Ορκίστηκε πρόεδρος της Λιβερίας ο πρώην ποδοσφαιριστής Ζορζ Γουεά

Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ζορζ Γουεά! Οπαλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους που έβγαλε η Αφρική, κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» είναι αυτός που διαδέχεται την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ, επί δώδεκα χρόνια πρόεδρο, και πρώτη γυναίκα στην ηγεσία μίας αφρικανικής χώρας.

Σχεδόν δυόμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο αρχηγό του κράτους και 73 βουλευτές. Συνολικά 26 πολιτικοί σχηματισμοί παρουσίασαν 20 υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα στον πρώτο γύρο.

Πρόεδρος στο 2ο γύρο ο Γουεά

Στον δεύτερο γύρο, ο Γουεά επικράτησε σε 12 από τις 15 περιφέρειες της χώρας του και έγινε έτσι ο 25ος πρόεδρος της Λιβερίας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή γι’ αυτή τη χώρα. Είναι το ξημέρωμα μιας νέας, καλύτερης Λιβερίας με ισότητα, ελευθερία, αξιοπρέπεια, σεβασμό. Δεν θα σας εξαπατήσω. Θέλω να αρχίσει μια περίοδος ελπίδας με επίκεντρο την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι της χώρας μας δεν θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δημόσιους λειτουργούς. Είναι η ώρα να βάλουμε το κοινό καλό πάνω από το ατομικό. Όποιος επιθυμεί να συνεχίσει να πλουτίζει σε βάρος άλλων, ο νόμος θα επιβάλλεται.

“Σήμερα φοράμε φανέλα Λιβερίας”

Σήμερα φοράμε όλοι τη φανέλα της Λιβερίας, αυτή η νίκη ανήκει στο λαό, στην ειρήνη, στη δημοκρατία. Δεν σας υπόσχομαι θαύματα, όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε» είπε, μεταξύ άλλων ο Γουεά, κατά την ορκωμοσία του.

Βαθιά πολιτικοποιημένος από την εποχή που ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο, ο Γουεά αποφάσισε το 2005 να κατέβει για πρώτη φορά υποψήφιος, σκορπώντας ενθουσιασμό στους συμπατριώτες του, που είδαν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει τη χώρα.