Μια ακόμα φάση του μακρόπνοου και σύνθετου έργου για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών Φιγάλειας, ενός από τα σπουδαιότερα δείγματα της αρχαίας οικοδομικής, ολοκληρώθηκε επιτυχώς από το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Ο χαρακτήρας του έργου είναι κυρίως στερεωτικός και αποσκοπεί στην άρση των γεωμετρικών παραμορφώσεων του αρχαίου κτιρίου και στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνάς του έναντι των φυσικών δράσεων.
Οι προσφάτως εκτελεσθείσες εργασίες στο μνημείο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο υποέργου με τίτλο «Αποκατάσταση βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της Πράξης «Αποκατάσταση – Ανάδειξη ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών – Γ΄ φάση» ενταγμένης στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η δαπάνη υλοποίησής του ανήλθε στο ποσό των 1.276.443,84 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, οι δύο κύριοι στόχοι του αφορούσαν τη στερέωση δύο τμημάτων του μνημείου και την αποκατάσταση και αναστήλωση στη βόρεια όψη του μνημείου τριών εκ των έξι ελλειπόντων λίθων του επιστυλίου. Για τους λίθους αυτούς είναι γνωστό ότι ο ένας εξ αυτών είχε καταρρεύσει περί τον 13ο ή 14ο μΧ αιώνα, πιθανώς λόγω ενός ισχυρού σεισμού, ενώ οι άλλοι δύο ανετράπησαν το καλοκαίρι του 1812 από τους τότε ανασκαφείς του αρχαίου ναού.
Με τις πρόσφατες εργασίες, οι οποίες συνιστούν τη φυσική συνέχεια του εκτελεσμένου έργου αποκατάστασης του βόρειου πτερού του μνημείου των Βασσών, υλοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αποκατάστασης των μακρών πλευρών του μνημείου, θέτοντας «στέρεες βάσεις» για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου και στα μακρά πτερά του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω έργο όχι μόνο στοχεύει στη συντήρηση και την ενίσχυση ενός αρχαίου κτιρίου, αλλά έχει και ως απώτερο σκοπό τη διατήρηση ενός μνημείου παγκόσμιας ακτινοβολίας, καθώς ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα περιλαμβάνεται από το 1986 στο Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τέλος, το έργο συνεισφέρει στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών, ο οποίος βρίσκεται σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, αλλά είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και διάσπαρτη με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.