Τα ελληνικά έργα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ταξιδεύουν στον κόσμο

Μετά τη μεγάλη περυσινή επιτυχία του, το “σταφύλι”, η πρωτοποριακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επιστρέφει δυναμικά με οκτώ νέες παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε εκπροσώπους φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών από όλο τον κόσμο, σε ένα συμπυκνωμένο και συναρπαστικό πενθήμερο.

Το “σταφύλι”, ακρώνυμο των λέξεων Greek Agora of Performance, είναι η πρώτη διεθνής “Αγορά” για τις ελληνικές παραστατικές τέχνες. Αποτελεί ήδη, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, έναν σημαντικό θεσμό για τη συστηματική προβολή και προώθηση του ελληνικού Θεάτρου και Χορού στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αγκαλιαστεί θερμά τόσο από τον ελληνικό όσο και το διεθνή τύπο με αναφορές σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, όπως στην εφημερίδα The Guardian, στο περιοδικό Theater der Zeit και στο περιοδικό Theater Heute.

Το “σταφύλι” 2024 διαρκεί από τις 21 έως τις 25 Ιουλίου και περιλαμβάνει έξι παραστάσεις θεάτρου και δύο χορού, ενταγμένες στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, όπως το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Ειδικότερα, το “σταφύλι” 2024 περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις: “Ετυμολογίες” των Ευθύμη Φιλίππου-Αγγελικής Παπούλια, “Τα σκυλιά” του Ανέστη Αζά, “Αναψυκτήριο” της Αργυρώς Χιώτη, “Σφάλμα σύνδεσης” της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens, “Amalia melancholia, η βασίλισσα των φοινίκων” της Ζωής Χατζηαντωνίου, “Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia” του Μάριο Μπανούσι, “Bless This Mess” της Κατερίνας Ανδρέου και “Borborygmi” της Χαράς Κότσαλη.

Οι παραστάσεις του “σταφυλιού” 2024 πλαισιώνονται από μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις ιδιαιτερότητες, τις τάσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου ελληνικού Θεάτρου και Χορού, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα θέσπισης πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στο εξωτερικό. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε και απευθύνεται σε επιμελητές/τριες και εκπροσώπους της διεθνούς σκηνής αλλά και στο κοινό του Φεστιβάλ. Συμμετέχουν οι: Σάββας Πατσαλίδης, Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής συζήτησης), Λίνα Ρόζη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και Παρασκευή Τεκτονίδου, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Δραματουργός – Ερευνήτρια.

Φέτος το “σταφύλι” θα υποδεχτεί περισσότερους από 50 διεθνείς εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών και δημοσιογράφους από 25 χώρες. Πολύτιμοι υποστηρικτές και αποκλειστικοί χορηγοί του “σταφυλιού” είναι η Mastercard και η Εθνική Τράπεζα.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading