Αρχίζει το Copa America στα γήπεδα της Βραζιλίας

Του Μάκη Ιωαννίδη
Το φετινό Copa America θα διεξαχθεί στη Βραζιλία από τις 14 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2019, με τη συμμετοχή 12 ομάδων (10 από τη Λατινική Αμερική και 2 «ειδικών προσκεκλημένων») και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνολικά 26 αγώνων.

propoli

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση είναι οι εξής: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Χιλή, Βολιβία, Περού. Σε αυτές προστίθενται και οι ποδοσφαιρικές ομάδες Κατάρ και Ιαπωνία, ως ειδικές προσκεκλημένες.

Οι δυο τελευταίες αποδέχτηκαν την πρόσκληση των διοργανωτών να συμμετάσχουν στο Copa America, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως η αρχική σκέψη ήταν για τουρνουά 16 ομάδων. Εντούτοις, χώρες όπως οι Ισπανία και Πορτογαλία αρνήθηκαν την πρόσκληση που τους στάλθηκε, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να καταλήξουν στις 12 ομάδες. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, πως αυτή δεν θα είναι η πρώτη παρουσία της Ιαπωνίας στη διοργάνωση, καθώς οι Ασιάτες είχαν δεχτεί παρόμοια πρόσκληση και για τη διοργάνωση του 1999.

Τρόπος διεξαγωγής

Οι δώδεκα ομάδες έχουν χωριστεί σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπου οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου και οι δύο καλύτερες τρίτες ομάδες (σύνολο 8) περνάνε στη φάση των knock out αγώνων με στόχο μία θέση στους τελικούς.

 Το Copa America στην ΕΡΤ!

Άλλη μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από την ΕΡΤ οι Έλληνες τηλεθεατές! Το Copa America, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων το προσεχές καλοκαίρι, θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ, καθώς και από το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες Υβριδικής Τηλεόρασης! Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας.

Ποια ήταν η προηγούμενη πρωταθλήτρια

Πρωταθλήτρια στην προηγούμενη διοργάνωση (2016), αναδείχθηκε η Χιλή. Πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, ενώ τώρα λαμβάνει χώρα στη Βραζιλία. Η Χιλή είχε αναδειχτεί νικήτρια επικρατώντας με 2-4 στα πέναλτι της Αργεντινής (0-0 στην κανονική διάρκεια).

Απευθείας στα πέναλτι τα προημιτελικά

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται μία νέα αλλαγή που φέρνει τις ομάδες αντιμέτωπες κατευθείαν στη διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας στη φάση των «8» της διοργάνωσης. Στα ημιτελικά και στους τελικούς προβλέπεται κανονικά η διαδικασία της ημίωρης παράτασης και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι, ενώ οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα και για 4η αλλαγή.

Μεγάλος και μικρός τελικός

Ο τελικός της 7ης Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, χωρητικότητας 79.000 θεατών, ενώ ο μικρός τελικός διεξάγεται μια μέρα νωρίτερα στο Σάο Πάολο στην έδρα της Κορίνθιανς.

Οι όμιλοι:

Οι δώδεκα ομάδες έχουν χωριστεί σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

Ο πρώτος όμιλος αποτελείται από: Βολιβία-Βραζιλία-Περού-Βενεζουέλα:

Ο δεύτερος όμιλος αποτελείται από: Αργεντινή-Κολομβία-Παραγουάη-Κατάρ:

Ο τρίτος όμιλος αποτελείται από: Χιλή-Εκουαδόρ-Ιαπωνία-Ουρουγουάη:

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με τη Χιλή να έχει κερδίσει τις προηγούμενες δυο διοργανώσεις το φετινό Copa America δείχνει αμφίρροπο. Η Βραζιλία είναι το φαβορί, άλλα δεν θα πρέπει  να υποτιμήσουμε την Αργεντινή. Μέσα στις ομάδες που μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο είναι και η Ουρουγουάη και αυτή θα είναι η επιλογή μας.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

 

 

Loading