Η ΑΕΚ πλήρωσε πολύ… ακριβά τον Καρντόσο

Το «παρολίγον έπος» της ΑΕΚ στην Τραπεζούντα είναι ακριβώς αυτό: παρολίγον! Από αυτά που -ενώ κανείς δεν λησμονεί- απουσιάζουν από τις μεγάλες στιγμές στην ιστορία ενός συλλόγου.

Ενας αποκλεισμός δεν πανηγυρίζεται, όσο κι αν η παρουσία της ΑΕΚ στο «Σενόλ Γκιουνές» ήταν από τις πιο επιβλητικές εκτός έδρας, από ελληνική ομάδα στην Ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων.

propoli

Το 1-3 του πρώτου αγώνα αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. Στα πολλά «μπράβο» που κάθε φίλος της ΑΕΚ μοιράζει, δίκαια και  απλόχερα, στο Νίκο Κωστένογλου και τους παίκτες, υπάρχουν άλλα τόσα αναθέματα για τον άνθρωπο που έφερε την ομάδα στο σημείο αυτό. Να μην μπορεί να προκριθεί, παρότι νίκησε εκτός έδρας με δύο γκολ διαφορά.

Όσα χρήματα κι αν εισπράξει ως αποζημίωση ο Μιγκέλ Καρντόσο από την ΑΕΚ, η ζημιά που έκανε είναι πολύ πιο ακριβή.

Στην Τραπεζούντα αποδείχθηκε ότι αν δεν υπήρχε το μοιραίο λάθος του περασμένου Μαϊου, με την αντικατάσταση του Μανόλο Χιμένεθ από τον Πορτογάλο, οι «κιτρινόμαυροι» θα μετείχαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ένας προπονητής μπορεί να κάνει τεχνικά λάθη, τόσα ή ακόμα και περισσότερα από εκείνα που (πρόλαβε και) έκανε ο Καρντόσο μέσα σε δύο μήνες.

Να χρησιμοποιήσει παίκτες σε λάθος θέση (Λιβάγια), να δείχνει προτίμηση σε κάποιους (Ζεράλντες, Σιμάο, Σβάρνας), έναντι κάποιων άλλων (Γαλανόπουλος, Οικονόμου), να κρίνει λάθος έναν χαρακτήρα (Τσιγκρίνσκι).

Όμως, να παρουσιάσει μια ομάδα η οποία να «σκάει» μετά το 55΄ μόλις στο 5ο επίσημο ματς της σεζόν, όπως συνέβη χθες στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, είναι ανήκουστο. Ειδικά όταν συνδυάζεται με όλα τα προηγούμενα, γίνεται πρωτοφανές στα προπονητικά χρονικά!

Ο Κωστένογλου κατάφερε να διορθώσει τις ανορθογραφίες του Καρντόσο σε τεχνικό επίπεδο. Κατάφερε μέσα σε λίγα 24ωρα να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση των παικτών σε υψηλό επίπεδο.

Να παίξει στα ίσια την πρόκριση σ΄ένα ματς που έμοιαζε απ΄την αρχή χαμένο. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να παρέμβει και να διαφοροποιήσει τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά από δύο μήνες ελλιπούς προετοιμασίας, όπου δόθηκε τεράστια έμφαση στη θεωρία και την τακτική και μηδαμινή στην φυσική κατάσταση. Δυστυχώς η ΑΕΚ θα συνεχίσει να το βρίσκει μπροστά της και θα είναι μία ομάδα με διαρκή σκαμπανεβάσματα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.

 

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading