο του Σεράφειου υπήρχαν δεκάδες περίπτερα από συλλογικότητες και σωματεία, ενώ το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία. Τζώρτζια Κεφαλά και Ευρυδίκη τραγούδησαν στη σκηνή του «Strong Me», ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μια έκθεση που πρώτα συγκίνησε και έπειτα αφύπνισε τον κόσμο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» στο Σεράφειο έδωσαν και μέλη του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Δείτε επίσης: Τα «Ματωμένα Πορτρέτα» του Δημήτρη Αστερίου: Όταν η τέχνη αποτυπώνει πρόσωπα θυμάτων εγκληματικών ενεργειών