Υπουργείο Πολιτισμού: Αποκάλυψη του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία

Το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) προχωρά στη γ’ φάση του έργου αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, έπειτα από τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη στατική μελέτη των πρανών και τη μελέτη αποχέτευσης και αποστράγγισης των όμβριων υδάτων του ανασκαφικού χώρου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ακολουθεί η ολοκλήρωση των ανασκαφών και η τελική διαμόρφωση του μνημείου.

Το Γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας οικοδομήθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., κοντά στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου, και είναι τμήμα του ιδίου συγκροτήματος με την παλαίστρα που βρίσκεται δίπλα του. Αποτελεί ένα μεγάλο περίκλειστο κτίσμα με ευρύχωρη αυλή στο κέντρο και δωρικές στοές περιμετρικά.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Η αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, όπου προπονούνταν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζεται με σταθερό βήμα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Μάλιστα, έχουν ολοκληρωθεί οι α’ και β΄ φάσεις αποκάλυψης του μνημείου και τώρα προχωρούμε στην αποκάλυψη του βόρειου και τελευταίου τμήματος, εντασσόμενο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, με την αποκάλυψη του μνημείου, δημιουργούμε μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας λόγω της ευαλωτότητάς του από πλημμυρικά φαινόμενα, καθότι βρίσκεται δίπλα στον Κλαδέο ποταμό. Με την ολοκλήρωση της αποκάλυψης του Αρχαίου Γυμνασίου καθώς και των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης σημαντικών μνημείων της ρωμαϊκής περιόδου στην Αρχαία Ολυμπία, όπως οι Θέρμες και το εργαστήριο του Φειδία, εμπλουτίζεται η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και η εμπειρία των επισκεπτών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στην εκπόνηση της στατικής μελέτης αξιοποιήθηκαν προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με την ηλεκτρομηχανολογική και στατική μελέτη, καθώς και η αναβάθμιση της περιοχής μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης, μεταξύ των άλλων από έντονες πλημμύρες του Νοεμβρίου 2015. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν καθαρισμούς και αντιστήριξη των πρανών, καθώς και μέτρα προστασίας αναφορικά με τα αρχαία ευρήματα. Για τη δυτική πλευρά του Γυμνασίου, όπου υπάρχει χαμηλότερη στάθμη εδάφους, προτείνεται η κατασκευή αναλήμματος για την προστασία από πλημμύρες και μέτρα κατά της διάβρωσης. Επιπλέον, η ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης – αποστράγγισης περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανοικτών αγωγών, τη διαμόρφωση αποστράγγισης και τη δημιουργία φρεατίων.

Η δυτική πλευρά του Γυμνασίου φαίνεται να έχει υποστεί ζημίες από τον ποταμό Κλαδέο και πιθανότατα περιλάμβανε δωμάτια χρήσιμα για τη διαμονή αθλητών. Στην ανατολική στοά υπήρχε εξωτερικός τοίχος με διπλή εσωτερική δωρική κιονοστοιχία 66 κίονες και μία δεύτερη κιονοστοιχία με 60 κίονες που «βλέπει» προς την αυλή. Το μήκος αυτής της στοάς ισοδυναμεί με το μήκος του ολυμπιακού σταδίου, επιτρέποντας στους δρομείς να προπονούνται ακριβώς στην ο ίδιοι απόσταση. Στην ανατολική στοά βρισκόταν ο «ξυστός», στυλισμένος στίβος για την προπόνηση των δρομέων, με μήκος ίσο με το μήκος ενός σταδίου (192,27μ.). Η πλευρική, παράλληλη διάδρομος ήταν η «Παραδρομίς». Οι αθλητές που συμμετείχαν στα αγωνίσματα του ακοντίου και του δίσκου προπονούνταν στο μεγάλο υπαίθριο χώρο του Γυμνασίου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading