«Επιτροπή καθοδήγησης» για το ποδόσφαιρο

«Επιτροπή καθοδήγησης» για το ποδόσφαιρο

Με τη συμμετοχή του υφυπουργείου Αθλητισμού, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και τη συνδρομή της UEFA, αποφασίστηκε η σύσταση «επιτροπής καθοδήγησης» (steering committee), συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τη συμμετοχή και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Εκ μέρους της UEFA συμμετείχαν οι Ζόραν Λάκοβιτς (διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών), Αγγελος Ρηγόπουλος (διευθυντής ακεραιότητας και κανονισμών), Μάριος Γεωργίου (τμήμα εθνικών ομοσπονδιών), Μαρκ Τίμερ (σύμβουλος ασφάλειας και προστασίας ποδοσφαιρικών γεγονότων) και Νίκολας Ραουντέσκι (αξιωματούχος ακεραιότητας), εκ μέρους της FIFA ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Πετρ Φούσεκ, εκ μέρους της ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο εκτελεστικός γραμματέας, Αλέξης Δέδες και ο διευθυντής ακεραιότητας Δημήτρης Δαβάκης, ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου, ο πρόεδρος της Super League 2 και της Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ Αχιλλέας Τσιχτής, ο Γιάννης Αναστασάκος, σύμβουλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας Αττικής, Νίκος Πετρόπουλος.

Ο κ. Λάκοβιτς επεσήμανε ότι την συγκεκριμένη συνάντηση την περίμενε επί δύο χρόνια και είναι χαρά της UEFA που στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και προσυννενοημένων αγώνων θα μπορεί να συνεισφέρει με τα καλύτερα στελέχη της και να εμπλακεί ενεργά.

Ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε σε κενά και αστοχίες του αθλητικού νόμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επιτροπή θα παράξει αποτελέσματα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλο θέμα στην Ελλάδα με τους προσυνεννοημένους αγώνες, ενώ ο κ. Λυσάνδρου τόνισε τη διαθεσιμότητα της Λίγκας σε οτιδήποτε θα προσφέρει στην πρόοδο του ποδοσφαίρου αποδεχόμενος την ευθύνη των ΠΑΕ για πολλές από τις παθογένειες του ποδοσφαίρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εισαγωγή του VAR στη χώρα μας. Ο κ. Λάκοβιτς υπογράμμισε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει ορθά για να μην πυροδοτεί τη βία, αλλά να κατευνάζει τους τόνους και να αυξάνει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Εγινε δεκτή η πρόταση του κ. Αυγενάκη, να διοργανωθεί σύντομα μια κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ, και των εχόντων την ευθύνη λειτουργίας του VAR (FIFA/UEFA, ΕΠΟ, ΚΕΔ).

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε τα εξής: «Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν για τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, καθώς και για την πεποίθησή του ότι στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε εξίσου καλό ποδόσφαιρο, όπως και στις άλλες χώρες. Ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, τον Έλληνα κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, που είναι πάντα πρόθυμος κι ενδιαφέρεται πολύ για να λυθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο μας. Φυσικά, ευχαριστώ τους παριστάμενους, τον κ. Λάκοβιτς, τον κ. Ρηγόπουλο, τον κ. Γεωργίου, με τους οποίους έχουμε ήδη συνεργαστεί σε εξαιρετικό κλίμα. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας θα συνεχισθεί το ίδιο καλά. Ευχαριστώ και όλους εσάς, που βρίσκεστε σήμερα εδώ, για την αποδοχή της πρόσκλησής μου.

Είμαι αισιόδοξος, γιατί είναι εμφανές ότι υπάρχει βούληση από όλους μας για να αντιμετωπισθεί το χρόνιο πρόβλημα της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Και είμαι αισιόδοξος, γιατί όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα ο τρόπος να βρεθούν ουσιαστικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Η αποψινή μας σύσκεψη έρχεται, σαν φυσική συνέχεια, της πρωινής σύσκεψης που είχα με τους εκπροσώπους της Euroleague, όπου μεταξύ άλλων συζητήσαμε και το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα του μπάσκετ.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ήδη, έχουμε δεσμευθεί για την ανάληψη μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική ενίσχυση του πιο λαοφιλούς αθλήματος, για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα εξυπηρετεί την ποιότητα του ποδοσφαίρου.
Η πιο σημαντική, φυσικά, πρωτοβουλία αφορά στην αλλαγή του αθλητικού νόμου με σκοπό τη διόρθωση των αστοχιών του ισχύοντος αθλητικού νόμου και τη βελτίωση της ποιότητας του αθλητισμού, επαγγελματικού, ερασιτεχνικού και μαζικού, στη χώρα μας. Σε ένα μήνα από τώρα ξεκινά η πραγματική διαβούλευση με όλη την αθλητική κοινότητα και στις αρχές του επόμενου έτους ελπίζουμε ότι θα έχει γίνει νόμος του Κράτους.
Και φυσικά με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βία, όπου σε ελάχιστες ημέρες φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, καθώς και την Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν.

Βία στα γήπεδα – ασφάλεια φιλάθλων

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Yπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και με τις FIFA/UEFA, ΕΠΟ, SuperLeague 1 και 2 έχουμε καταλήξει στο πρώτο πακέτο δράσεων, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσδιορισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.

Διαπιστώνω την προθυμία όλων (Λίγκες, επικεφαλής ΠΑΕ, δημοσιογραφικές Ενώσεις), από τις μέχρι τώρα επαφές μου, να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής δέσμης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Ήδη δόθηκε, όπως ανακοινώσαμε μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, η τελευταία ετήσια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες εναρμόνισης κάθε αθλητικού χώρου για την χορήγηση αδειών λειτουργίας του.

Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.

Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.

Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού, ώστε να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση δραστών με κάθε πρόσφορο μέσο.

Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΠΟ.

Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.

Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.

Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.

Είμαστε αποφασισμένοι να “παραδώσουμε” τα γήπεδα, πίσω στις οικογένειες, στο φίλαθλο κοινό. Να κάνουμε τον αθλητισμό διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας.

Και όπως ήδη έχουμε συζητήσει, σε συνεργασία μαζί σας (FIFA/UEFA), επιθυμούμε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και εξετάζοντας τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, θα διερευνήσει και θα προτείνει λύσεις. Φυσικά, σε συνεργασία με τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), όλους τους εμπλεκόμενους και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Στοχεύουμε σε πιο ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σε Εκδηλώσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης (επιτροπές EPAS – Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τον Αθλητισμό, Τ-RV για τη Βία και T-DO και CAHAMA για το Ντόπινγκ).

Προσυνεννοημένοι αγώνες

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε. Από την άλλη, πρέπει να το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις και όχι να προβαίνουμε σε αυθαίρετες γενικεύσεις. Ήδη, τις επόμενες μέρες φέρνουμε στη Βουλή προς ψήφιση την Κύρωση της Σύμβασης Macolin. H Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που συνδέεται ευθέως και με το στοίχημα. Υπογράφηκε το 2014 (θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε), αλλά δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η εν λόγω σύμβαση έχει στόχο την πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, καθώς και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων.

Έχοντας επίγνωση του χαρακτήρα της απειλής που προκαλείται από τη χειραγώγηση των αγώνων και των πολλαπλών κοινωνικών επιπτώσεων και της συνακόλουθης βίας στους αγωνιστικούς χώρους, η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση για μηδενική ανοχή απέναντι σε θέματα manipulation και match fixing.

Αλλαγή κουλτούρας

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της βίας και των “στημένων”, ο μεγαλύτερος και πιο αποτελεσματικός σύμμαχος μας είναι η καλλιέργεια φίλαθλης κουλτούρας! Απαιτείται διαρκής προσπάθεια, αλλά και η βοήθεια των ποδοσφαιρικών παραγόντων, των δημοσιογράφων και των θεσμικών οργάνων με στόχο να δυναμώσουμε την αθλητική παιδεία και να δημιουργήσουμε εκ νέου τον «καλό φίλαθλο του αύριο».

Ανάληψη ευθυνών από όλους

Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και αναμένουμε να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Από τις υπερκείμενες και τις εσωτερικές ποδοσφαιρικές αρχές, μέχρι τους παράγοντες των ομάδων και τα ΜΜΕ.

Σ’ αυτόν τον αγώνα μόνο αν είμαστε ΟΛΟΙ μαζί, θα επιτύχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Σ’ αυτόν τον αγώνα η συστράτευση και η ειλικρινής συνεργασία είναι μονόδρομος. Με πράξεις όμως, όχι μόνο με λόγια και όχι με διαρκή προσπάθεια ισορροπίας και καλών δημοσίων σχέσεων. Από όλους εμάς εδώ, ο φίλαθλος κόσμος περιμένει πολλά. Δεν έχουμε δικαίωμα να τον απογοητεύσουμε.

Θέλω να σταθούμε και στο ζήτημα του VAR:

Στην Ελλάδα το VAR πλέον λειτουργεί, όπως και σε άλλες 15 από τις 55 χώρες που υπάγονται στη FIFA. Και λέω τα στοιχεία αυτά με επιφύλαξη, γιατί παρά το ότι ζήτησα να έχω πλήρη στοιχεία και ενημέρωση από τον κ. Φούσεκ, ποτέ δεν τα έλαβα. Όπως, επίσης δεν έχω λάβει και τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των συμβαλλόμενων. Στη χώρα μας εγκαινιάσαμε το VAR προσφάτως. Αγοράστηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Η λειτουργία του, όπως γνωρίζετε, είναι ευθύνη της ΚΕΔ και της ΕΠΟ. Στηρίζεται όμως στο πρωτόκολλο, τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των FΙFΑ/UΕFΑ.

Οι όροι και οι κανόνες είναι για να τηρούνται, εφόσον έχουν ψηφιστεί. Ο ρόλος των FIFA / UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι να κρατά ίσες αποστάσεις, αλλά να παρεμβαίνει και να λύνει προβλήματα, ή να συνεργάζεται και να αντιμετωπίζει θέματα και να λειτουργεί προς όφελος του ποδοσφαίρου με γνώμονα πάντα την αναβάθμισή του.

Δυστυχώς, σήμερα δεν νιώθω ότι γίνεται επαρκώς αυτό. Κι αυτό διότι το VAR, αν δεν λειτουργήσει σωστά, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να επιλύσει.

Το VAR είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο αρκεί να εφαρμόζεται σωστά, από πλήρως ενημερωμένους τεχνικούς, διαιτητές, ποδοσφαιρικούς παράγοντες και ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό και ζήτησα να γίνει μια κλειστή σύσκεψη παρουσία ενός εκπροσώπου από κάθε ΠΑΕ, ΕΠΟ, ΚΕΔ, Superleague 1 και εκπρόσωπο της FIFA/UEFA, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες, να συζητηθούν όλα τα προβλήματα, να κτίσουμε αξιοπιστία και, κυρίως, να εμπιστευθούμε αυτό που ακριβοπληρώσαμε. Και είμαι βέβαιος, αν λειτουργήσει σωστά, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.  Επαναλαμβάνω, θέλουμε να λειτουργήσει σωστά!

Και φυσικά διαφωνώ με τον κ. Φούσεκ, και το λέω ευθέως, στο διαχωρισμό της σωστής λειτουργίας του VAR από την ενδυνάμωση των περιστατικών βίας. Αυτά προφανώς και συνδέονται. Όσο χτίζεις αξιοπιστία, άλλο τόσο περιορίζεις δηλώσεις αμφισβήτησης και εντάσεις.

Είμαστε εδώ σήμερα, και ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου με αφορμή το αυριανό 18ο ετήσιο Συνέδριό σας “Σταδίων και Ασφάλειας”.

Θέλουμε τη γνώση σας, θέλουμε την εμπειρία σας, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να αναλάβετε και την ευθύνη που σας αναλογεί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να βολευτούμε στη στασιμότητα ή να λειτουργήσουμε ως παρατηρητές δυσάρεστων γεγονότων, όπως αυτά που συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Ούτε φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλες 3-4 αγωνιστικές για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του VAR στα Ελληνικά γήπεδα. Κι ενώ καλλιεργείται κλίμα αναστάτωσης και αναξιοπιστίες. Κι εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε χαμηλά ποσοστά λαθών, σύμφωνα με τον κ. Φούσεκ, συγκριτικά με την λειτουργία του VAR σε άλλες χώρες. Όπου και πάλι δεν έχω συγκριτικά στοιχεία, αν και τα ζήτησα επιμόνως.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι στις εκλογές του Ιουλίου εκλεγήκαμε Kυβέρνηση με σαφή εντολή από τον Ελληνικό λαό για να δράσουμε, μεταξύ άλλων,  ώστε να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στις εξέδρες, να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, να διοργανώνουμε υγιείς αγώνες στα πρότυπα και στο περιβάλλον, όπως εκείνοι της UEFA.
Σας ευχαριστώ».

