ΘΕΜΑ: Τα πέντε «χαστούκια» των ΗΠΑ

ΘΕΜΑ: Τα πέντε «χαστούκια» των ΗΠΑ

Από την εμφάνιση της πρώτης (πριν τη δεκαετία του 90΄ δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες επαγγελματίες παίκτες) και αυθεντικής «Dream Team», αυτής του 1992, οι ΗΠΑ έχουν κυριαρχήσει στον παγκόσμιο μπάσκετ και αποτελούν το επίκεντρο του αθλήματος στις κορυφαίες διοργανώσεις, τα Ολυμπιακά Τουρνουά και τα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ακόμη και η δυναστεία των ΗΠΑ έχει πληγεί, με την προσγείωση μάλιστα να είναι απότομη… Με αφορμή τον αποκλεισμό της Team USA από τη συνέχεια της στα παρκέ της Κίνας, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σας παρουσιάζει τους πέντε πολύκροτους… εκτροχιασμούς των ΗΠΑ από τη διεκδίκηση του χρυσού σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα.

Αναλυτικά:

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 (ΧΑΛΚΙΝΟ)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στη χώρα μας αποδείχθηκαν δυσάρεστοι για την ομάδα των ΗΠΑ. Η Team USA κατέγραψε δύο πρόωρες απώλειες, απέναντι σε Πουέρτο Ρίκο (92-73) και Λιθουανία (94-90) στη φάση των ομίλων, για να συνεχίσει χωρίς απρόοπτα στα ημιτελικά, όπου υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Αργεντινής (89-81) και υποχρεώθηκε να αγωνιστεί για το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο και κατέκτησε.

Η ομάδα δε στερήθηκε μεγάλων ονομάτων, καθώς στο ρόστερ υπήρχαν οι Άλεν Άιβερσον, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι και Τιμ Ντάνκαν, αλλά υπήρχαν σημαντικές απουσίες, λόγω άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα οι Μάικ Μπίμπι και Τρέισι ΜακΓκρέιντι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν, φοβούμενοι κάποια τρομοκρατική επίθεση μετά από αυτή στους δίδυμους πύργους (11/9 του 2001), ενώ παίκτες όπως ο Τζέισον Κιντ, Σακίλ Ο’ Νιλ και Ζερμέιν Ο’ Νιλ ήταν τραυματίες. Αποκορύφωμα όλων ήταν η απουσία του Κόμπι Μπράιαντ, λόγω της υπόθεσης για τη σεξουαλική επίθεση που είχε κατηγορηθεί.

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2006 (ΧΑΛΚΙΝΟ)

Στο Παγκόμιο της Ιαπωνίας η Team USA είχε μία ισχυρότατη σύνθεση, αλλά η… απομυθοποίηση της Dream Team είχε αρχίσει δύο χρόνια νωρίτερα (σ.σ. Ολυμπιακοί 2004), χωρίς αυτό να μειώνει βέβαια τον άθλο της Ελλάδας.

Διεθνείς παίκτες, όπως οι Ντιρκ Νοβίτσκι (Γερμανία), Μανού Τζινόμπιλι (Αργεντινή), Γιάο Μινγκ (Κίνα), Πέτζα Στογιάκοβιτς (Σερβία) και Πάου Γκασόλ (Ισπανία) είχαν καλλιεργήσει το έδαφος τα προηγούμενα χρόνια και οι 12 Έλληνες «Θεοί του Ολύμπου» θέρισαν, αποκλείοντας τις ΗΠΑ στα ημιτελικά με 101-95!

Μάλιστα μέχρι το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και την ήττα από τη Γαλλία στα προημιτελικά, η «γαλανόλευκη» ήταν η τελευταία ομάδα που είχε κερδίσει τις ΗΠΑ στην ιστορία της διοργάνωσης. Στο «μικρό τελικό» η Team USA ξέσπασε πάνω στην Αργεντινή, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

3. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2002 (6Η ΘΕΣΗ)

Πρόκειται ίσως για το πιο σκοτεινό «κομμάτι» στην Ιστορία της Team USA. Αυτό που επιδείνωσε πραγματικά την αποτυχία της ήταν ότι παρατάχθηκε τελείως αποδεκατισμένη, ενώ ηττήθηκε ενώπιον του κοινού της, στην Ιντιανάπολη.

Πολλοί λόγοι, βέβαια, μπορούν να αναφερθούν για αυτήν την κατάσταση. Ο Ρέι Άλεν είχε τενοντίτιδα στο αριστερό γόνατο, ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε τραυματισμένο δάχτυλο και ο Τζέισον Κιντ τραυματίστηκε τη βουβωνική χώρα στα πλέι-οφ του ΝΒΑ, τη στιγμή που παίκτες όπως ο Κόμπι Μπράιαντ, ο Τιμ Ντάνκαν και Κέβιν Γκαρνέτ επέλεγαν την ξεκούραση…

Στη Β’ φάση της διοργάνωσης, η Αργεντινή υποχρέωνε τις ΗΠΑ στην ήττα με 87-80, ρίχνοντας την Αμερική στη νοκ άουτ φάση στα… χέρια της πανίσχυρης τότε Γιουγκοσλαβίας, η οποία έφτασε στη νίκη με 81-78 και έστειλε τους διοργανωτές στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8, όπου ηττήθηκαν (75-81) και από την Ισπανία, καταλαμβάνοντας τη… ντροπιαστική 6η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 ήταν η τελευταία εμφάνιση της Γιουγκοσλαβίας ως έθνους σε οποιοδήποτε αθλητικό τουρνουά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το έθνος σταμάτησε να υπάρχει μετά από αυτό.

4. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1998 (ΧΑΛΚΙΝΟ)

Η άνοδος της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο άθλημα συνέπεσε με το lock out του ΝΒΑ, με αποτέλεσμα κανένας από τους παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου να μην συμμετάσχει στην Εθνική των ΗΠΑ.

Η Team USA ήταν απλώς μια ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών που αγωνίζονταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ η προετοιμασία είχε διαρκέσει μόλις τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αγωνίστηκαν αξιοθαύμαστα ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες.

Στη φάση των ομίλων, οι ΗΠΑ δέχθηκαν το πρώτο τους… καμπανάκι, με τη Λιθουανία να παίρνει τη νίκη στο… νήμα με 84-82, ενώ στα ημιτελικά ήρθε το τέλος των ονείρων για χρυσό από τη Ρωσία, η οποία επικράτησε με 66-64, πήρε το εισιτήριο του τελικού, όπου δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της «χρυσής» πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στον αντίποδα, οι Αμερικάνοι συνάντησαν στο «μικρό τελικό» την Ελλάδα, της οποίας έκαμψαν με άνεση την αντίσταση με 84-61, κατακτώντας το χάλκινο.

5. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1972 (ΑