Τα 11 «αστέρια» που έλαμψαν στα γήπεδα της Ρωσίας

Τα 11 «αστέρια» που έλαμψαν στα γήπεδα της Ρωσίας

Του Μ. Ιωαννίδη
Το παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας ολοκληρώθηκε με τους «τρικολόρ» του Εμπαπέ να κατακτούν το ποδοσφαιρικό Έβερεστ. Κάνοντας τον απολογισμό του Μουντιάλ η Politik σας παρουσιάζει, βάσει απόδοσης, την ιδανική εντεκάδα της διοργάνωσης.

Μπορεί ο Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ να αποχαιρέτησαν νωρίς με τις εθνικές τους ομάδες, στο φετινό Μουντιάλ ωστόσο ξεχώρισαν έντεκα «αστέρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που έλαμψαν με τις επιδόσεις τους.

Εμείς σας παρουσιάζουμε τα 11 “αστέρια”:

Τερματοφύλακας (Ουγκό Γιορίς)

Αρκετές εκπλήξεις υπήρξαν στη θέση του τερματοφύλακα στο φετινό Μουντιάλ. Ο Ντε Χεα απογοήτευσε και ίσως έκανε το χειρότερο τουρνουά της καριέρας του. Αντίθετα ο Μουσλέρα κατάφερε και κράτησε ανέπαφη την εστία του μέχρι τον αγώνα με τη Γαλλία. Ο Σμάιχελ από την πλευρά του θα μπορούσε να αναδειχθεί κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά, αλλά ο αποκλεισμός της Δανίας τού στέρησε αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν εκπληκτικός στις αποκρούσεις των πέναλτι. Ο Πίκφορντ ήταν εξαιρετικός και αποτελεσματικός. Έκανε μεγάλες επεμβάσεις. Ο Γιορίς όμως ήταν ο κορυφαίος και συνείσφερε σημαντικά στην κατάκτηση του Μουντιάλ από τη Γαλλία.

 

Δεξί μπακ (Κίραν Τρίπιερ)

Ο Τρίπιερ ήταν «όλα τα λεφτά» για την Αγγλία στη συγκεκριμένη θέση. Μάλλον και ο κορυφαίος στο Μουντιάλ. Έκανε τα πάντα και κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες μονομαχίες από τους αντιπάλους του. Καλή παρουσία και από τον Δανό Ντάλσγκααρντ, ενώ σταθερός ήταν σε όλο το τουρνουά ο Κροάτης Σίμε Βρσάλικο.

 

Αριστερό μπακ (Ιβάν Στρίνιτς)

Η θέση αυτή ανήκει δικαιωματικά στον Κροάτη Ιβάν Στρίνιτς. Με ατελείωτες κούρσες έκανε πολύ καλές εμφανίσεις και έδωσε δύναμη στην πτέρυγα του για λογαριασμό της εθνικής Κροατίας. Ο Μαρσέλο της Βραζιλίας θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει περισσότερα, αλλά η ομάδα του αποκλείστηκε πρόωρα και έμεινε εκτός συναγωνισμού. Σε καλά επίπεδα κυμάνθηκε και ο  Σουηδός Αουγκούστινσον.

 

 

Κεντρικοί αμυντικοί (Ραφαέλ Βαράν-Χάρι Μαγκουάιρ)

Το φετινό Μουντιάλ κρίθηκε εν πολλοίς από τις στημένες φάσεις. Ειδικά στα παιχνίδια της Αγγλίας και της Γαλλίας είδαμε γκολ που προήλθαν από κεντρικούς αμυντικούς. Ωστόσο, ο Ραφαέλ Βαράν ξεχώρισε τόσο στην επίθεση όσο και στον φυσικό του χώρο, την άμυνα! Ο κεντρικός αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε ότι είναι ένας από τους καλύτερους αμυντικούς του κόσμου, αφού ήταν ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες, ταχύτατος και εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια του.

Για παρτενέρ του διαλέξαμε, μετά από πολλή σκέψη είναι η αλήθεια, τον Χάρι Μαγκουάιρ. Ο κεντρικός αμυντικός της Αγγλίας ήταν από τους κύριους υπεύθυνος της εξαιρετικής πορείας των «λιονταριών» στο φετινό τουρνουά. Δεν θυμόμαστε να έχασε ούτε μία κεφαλιά (!) από αντίπαλο, ενώ με το γκολ που έβαλε κόντρα στη Σουηδία άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση της ομάδας του στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Εξαιρετικό τουρνουά έκανε και ο Γέρι Μίνα, αφού ήταν εκείνος που με τα γκολ του λίγο έλειψε να στείλει την Κολομβία στα προημιτελικά, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Σουηδό Γκράνκβιστ, ο οποίος ξεχώρισε για το πάθος και την αυταπάρνησή του, οδηγώντας τους «Βίκινγκς» στην τελική οκτάδα του Μουντιάλ.

 

Αμυντικός μέσος (Ν’Γκολό Καντέ)

Ο μέσος της Τσέλσι ήταν με διαφορά ο καλύτερος μέσος του φετινού παγκοσμίου κυπέλλου. «Κατάπιε» ατέλειωτα χιλιόμετρα, «εξαφάνισε» τον Λιονέλ Μέσι στον αγώνα των «τρικολόρ» με την Αργεντινή, ενώ όπως πάντα ήταν σχεδόν αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Γκάρι Λίνεκερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ πως: «Η Γαλλία με τον Καντέ στην ενδεκάδα είναι σαν να παίζει… με 12 παίκτες!». Αν δεν διαλέγαμε τον Γάλλο, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς. Ο Κροάτης μέσος μπορεί να λειτουργούσε στη σκιά των Μόντριτς-Ράκιτιτς, αλλά ήταν εκείνος που είχε επωμιστεί το βάρος της πρώτης πάσας και συγχρόνως το… μπάλωμα στις τρύπες που υπήρχαν στην κροατική άμυνα.

 

Κεντρικοί μέσοι (Λούκα Μόντριτς-Πολ Πογκμπά)

Σε αυτήν τη θέση τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ποιοι είμαστε εμείς που θα διαφωνήσουμε με… όλον τον πλανήτη που δικαιότατα έχρισε τον Λούκα Μόντριτς ως τον καλύτερο παίκτη του Μουντιάλ της Ρωσίας; Τρεξίματα που θα ζήλευαν ακόμη και μαραθωνοδρόμοι, ευστοχία στις πάσες που θύμιζαν τον τεράστιο Αντρέα Πίρλο. Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αυτήν τη στιγμή μέσα στην πεντάδα των καλύτερων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη! Ένας μέσος που ξέρει πώς να τοποθετεί το σώμα του μέσα στο γήπεδο, που τρέχει ασταμάτητα, και πασάρει με απίστευτη ακρίβεια δεν θα μπορούσε να λείπει από την καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ.

Ως… συνεργάτη του πιστεύουμε πως και ο ίδιος ο Κροάτης θα διάλεγε τον Πολ Πογκμπά. Ο επιβλητικός μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε ένα μεστό και μετρημένο τουρνουά. Εφάρμοσε ό,τι ακριβώς του ζήτησε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, δεν είχε περιττές επιδείξεις της τεχνικής του κατάρτισης, ήταν συνεπής στην άμυνα και σκόραρε στην επίθεση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν μέσο; Τίποτα! Η θέση στην ενδεκάδα μας είναι δική του.

Εννοείται πως ο Ιβάν Ράκιτιτς έκανε εκπληκτικό τουρνουά. Ακούραστος, έβαλε πάθος που… δεν του το είχαμε και απέδειξε ότι δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μέσους του κόσμου. Στο ίδιο μοτίβο κυμάνθηκε και ο εξαιρετικός για ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση Κέβιν Ντε Μπρούιν.

 

Αριστερός εξτρέμ (Ιβάν Πέρισιτς)

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Πολλοί παίκτες θα μπορούσαν να επιλεγούν στη συγκεκριμένη θέση, αλλά οι επιδόσεις του Κροάτη εξτρέμ της Ίντερ ήταν τέτοιες που με το σπαθί του πέταξε εκτός ενδεκάδας πολλούς αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Πέρισιτς πέτυχε το κρισιμότερο γκολ της Κροατίας στον ημιτελικό με την Αγγλία και άνοιξε τον δρόμο της ανατροπής. Εξαιρετικά τρεξίματα, ντρίμπλες που θα ζήλευε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ταχυδύναμη που μας έκανε να ξεχάσουμε την απουσία του Πορτογάλου σταρ από τα… μεγάλα νοκ άουτ παιχνίδια του Μουντιάλ και φυσικά γκολ που θα μείνουν στην ιστορία του κροατικού και όχι μόνο ποδοσφαίρου.

 

Δεξιός εξτρέμ (Κιλιάν Εμπαπέ)

Το παιδί-θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να λείπει από την καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ. Με τελικές… μονοθεσίου Formula 1, ο 19χρονος σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έγραψε ιστορία ως ο νεαρότερος σκόρερ της Γαλλίας σε τελική φάση Μουντιάλ και δεύτερος στη γενική λίστα πίσω από τον αξεπέραστο Πελέ. Κερδισμένο πέναλτι και γκολ με την Αργεντινή, γκολ στον τελικό με την Κροατία και αμέτρητες επιδείξεις της τεχνικής του κατάρτισης είναι λίγα από τα στοιχεία που θα… στοιχειώνουν τους αντιπάλους που προσπάθησαν μάταια να τον ανακόψουν. Ο «τεράστιος-μικρός» είναι έτοιμος να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κι εμείς περιμένουμε να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει.

Στις θέσεις των εξτρέμ θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πολλούς ποδοσφαιριστές. Ο Εντέν Αζάρ έκανε απίστευτο τουρνουά, το ίδιο και ο Φελίπε Κοουτίνιο, ο οποίος, όμως, «πνίγηκε» στα βαθιά νερά των νοκ άουτ αγώνων, όπως επίσης και ο Κροάτης Άντε Ρέμπιτς, τον οποίο σύντομα θα  δούμε με τη φανέλα μεγάλου ευρωπαϊκού συλλόγου.

 

Επιθετικός (Χάρι Κέιν)

Σε ένα Μουντιάλ που η πρωταθλήτρια είχε στη σύνθεσή της έναν επιθετικό (Ζιρού) που δεν έκανε τελική, καταλαβαίνει κανείς πως την ιστορία την έγραψαν… οι γύρω-γύρω! Ωστόσο, δύο ήταν οι φορ που έφεραν εις πέρας την αποστολή τους. Ο Ρομέλου Λουκάκου με τέσσερα γκολ και ο Χάρι Κέιν με έξι. Ανάμεσα στους δυο θα επιλέξουμε τον στράικερ της Τότεναμ καθώς χρίστηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Βέβαια, δεν μπορεί να πει κανείς ότι έθελξε με τις εμφανίσεις του, αφού από τα έξι γκολ που πέτυχε τα τρία ήταν απέναντι στον αδύναμο Παναμά, ενώ δύο τέρματα πέτυχε από την άσπρη βούλα του σημείου των πέναλτι. Εν κατακλείδι, ήταν φανερό και σε αυτό το Μουντιάλ πως υπάρχει έλλειψη από καθαρόαιμα σέντερ φορ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Βέβαια, από τη στιγμή που η μπάλα καταλήγει στο… πλεκτό, τότε όλα λύνονται!

Πολύ καλό τουρνουά και από τον Αντουάν Γκριεζμάν που έδειξε ότι δίκαια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των… ανερχόμενων αστεριών, ενώ δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στον τιμιότατο και πάντα χρήσιμο, όπου κι αν αγωνίζεται, Μάριο Μάντζουκιτς.

 

Προπονητής (Ντιντιέ Ντεσάμπ)

Στο Μουντιάλ των εκπλήξεων πολλοί τεχνικοί απέδειξαν ότι μπορούν να κοουτσάρουν την καλύτερη ενδεκάδα. Ωστόσο, δικαιωματικά, ο Γάλλος εκλέκτορας βρίσκεται στην άκρη του πάγκου μας. Κατάφερε να κοουτσάρει μια ενδεκάδα γεμάτη αστέρια. Να παίρνει από τον καθένα ποδοσφαιριστή ό,τι ακριβώς ζήτησε, να τολμήσει να αφήσει εκτός αποστολής παίκτες που θα έπαιζαν βασικοί σε οποιαδήποτε ομάδα, ενώ φάνηκε από τους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση του τροπαίου ότι άπαντες τον σέβονται και τον αγαπούν.  Πέρα από τον Γάλλο, όμως, που κατάφερε να μπει σε ένα κλειστό κλαμπ προπονητών που έχουν κατακτήσει Μουντιάλ και ως παίκτες (Ζάγκαλο, Μπεκενπάουερ), οφείλουμε να αναφερθούμε και σε άλλους δύο προπονητές.

Bonus προπονητές (!)

Ο Ζλάτκο Ντάλιτς έκανε το ακατόρθωτο. Οδήγησε την Κροατία στον τελικό κάνοντας την, μάλιστα, να παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα. Δεν δίστασε να στείλει σπίτι του τον φορ της Μίλαν, Νίκολα Κάλινιτς από την πρώτη αγωνιστική των ομίλων και να πορευθεί στην ουσία με δύο επιθετικούς. Μετέφερε στους παίκτες του το πάθος που διακρίνει κάθε Βαλκάνιο, ενώ δεν πανικοβλήθηκε όταν η Κροατία κινδύνευσε με αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης!

Τέλος, μία αναφορά πρέπει να γίνει και στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο Άγγλος τεχνικός οδήγησε τα «λιοντάρια» εκεί που δεν είχαν φτάσει ποτέ στο παρελθόν πολύ πιο έμπειροι και… εμπορικοί προπονητές. Παρουσίασε μία νεανική ομάδα, η οποία έχει λαμπρό μέλλον, ενώ ανά διαστήματα έδειξε ότι μπορεί να παίξει και καλό ποδόσφαιρο.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Loading

Play