Πτώση 11% στη Wall Street λόγω κορονοϊού

288
Πτώση 11% στη Wall Street λόγω κορονοϊού
Πανικός επικρατεί στη Wall Street και τη Δευτέρα, παρά την κυριακάτικη απόφαση της Fed να μηδενίσει τα επιτόκια και να εγκαινιάσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ύψους 700 δισ. δολαρίων, επιχειρώντας να περιορίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία.

O S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 8,14%, πάνω από το όριο του -7%, οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για 15 λεπτά. Ο Dow Jones άνοιξε με απώλειες 9,7% και ο Nasdaq με 6,1%.

Από το Φεβρουάριο του 2013, οι κανόνες που ισχύουν για την κανονική συνεδρίαση στην Wall Street (όχι στα furure) είναι οι εξής:

Επίπεδο 1: Αν ο S&P 500 υποχωρήσει κατά 7%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί για 15 λεπτά.

Επίπεδο 2: Αν σημειωθεί πτώση του S&P 500 κατά 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για 15 λεπτά, εάν η πτώση λάβει χώρα πριν από τις 3:25 μ.μ. Δεν θα σταματήσει εάν η πτώση γίνει μετά. (Αυτό θα συμβεί αν ο S&P πέσει 386 μονάδες).

Επίπεδο 3: Εάν ο S&P 500 υποχωρήσει κατά 20%, η διαπραγμάτευση θα σταματήσει για το υπόλοιπο της ημέρας. (Αν ο S&P πέσει 594 μονάδες).

Aυτή τη στιγμή ο S&P 500 διολισθαίνει 9,33% στις 2.456 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 9,32% χαμηλότερα στις 7.131 μονάδες, ενώ ο Dow Jones βουτάει 10,23% στις 20.809 μονάδες. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη ενώ οι 19 σημειώνουν διψήφια πτώση.

Η Fed μείωσε την Κυριακή τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 0% με 0,25%, ενώ παράλληλα λάνσαρε νέο πρόγραμμα QE μεγέθους 700 δισ. δολαρίων.

Μολονότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην πιο ομαλή λειτουργία των αγορών, πολλοί επενδυτές ανέφεραν ότι θέλουν πρώτα να δουν τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ να αρχίσουν να υποχωρούν προτού αναλάβουν το ρίσκο για νέες αγορές μετοχών.

«Αυτό, σε συνδυασμό με ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο, θα βοηθήσει στον περιορισμό της οικονομικής κατρακύλας από τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε στο CNBC αναλυτής της Prudential Financial. «Είναι κάτι θετικό, αλλά η αγορά βρίσκεται στο έλεος του ιού και στο έλεος του αν θα λειτουργήσουν οι πολιτικές ανάσχεσης» πρόσθεσε.

Η Fed είχε πραγματοποιήσει και άλλη αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων νωρίτερα τον Μάρτιο, ενώ την Πέμπτη είχε ρίξει «σωσίβιο» ρευστότητας 1,5 τρισ. δολαρίων εν μέσω πτώσης του Dow κατά 9%.

Ωστόσο, τα νέα για την εξάπλωση του κορoνοϊού δεν βοηθούν το επενδυτικό κλίμα. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3.774 σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ 69 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Το βασικό πρόβλημα αυτή τη φορά σε σχέση με προηγούμενες αναταραχές στην αγορά είναι η βίαιη παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ταχύτητα του αντίκτυπου στην Αμερική, πόσο μάλλον στην παγκόσμια κοινότητα δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε αναλυτής στο CNBC.

Στο ταμπλό, η μετοχή τηςApple πραγματοποιεί βουτιά πάνω από 11%, μετά την επιβολή προστίμου 1,2 δισ. δολαρίων από τις γαλλικές αρχές.

Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να κινούνται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Oι μετοχές της Delta και της United βουλιάζουν 15%, ενώ η μετοχή της American Airlines κατρακυλάει 20%.

Ισχυρό χτύπημα δέχονται και οι τραπεζικές μετοχές. Η Bank of America και η JP Morgan υποχωρούν 16,6% και 15,8% αντίστοιχα, ενώ η Goldman Sachs και Citigroup βουτάνε 14%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γκρεμίζεται 9% στα 28,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ απώλειες 3,5% σημειώνει ο χρυσός στα 1.462 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 2% έναντι του γεν, ενώ καταγράφει απώλειες 0,5% έναντι του ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 1οετούς τίτλου κινείται στο 0,7%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, που φτάνουν στο πιο χαμηλό σημείο από το 2012, καθώς η Ευρώπη κατεβάζει ρολά για να εμποδίσει την εξάπλωση του νέου ιού.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAXβυθίζεται 9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 7%, στο Παρίσι οCAC 10,5%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 11,6%, στο Μιλάνο οΜΙΒ 10,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 9,3%.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης SX7P, υποχωρώντας 10%.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI οδηγούν την πτώση. ΕasyJet,  η ιδιοκτήτρια της British-Airways, IAG και η Air France-KLM είναι στους μεγαλύτερους χαμένους του Stoxx 600, καθώς ο κορονοϊός έχει φέρει σε αδιέξοδο τις διεθνείς μεταφορές.

Η μετοχή της TUI κάνει βουτιά 38,8%, μετά την ανακοίνωσή της ότι σταματάει τις περισσότερες δραστηριότητές της.