Το κοστούμι στέρησε το χρυσό από την Παπαδάκη, παρά το παγκόσμιο ρεκόρ

Η ελληνικής καταγωγής αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Γαβριέλλα Παπαδάκη και ο Γκιγιόμ Σιζερόν, που αγωνίζονται στην Πιονγκτσάνγκ με τα χρώματα της Γαλλίας, στους πρώτους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έσπασαν το δικό τους παγκόσμιο ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στο χορό στον πάγο, με σύνολο 205,28. Το προηγούμενο των 203,16 βαθμών έγινε από αυτούς τον Ιανουάριο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μόσχας.

Στον ελεύθερο χορό, το ζευγάρι από τη Γαλλία κατέρριψε με 123,35 βαθμούς το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ (121,87), που επίσης κρατούσε από τη Μόσχα· Παπαδάκη και Σιζερόν έχουν εφτά από τις δέκα καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στον ελεύθερο χορό.

Τα πράγματα δεν είχαν πάει εξίσου καλά χτες, όταν στο σύντομο χορό βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, μετά και ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε η Γαβριέλλα με το κοστούμι της.

Η επίδοσή τους στο σύντομο χορό τούς στοίχισε τελικά και το χρυσό μετάλλιο: οι Τέσσα Βέρτσιου και Σκοτ Μόιρ, που ήταν πρώτοι στο σύντομο πρόγραμμα, κατάφεραν να διατηρηθούν στην πρώτη θέση και συνολικά, σπάζοντας εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ στο σύνολο με 206,07 βαθμούς.

Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές Ευρώπης και δύο φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι, που έγραψαν ιστορία πριν τρία χρόνια κατακτώντας για πρώτη φορά αυτούς τους τίτλους στη μικρότερη ηλικία που το έχει καταφέρει αυτό κάποιος στο συγκεκριμένο αγώνισμα, αρκέστηκαν έτσι στο ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο, παρά το γεγονός ότι ήταν καλύτεροι από τους Καναδούς στο ελεύθερο πρόγραμμα –τόσο στα τεχνικά στοιχεία όσο και στην παρουσίαση– αλλά ακόμα και στη βαθμολογία για την παρουσίαση του σύντομου προγράμματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 21χρονη Γαβριέλλα Παπαδάκη γεννήθηκε στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας, είναι κόρη της Κατερίνας, προπονήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ, και του Εμμανουήλ, που ζει στο Ώστιν του Τέξας και είναι από τον Κορυδαλλό, ενώ η οικογένειά του έχει ρίζες στην Κρήτη.

Mε τον Γκιγιόμ Σιζερόν, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αποτελούν ένα από τα κορυφαία δίδυμα στην Ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Το πάνω μέρος του φορέματος πέφτει, αλλά η Γαβριέλλα συνεχίζει

Η Γκαμπριέλα Παπαδάκις «έζησε το χειρότερο εφιάλτη της» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, όταν το πάνω μέρος του φορέματός της λάσκαρε τόσο πολύ που φάνηκε το ένα στήθος της ήδη στα πρώτα δευτερόλεπτα του σύντομου χορού της στον πάγο με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν. Ωστόσο, οι δύο Γάλλοι χορευτές συνέχισαν να χορεύουν στον πάγο χθες, διαγωνιζόμενοι στο καλλιτεχνικό πατινάζ για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην καριέρα τους.

«Το πάνω μέρος του φορέματός μου άνοιξε, μου έφυγε, το ένιωσα και απλά συνέχισα το πατινάζ, δεν είχα άλλη επιλογή» παραδέχεται με δάκρυα στα μάτια και ιδιαίτερα απογοητευμένη η 22χρονη πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Γκαμπριέλα Παπαδάκις σε συνέντευξη Τύπου. «Προσευχήθηκα να μην πέσει το φόρεμά μου… Είχα αποσυντονιστεί πολύ, έζησα το χειρότερο εφιάλτη μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτό συνέβη στα πρώτα δευτερόλεπτα του προγράμματος» δηλώνει.

Παρά την αποκάλυψη του ενός στήθους της, η Γκαμπριέλα Παπαδάκις συνέχισε να χορεύει με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν στον πάγο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας Παγοδρομίας Ντενί Γκαγιαγκέ έσπευσε να στηρίξει την Παπαδάκις και δήλωνε πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του διαγωνισμού. «Δεν είναι τα πατίνια ούτε τα κοστούμια που κερδίζουν έναν αγώνα, είναι το ηθικό. Πολύ σοβινιστικά, νομίζω ότι έχουμε μακράν το καλύτερο ελεύθερο πρόγραμμα» δηλώνει. «Πέρυσι, είχαμε κερδίσει και δεν βλέπω γιατί, με ένα καλύτερο πρόγραμμα, δε θα επιτύχουμε το ίδιο και αύριο (σ.σ. σήμερα)».