«Αιώνιοι» σε κρίση αναζητούν τρόπο αντίδρασης

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

propoli

Σε κρίση βρίσκονται οι αιώνιοι αντίπαλοι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αναζητώντας τρόπο αντίδρασης μετά τη φετινή αποτυχία στη Σούπερ Λιγκ.

Αθροιστικά έχουν τους περισσότερους τίτλους, τις μεγαλύτερες διακρίσεις και το «αιώνιοι» αντίπαλοι μόνο τυχαίο δεν είναι. Οι δύο μεγάλες ομάδες, ωστόσο, για διαφορετικούς λόγους έμειναν εκτός στόχων φέτος σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη από πολύ νωρίς, ενώ η αγωνιστική τους παρουσία σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τις μεγάλες ομάδες του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα ήταν η ΑΕΚ να κατακτήσει το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ το κύπελλο και για πρώτη φορά μετά από χρόνια μετέτρεψαν τους τίτλους της ελληνικής επικράτειας σε μεταξύ τους υπόθεση. Τι έφταιξε και τι θα αλλάξει από την επόμενη σεζόν;

Παναθηναϊκός: Μια χρονιά μακριά από το DNA του

To φετινό μαρτύριο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε με την εντός έδρας ήττα από την Ξάνθη με 1-2 και για το «τριφύλλι» αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά στα 110 χρόνια ιστορίας του.

Οι «πράσινοι» τελείωσαν το πρωτάθλημα στην 11η θέση με 32 βαθμούς (10 νίκες, 10 ισοπαλίες και 10 ήττες), έχοντας επίσης την αφαίρεση 2 βαθμών. Αν δεν υπήρχε το -8 ο Παναθηναϊκός θα είχε τερματίσει στην 7η θέση του πρωταθλήματος, αλλά ακόμα και έτσι, η ιστορία δεν αλλάζει και πολύ.

Η 11η θέση, λοιπόν, είναι η χειρότερη στην ιστορία του Παναθηναϊκού και έχει εξήγηση. Τα διοικητικά προβλήματα. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να σώσει τη χρονιά ούτε στο κύπελλο, καθώς αποκλείστηκε από τη Λαμία, ενώ στην Ευρώπη ήρθε ο αποκλεισμός από την Μπιλμπάο στα τέλη Αυγούστου.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο Παναθηναϊκός ως σύλλογος βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Παίκτες απλήρωτοι, προβλήματα στις μετακινήσεις, δικαστήρια, αφαιρέσεις βαθμών. Ένα σκηνικό που δεν ταιριάζει στο DNA του συλλόγου της Αθήνας και που οι ίδιοι οι οπαδοί του δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συνειδητοποιήσουν.

Αν δεν υπήρχε ο Μαρίνος Ουζουνίδης που ήταν η μοναδική σταθερά,  να κρατήσει την ομάδα ζωντανή με νύχια και με δόντια, τότε είναι δεδομένο ότι για τους «πράσινους» τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Αν επίσης η Σούπερ Λιγκ δεν άλλαζε τον κανονισμό, τότε ο Παναθηναϊκός θα βρισκόταν στη Φούτμπολ Λιγκ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αιώνιοι σε κρίση αναζητούν τρόπο αντίδρασης

Η επόμενη ημέρα

Τι γίνεται στην επόμενη μέρα; Κανείς δυστυχώς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να μιλήσει με σιγουριά. Ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται να περιμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου της PAN ASIA, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία για το deal με τους υποψήφιους επενδυτές. Οι διαδικασίες είναι αργές και όσο δεν τελειώνει κάτι, τόσο το μέλλον παραμένει αβέβαιο. Το σίγουρο είναι ότι ο Γιάννης Αλαφούζος δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο. Με τον ένα, λοιπόν, ή με τον άλλο τρόπο ο Mr ΣΚΑΪ δεν θα βρίσκεται στο τιμόνι.

Το «κλειδί»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό του Παναθηναϊκού. Προσωπική εκτίμηση του υπογράφοντα, είναι ότι μόνο αυτός μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του Παναθηναϊκού, αρκεί βέβαια να το πάρει ζεστά και να συνεργαστεί με τον Αλαφούζο για να βρουν μια λύση. Ο Γιαννακόπουλος που μπαίνει και στον ερασιτέχνη δυναμικά προχωράει το «Athens Alive» και παρακολουθεί τους… φίλους του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ της PAN ASIA  που κάνουν κινήσεις για τον Ερασιτέχνη.

Ολυμπιακός: Πλήρωσε τον κακό προγραμματισμό

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε στους παίκτες του Ολυμπιακού, ότι δεν κάνουν ούτε για να φέρνουν τα χαρτιά υγείας στου Ρέντη. Αυτούς, όμως, τους ποδοσφαιριστές κάποιους τους έφερε στον Ολυμπιακό, δεν ήρθαν μόνοι τους. Τα λόγια λοιπόν του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, άκουσαν ακόμα πιο έντρομοι οι συνεργάτες του. Έτσι κι αλλιώς οι παίκτες θα λύσουν τα συμβόλαια και θα φύγουν. Αυτοί που θα μείνουν, όμως, πλέον ξέρουν ότι δεν έχουν περιθώρια για κακές επιλογές.

Ο Ολυμπιακός έδειξε από την αρχή ότι είχε προβλήματα. Μια πολύ μέτρια ομάδα με ένα πολύ μέτριο προπονητή (σ.σ. Χάσι) με ένα συγκεκριμένο στόχο: Να μπει στους ομίλους του Champions League. Τα κατάφερε και μετά… άδειασε.

Παρέμεινε σε τροχιά τίτλου μέχρι το Φλεβάρη και μετά ήρθε η πτώση, κάτι που πάντως, έκανε… μπαμ ότι θα συνέβαινε αφού οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν πείσει κανέναν ότι μπορούσαν να πάνε μακριά. Ο Λεμονής κράτησε την ομάδα για  λίγο, αλλά ο Ισπανός Γκαρθία που ανέλαβε μετά θα μείνει στην ιστορία για την… ερμηνεία του στην Τούμπα και για τίποτε άλλο.

Ένα χαρακτηριστικό της χρονιάς για τον Ολυμπιακό είναι ότι είχε τη χειρότερη συγκομιδή στα ντέρμπι από τη σεζόν 1959-60, αφού κατάφερε να κερδίσει μόνο τον ΠΑΟΚ εντός έδρας και… τέλος.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ήττα με 3-0 από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην τελευταία αγωνιστική, σκορ με το οποίο είχε να χάσει στην επαρχία ο Ολυμπιακός εδώ και 23 χρόνια!

Όσο για το Champions League, σε έναν όμιλο σπαρμένο με αγκάθια ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση.

Αιώνιοι σε κρίση αναζητούν τρόπο αντίδρασης

Η επόμενη ημέρα

Η ανάκαμψη του Ολυμπιακού περνάει από τον προγραμματισμό. Με τον Μάρτινς να αναλαμβάνει την ομάδα πριν καν τελειώσει η σεζόν, ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει από νωρίς ένα ξεκαθάρισμα και να δουλέψει για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα με γερές βάσεις που στόχο έχει και την άμεση επιστροφή στις επιτυχίες, αλλά κυρίως τη διάρκεια. Σε αυτή τη λογική, θα επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες παίκτες που έχουν δοθεί δανεικοί και ο προπονητής θα αποφασίσει ποιοι θα παραμείνουν. Ευκαιρίες θα δοθούν στα παιδιά των Ακαδημιών, ενώ θα γίνουν και προσθήκες από την ελληνική αγορά (η αρχή έγινε με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο).

Το «κλειδί»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο άνθρωπος που έχει το σημαντικότερο μερίδιο τόσο στην επιτυχία, όσο και στην αποτυχία. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού μπορεί να δώσει στην ομάδα αυτό που χρειάζεται. Αν ο Μαρινάκης καταφέρει να βγει… ατσαλάκωτος από όλα και αφοσιωθεί στην ομάδα, κάτι που έκανε τα προηγούμενα χρόνια, είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να επαναλάβει άλλη τέτοια χρονιά. Αν δεν τα καταφέρει, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το μέλλον.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Loading