Μετά το πέρας της δίωρης σύσκεψης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

Ζόραν Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA)
«Η συνάντηση αυτή ήταν σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού και της συνάντησης που είχε με την ανώτατη ηγεσία της UEFA και τον πρόεδρό της, κ. Τσέφεριν. Είχαν λοιπόν συζητήσει και αποφασίσει να ακολουθήσει μια συνάντηση εδώ στην Ελλάδα και ευχαριστεί τον κ. Υπουργό για την τόσο ταχεία οργάνωση αυτής της συνάντησης σήμερα.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας διευθύνουσας ομάδας η οποία θα έχει ως αντικείμενο αφενός τα θέματα ασφάλειας και προστασίας και αφετέρου τα θέματα ακεραιότητας διοργανώσεων.
Όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος της UEFA, κ. Τσέφεριν, στον υπουργό, η UEFA θα συμμετέχει με δύο ειδικούς. Ο καθένας είναι κορυφαίος στον τομέα του και είναι οι καλύτεροι που έχουμε στην UEFA. Ο ένας θα είναι επικεφαλής για θέματα ακεραιότητας και ο άλλος επικεφαλής για θέματα ασφάλειας και προστασίας.
Ο ένας είναι ο Μαρκ Τίμερ ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας και ο δεύτερος είναι ο Νίκολας Ραουντέσκι, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ακεραιότητας, από την πλευρά της UEFA. Οι δύο αυτοί κύριοι δεν θα βρίσκονται μόνιμα στην Ελλάδα αλλά θα συμμετέχουν σε κάθε σύσκεψη της επιτροπής και θα έχουν πάρα πολύ ενεργό ρόλο στις εργασίες της».

Άγγελος Ρηγόπουλος (Διευθυντής Ακεραιότητας και Κανονισμών UEFA)

«Πρέπει να πω πως είμαστε αισιόδοξοι. Ήμασταν εδώ πριν κάποια χρόνια, στην ίδια αίθουσα, συζητάγαμε κάποιες νομοθετικές αλλαγές και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τώρα ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, υπάρχει θέληση από τη μεριά του Υφυπουργού να γίνουν κάποιες αλλαγές. Ένας νόμος ο οποίος είναι του 1999 χρειάζεται κάποιες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δουλέψουμε για τα αποτελέσματα Εννοείται ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά από όλους τους φορείς, Υφυπουργείο, ΕΠΟ, σωματεία. Όλοι πρέπει να είναι  μια ομάδα.
Όπως εξήγησε ο συνάδελφός μου, ο κ. Λάκοβιτς, θα υπάρξουν κάποια άτομα τα οποία θα έρθουν εδώ, θα είναι μέσα στην επιτροπή, θα φέρουν τεχνογνωσία, θα φέρουν εμπειρία από άλλες χώρες και θα δούμε τι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για την Ελλάδα. Μπορεί να είναι αυστηροποίηση των νόμων, μπορεί να είναι εφαρμογή, μπορεί πιο σύνθετες διαδικασίες, θα δούμε τι είναι το καλύτερο γιατί κάθε χώρα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες».

Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού)

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον πρόεδρο της UEFA, αλλά και τον κ. Λάκοβιτς, τον κ. Ρηγόπουλο, όλα τα στελέχη, μέλη του κλιμακίου, καθώς επίσης και τους θεσμικούς παράγοντες, που ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση μας βρεθήκαμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Συζητήσαμε, όπως είχαμε προαναγγείλει, τη σύσταση μιας επιτροπής που θα δουλέψει πολύ συστηματικά για θέματα ασφάλειας, για θέματα ποιότητας διαιτησίας, αλλά και για θέματα αντιμετώπισης των στημένων παιχνιδιών.

Χαίρομαι διότι αναπτύσσεται μια σχέση στενή, χτίζεται αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ποιότητα και όλα αυτά που θα το αναβαθμίσουν, που θα φέρουν τις οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα. Ξέρουμε ότι ανάλογες δηλώσεις, έχουν ακουστεί πολλές κατά το παρελθόν. Σπεύδω να πω ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, συνεργαζόμενοι στενά και κυρίως με στελέχη που γνωρίζουν καλά τα αντικείμενα. Και χαιρόμαστε που από πλευράς UEFA δύο στελέχη με πολύ καλές γνώσεις πάνω στα θέματα τα οποία ανέφερα πριν θα συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές.

