Α. Σιάμισιης: Ένας ξεριζωμένος από τη Μόρφου θα οδηγήσει τα ΕΛΠΕ στη νέα εποχή

697
Α. Σιάμισιης: Ένας ξεριζωμένος από τη Μόρφου θα οδηγήσειτα ΕΛΠΕ στη νέα εποχή

του Γ. Σταφυλά

Το 1974 ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης ήταν μόλις 9 χρονών, παιδί μιας κυπριακής οικογένειας στη Μόρφου η οποία ξεριζώθηκε απο το σπίτι της, όπως χιλιάδες άλλες. Όταν έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο ίδιος, με την οικογένειά του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και ξεκίνησε μια μεγάλη περιπέτεια η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Σήμερα, μετά από επιτυχημένη επαγγελματική πορεία 30 χρόνων, πάντα σε μεγάλους ομίλους, είναι ένας απο τους ανθρώπους που εμπιστεύεται ο όμιλος Λάτση για να διοικήσει τον όμιλο εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, μια εταιρεία στην οποία έχει εργαστεί επί δεκαπέντε χρόνια, πάντα σε θέσεις ευθύνης. Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την εταιρεία, ο κ. Σιάμισιης ανέλαβε την ευθύνη ως διεθύνων σύμβουλος να συνεχίσει την πορεία εκσυγχρονισμού του ομίλου ΕΛΠΕ, ως μιας απο τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, θα είναι ο ηγέτης της μετάβασης του ομίλου σε ένα νεο ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα είναι εναρμονισμένο με τους στόχους της μείωσης των ρύπων. Επιπλέον, θα βρεθεί στη διοίκηση μιας εταιρείας που αποτελεί μια από τις βασικές ιδιωτικοποιήσεις του οικονομικού προγράμματος η οποία θα κρίνει καίρια και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ποιος είναι ο Α. Σιάμισιης

Μετά την τουρκική εισβολή βρέθηκε στην Κύπρο για ένα διάστημα και αργότερα στο Ομάν, όπου κατέφυγε προσωρινά η οικογένειά του. Αργότερα επέστρεψε στην Κύπρο, όπου τελείωσε το σχολείο και το στρατό, ενώ σπούδασε και εργάστηκε στην Αγγλία για επτά χρόνια. Σπούδασε Οικονομολόγος, με εξειδίκευση στην Οικονομετρία στο Πανεπιστήμιο του Essex Αγγλίας και είναι μέλος (F.C.A.) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1989 στην εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων KPMG στο Λονδίνο, με εξειδίκευση στον τραπεζικό κλάδο. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε αρχικά ως στέλεχος και ακολούθως Finance and Customer Services Director στην εταιρεία ΜΕΤΑΧΑ του Διεθνούς Ομίλου Τροφίμων και Ποτών DIAGEO.

Το 1998 ανέλαβε Regional Finance and Business Development Director, με ευθύνη για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής της εταιρείας Pillsbury (Ομίλου DIAGEO). Το διάστημα 2000 έως 2002 εργάστηκε ως Chief Financial Officer σε εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων Ομίλου ΛΕΒΕΝΤΗ, ενώ το 2003 προσλήφθηκε ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Πληροφορικής στην ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ. Προηγουμένως, είχε εργαστεί και στο Family office του Ομίλου Λάτση στην Ελβετία.

Μετά από τη συγχώνευση της ΠΕΤΡΟΛΑ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, το 2004 ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Corporate Finance Faculty του ICAEW.

Πώς συνεχίζει η εταιρεία

Για τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2019 δείχνουν ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ είναι σε θέση να εμφανίζει θετικά αποτελέσματα και να διατηρεί ισχυρές ταμειακές ροές, ακόμη και όταν το διεθνές περιβάλλον διύλισης δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Αυτό, επιβεβαιώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας για επενδύσεις στις βασικές δραστηριότητες του Ομίλου, παράλληλα με την τεχνική αναβάθμιση των διυλιστηρίων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την έμφαση στην προϊοντική και γεωγραφική διαφοροποίηση. Ιδιαίτερα, εάν ληφθεί υπόψη και η βελτίωση του περιβάλλοντος που παρατηρήθηκε μετά το τέλος του τριμήνου, έχουμε βάσιμες προσδοκίες για άλλη μια θετική χρονιά για τον Όμιλο.

Σαν νέα διοίκηση, έχουμε θέσει ως πρωταρχικούς στόχους, την ασφάλεια στη λειτουργία των μονάδων, τον εκσυγχρονισμό των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης του Ομίλου, την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ανάπτυξη με ταχύτερους ρυθμούς σε νέες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και αξιολογούνται όλες οι στρατηγικές μας επιλογές στις βασικές δραστηριότητες και αγορές, αλλά και οι εξελίξεις σε κλάδους όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το Φυσικό Αέριο. Η στρατηγική μας λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες του Ομίλου, αλλά και τους περιβαλλοντικούς στόχους που επηρεάζουν τη μελλοντική πορεία της διεθνούς αγοράς Ενέργειας.

Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τα στελέχη και το προσωπικό του Ομίλου, γιατί, με τη δική τους καθημερινή προσπάθεια και αφοσίωση στον κοινό στόχο, συντελούν ώστε τα ΕΛΠΕ να συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων επιχειρήσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία και τις τοπικές οικονομίες».