ΥΠΠΟ: Σοβαρές ζημιές μόνο σε δυο μεταβυζαντινούς ναούς του Δήμου Μαραθώνα σύμφωνα με τις αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής

ΥΠΠΟ: Σοβαρές ζημιές μόνο σε δυο μεταβυζαντινούς ναούς του Δήμου Μαραθώνα σύμφωνα με τις αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής

Ο αρχαίος χώρος της ακρόπολης των Αφιδνών στο Καπανδρίτι δεν παρουσίασε ζημιές, όπως και οι οργανωμένοι και επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Μαραθώνα (Ραμνούντος, Τύμβος Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης), το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, το Ικάριον του Δήμου Διονύσου (ιερά Διονύσου και Απόλλωνος, θεατρικός χώρος κ.α.), καθώς και ο ταφικός περίβολος εκτός της περίφραξης. Σοβαρές ζημιές ωστόσο σημειώθηκαν στον μεταβυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος βρίσκεται εντός της περιφραγμένης ζώνης του αρχαιολογικού χώρου της Οινόης Μαραθώνα, καθώς και στη νεότερη στέγη και το εσωτερικό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου στο Καλέντζι Μαραθώνος, χωρίς να έχουν καταγραφεί ζημιές στις τοιχογραφίες.

Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η οποία εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν χθες για τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο, καθώς επίσης και σε διάσπαρτα, μεμονωμένα ορατά ή/και ιστάμενα μνημεία εντός των Δήμων Ωρωπού, Μαραθώνος, Διονύσου και Πεντέλης:

Στον Δήμο Ωρωπού (Δ.Ε. Καπανδριτίου), στον λόφο Κοτρώνι, που πιθανολογείται ότι φιλοξενούσε την ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών και όπου τα τελευταία χρόνια είναι εμφανή σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, ο αρχαιολογικός χώρος παρέμεινε ανέπαφος από ζημιές, αν και η φωτιά κατέκαψε τα πρανή του λόφου.

Στον Δήμο Μαραθώνος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος, οι τύμβοι του Βρανά και των Πλαταιέων εντός της περίφραξης του μουσείου, καθώς και οι οργανωμένοι και επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι (αρχαιολογικοί χώροι Ραμνούντος, Τύμβου Αθηναίων, ιερό Αιγυπτίων θεών στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης) δεν υπέστησαν κάποιου είδους ζημιά από την πυρκαγιά.

Στην κηρυγμένη και απαλλοτριωμένη περιφραγμένη περιοχή της Οινόης Μαραθώνος έχει καεί η πλειοψηφία της βλάστησης στον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού πύργου. Ο μικρός μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων που δεν έχει τοιχογραφικό διάκοσμο και βρίσκεται εντός της περίφραξης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στα υλικά επικάλυψης και στη στέγη του. Σημαντική ζημιά επίσης υπάρχει στη νεότερη στέγη και το εσωτερικό του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου, στο Καλέντζι Μαραθώνος, με τις τοιχογραφίες να παραμένουν ανέπαφες.

Στον Δήμο Διονύσου, ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος (Ικάριον) (ιερά Διονύσου και Απόλλωνος, θεατρικός χώρος, κλπ.) καθώς και ο ταφικός περίβολος εκτός της περικλειόμενης ζώνης δεν έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, ο περιβαλλόμενος πράσινος χώρος διατηρεί την ακεραιότητά του.

Στον Δήμο Πεντέλης, στους χώρους των λατομείων, στην αρχή της οδού Λιθαγωγίας, στο σπήλαιο των Αμώμων (σπηλιά Νταβέλη) και στους δύο ναούς που βρίσκονται στην είσοδό του, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές, εκτός από κάποιες ελαφρές φθορές σε υπέρθυρο που βρίσκεται στο έδαφος. Μια τμήμα της οδού Λιθαγωγίας, νοτιότερα, κοντά στο ναό των Αγίων Ασωμάτων, έχει μαυρίσει από τη φωτιά, ωστόσο η κατάσταση κρίνεται αναστρέψιμη.

Τα υπόλοιπα μεμονωμένα μνημεία παρέμειναν ανέπαφα κατά τις αυτοψίες. Σε πολλές περιπτώσεις οι καμένες βλάστηση εντοπίζεται στους περιβάλλοντες χώρους».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading