Συνάντηση Λίνας Μενδώνη με τον Δρ Τσάρλς Ουίλιαμς στην Κόρινθο

Συνάντηση Λίνας Μενδώνη με τον Δρ Τσάρλς Ουίλιαμς στην Κόρινθο

Τον ιστορικό διευθυντή των ανασκαφών της Κορίνθου, Δρ Charles Williams, συνάντησε η Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφτηκε στις νέες και σύγχρονες αρχαιολογικές αποθήκες της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Κορινθία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στον χώρο των αποθηκών συντελείται ένα άκρως απαιτητικό έργο:

Η αποκατάσταση μεγάλου αριθμού ρωμαϊκών τοιχογραφιών, που εντοπίστηκαν στις ανασκαφές που άρχισε το 1982 ο Δρ Williams, στην ανατολική περιοχή του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου.

Οι ανασκαφές, που κράτησαν μέχρι το 2011, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα, παρήγαγαν περίπου 120.000 θραύσματα τοιχογραφιών προερχόμενα από διάφορα κτήρια της ρωμαϊκής περιόδου.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εδώ και πολλές δεκαετίες μια εξαιρετική συνεργασία με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Η Αρχαία Κόρινθος έχει αναδειχθεί κυρίως από τις ανασκαφές, την έρευνα και την μελέτη του Δρ Charles Williams, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή και το έργο του στην ανάδειξη αυτού του χώρου, καθώς ανέλαβε την διεύθυνση των ανασκαφών της Κορίνθου το 1966. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό, καθώς και για τη σπουδαία, συνολική του προσφορά του στην επιστήμη της ελληνικής αρχαιολογίας, στους Ελληνες και την Ελλάδα, την οποία αγάπησε όσο την πατρίδα του. Η ποιότητα της εργασίας της Σχολής είναι πολύ υψηλού επιπέδου, όπως είναι εντυπωσιακός και ο πλούτος των ευρημάτων, για τον οποίο απαιτείται κατάλληλος χώρος για την έκθεση και την προβολή του. Αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο για την ίδρυση ενός νέου μεγάλου μουσείου, το οποίο να ανταποκρίνεται στην ιστορία και την αρχαιολογία της Κορίνθου, στους θησαυρούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκαλυφθεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές ανασκαφές και ιδιαιτέρως στην ανάδειξη των τοιχογραφιών, απόδειξη της μεγάλης τέχνης της ζωγραφικής, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα», τόνισε στις δηλώσεις της η Λίνα Μενδώνη.

Στον χώρο έχουν ανεγερθεί οι Αποθήκες της ΑΣΚΣ και αγοράστηκε το 2015, έπειτα από έγκριση του ΥΠΠΟΑ.

H συνολική κάλυψη και δόμηση των αποθηκών που αναγέρθηκαν, ανέρχεται σε 1057,84 τ.μ.. Το κτίριο διαρθρώνεται σε πέντε συνδεδεμένους μορφολογικά και λειτουργικά όγκους, ανά δύο στα δύο αρχικά οικόπεδα και έναν στο τρίτο.

Στο κτίριο περιλαμβάνονται κύρια αποθηκευτικοί χώροι αρχαιολογικών ευρημάτων, εργαστήριο συντήρησης και χώροι γραφείων, όπως και θέσεις στάθμευσης, χώροι πρασίνου και διάδρομοι κίνησης, ενώ το κτίριο είναι προσβάσιμο και από ΑμεΑ.

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών διενεργεί ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο από το 1896 μέχρι σήμερα.

Από το 1925 έως το 1940 πραγματοποιήθηκε συνεχής και πιο συστηματικός καθαρισμός του Θεάτρου και της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Με την ανάληψη της διεύθυνσης των ανασκαφών από τον Charles K. Williams II, στα μέσα της δεκαετίας του 1960 (1966-1997), η προσέγγιση της Αρχαίας Κορίνθου από τους αρχαιολόγους εξελίχθηκε εντυπωσιακά.

Το 2020, ανατέθηκε από τον Δρ Charles Williams στο Centro di Conservazione Archaeologica της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση των Roberto Nardi και Andreina Costanzi Cobau, να αποκαταστήσουν τις τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στην ανασκαφή.

Με την επιστημονική επίβλεψη του ΥΠΠΟΑ, 14 συντηρητές εργάζονται για τον καθαρισμό και την αντιστοίχιση των χιλιάδων θραυσμάτων.

Στο πλαίσιο προγράμματος συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο, το Αρχείο των Ανασκαφών της Κορίνθου ψηφιοποιήθηκε το 2007 και πλέον αποτελείται από όγκο μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου αρχείων, τα οποία περιλαμβάνουν ανασκαφικά ημερολόγια (περισσότερα από 1000), ανασκαφικές φωτογραφίες και φωτογραφίες τεχνέργων και μνημείων, καταγραφές αντικειμένων (γύρω στα 100.000) και νομισμάτων (30.000 από περισσότερα από 90.000 καταγεγραμμένα).

Το πλούσιο αυτό φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, τα ημερολόγια των ανασκαφών, αλλά και σχέδια, μπορεί  να βρει κάθε ενδιαφερόμενος στο ascsa.net.

Δείτε επίσης: Επίσκεψη Κοντοζαμάνη στην υγειονομική μονάδα του Ελληνικού Στρατού στο Θριάσιο Νοσοκομείο

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play