Λαμβάνοντας ο καθένας το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί για την αντιμετώπιση βίας, στημένων παιχνιδιών και καλύτερης διαιτησίας, θεωρώ ότι αυτή η ομάδα εργασίας θα προσφέρει πολλά, πέρα από τη συμβουλή για ένα καλό νομοθέτημα.
Πολύ σύντομα, ελπίζουμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε βάλει, τέλος Δεκέμβρη ή αρχές του νέου έτους, να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τον νέο αθλητικό νόμο με όλες τις βελτιώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Κυρίως να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα προβλήματα που εμφανίζει, ένας νόμος γερασμένος πλέον, που προσφάτως βελτιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν λειτουργούν και αν τελικά εφαρμοστούν, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσουν.

Σε αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει και συναρμόδια υπουργεία, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών, συμμετέχουν ενεργότατα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι με το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχουμε υπογράψει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία δίνεται μια 12μηνη παράταση για την αδειοδότηση – νομιμοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων, συνάμα όμως έχει ήδη προβλεφθεί «κουμπαράς» περίπου 100 εκατομμυρίων για την άντληση των χρημάτων αυτών ως προς τον εκσυγχρονισμό τους.

Την ίδια στιγμή, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Προστασίας του Πολίτη έχουμε ετοιμάσει σχέδιο νόμου, το οποίο μένει να προγραμματιστεί και να έρθει στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση, που θα περιέχει την κύρωση της σύμβασης Macolin η οποία αφορά στα στημένα παιχνίδια και τις καταρχήν νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να έχουμε σε πρώτο βαθμό αντιμετώπιση των περιστατικών βίας στη χώρα μας.

Για όλα αυτά έχουμε συζητήσει νωρίτερα με μια πραγματική και ειλικρινή διαβούλευση τόσο με την ΕΠΟ με τη Super League 1 και 2 με τους δημοσιογραφικούς φορείς, αλλά και με τους προέδρους των ΠΑΕ ξεχωριστά. Ο κύκλος των συζητήσεων αυτών δεν θα σταματήσει, συνεχίζεται.
Θέλω επίσης να διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε και το VAR, που προσφάτως ήρθε στη χώρα μας, και ήδη έχει εφαρμοστεί τις δύο πρώτες αγωνιστικές, να λειτουργήσει σωστά, διότι θέλουμε να λειτουργήσει σωστά. Θέλουμε να υπάρχει ως εφαρμογή στη χώρα μας, πιστεύουμε στη σωστή εφαρμογή του και όταν δουλέψει σωστά και όταν πιστέψουν όλοι σε αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι θα περιορίσουμε ψιθύρους, αμφισβητήσεις, δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες που όμως στο τέλος συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός τοπίου βίας και έντασης.

Θέλουμε, δηλαδή, να αποδυναμώσουμε κάθε πρωτοβουλία κακοπροαίρετου να πατήσει σε άγνοια, σε κακή πληροφόρηση ή σε οτιδήποτε άλλο και να δημιουργήσει με δηλώσεις του ένα πεδίο έντασης. Συμφωνήσαμε ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιήσουμε μια σύσκεψη κλειστή, με εκπροσώπους όλων των ΠΑΕ και φυσικά των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου. Θα συζητήσουμε τα πάντα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή του VAR τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Και είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή τη συζήτηση θα έχουν γίνει όλοι πλουσιότεροι, θα έχουν καταγραφεί όλες οι παρατηρήσεις και θα έχουν μειωθεί όλα αυτά, που αν δεν γίνει αυτή η συζήτηση θα παραμένουν στην επιφάνεια, στη δημόσια σφαίρα και θα προκαλούν συζήτηση, εντάσεις και τροφοδοσία αρνητικών κριτικών που δεν μας χρειάζεται. Θέλουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο ποιοτικότερο και γι αυτό το λόγο θα δουλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς καμία διάκριση και χωρίς κανένας να πει δεν ήξερα, δεν γνώριζα. Τώρα όλοι γνωρίζουμε, όλοι θέλουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play