Τι μπορεί να συνδέει τη Νάξο με τη Βικτόρια Χίσλοπ, τρεις κορυφαίους Γάλλους σεφ και τον Γρηγόρη Βαλτινό ή τον Γιάννη Κότσιρα; Η απάντηση είναι το πολιτιστικό όραμα μιας Ναξιώτισσας. Η Μαρία Πολυκρέτη εμπνεύστηκε μια πολιτιστική πρωτοβουλία πριν από τρία χρόνια και μαζί με τον σύζυγό της, έπαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, την υλοποιούν πλέον κάθε Οκτώβριο. Η «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» ενώνει την ποίηση, τη μουσική και τη γαστρονομία, σε μια πολιτιστική άνθηση υψηλής αισθητικής, ενώ υπάρχουν ιδέες και μελλοντικά σχέδια για επέκταση σε άλλες ενότητες, όπως τα εικαστικά.
Με όπλο τους το μεράκι και την υψηλή αίσθηση φιλοξενίας, οι οικοδεσπότες διοργάνωσαν και φέτος το Φεστιβάλ «ΣΤΙΓΜΗ Ολοστρόγγυλη», από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου. Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση βιβλίου, να γευτούν δίπλα στη θάλασσα δημιουργίες κορυφαίων σεφ και να συμμετάσχουν σε πολλές πολιτιστικές δράσεις.
Η αρχή με το Εδώλιο της Βικτόρια Χίσλοπ έγινε την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ με την παρουσίαση του τελευταίου της βιβλίου. Παρά την απουσία της λόγω έκτακτης ανάγκης, η ίδια χαιρέτησε το event με οπτικοηχητικό μήνυμα.
Η ζαχαροπλαστική είχε επίσης τη δική της θέση στο φεστιβάλ, με καλεσμένο τον Γάλλο Αρνό Λαρέρ, ο οποίος μοιράστηκε τις γνώσεις του για τη ζαχαροπλαστική με τους παρευρισκόμενους.
Η Μαρία Πολυκρέτη επισκέφθηκε και Γυμνάσιο της Νάξου, όπου μοιράστηκε το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ ο Αρνό Λαρέρ δημιούργησε σοκολατένιες λιχουδιές για τους μαθητές.
Η κορύφωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον ελαιώνα του κτήματος Κάμπονες, με την παρουσία του Γρηγόρη Βαλτινού και της Μαρίας Αλεξίου, σε ένα μουσικό και ποιητικό αναλόγιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαρία Πολυκρέτη υπογράμμισε τη σημασία του φεστιβάλ για τη Νάξο, δηλώνοντας: «Πρέπει να γίνει η Νάξος και κέντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος».