Ρεφάρει το κοινωνικό μέρισμα με τον ΕΝΦΙΑ

1390
Με τους «πρωτάρηδες» συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Δεν προβλέπεται να μοιρασθεί κοινωνικό μέρισμα το φετινό Δεκέμβριο, καθώς η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ οτι κατά την προεκλογική περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου μετέτρεψε τον προϋπολογισμό σε χορηγό της προεκλογικής του καμπάνιας, αφήνοντας πίσω του άδεια ταμεία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζουν με νόημα πως στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν απύθμενο θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση επειδή αδυνατεί να καταβάλλει το κοινωνικό μέρισμα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος σπατάλησαν το προβλεπόμενο κονδύλιο βαφτίζοντάς το ως “13η σύνταξη”, το οποίο μοίρασαν παραμονές των ευρωεκλογών.

“Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας, αντί για το Δεκέμβριο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, έσπευσε να μοιράσει προεκλογικά από τον Μάιο το 1 από τα 10 ευρώ που έπαιρνε συστηματικά με την υπερφορολόγηση από τις τσέπες όλων των Ελλήνων” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν, μάλιστα, πως οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου “ρεφάρουν” σε επίπεδο κοινωνίας το μέρισμα με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως εξηγούν: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στους Έλληνες όσα τους πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα, ήδη από φέτος με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για σχεδόν 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Επιπλέον, διατηρεί όλα τα υφιστάμενα επιδόματα και προσθέτει μόνιμα μέτρα στήριξης των Ελλήνων τα οποία ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ και θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020”.

“Δεν καταργείται κανένα απολύτως κοινωνικό επίδομα”

Η διαφαινόμενη αδυναμία καταβολής του κοινωνικού μερίσματος τον ερχόμενο Δεκέμβριο άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου αναφορικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει μια σειρά επιδομάτων. Απαντώντας στη σχετική παραφιλολογία, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ρητά και κατηγορηματικά ότι “δεν καταργείται κανένα απολύτως κοινωνικό επίδομα”.

Όπως σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι, η Κυβέρνηση στηρίζει με επιπλέον μέτρα τους κοινωνικά ασθενέστερους, κάνοντας ειδική αναφορά στις μειώσεις φόρων μέσω των οποίων το μηνιαίο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών αυξάνεται άμεσα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να στήσουν “βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών”. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μετά τις αποκαλύψεις πως τελικά δεν υπήρξε κανένα πολιτικό σκάνδαλο.

Διευκρινίζουν ακόμη πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να ερευνηθεί πώς στήθηκε αυτή η πολιτική σκευωρία με στόχο να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, δείχνοντας εμμέσως στην πλευρά Παπαγγελόπουλου, αλλά όχι σε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα.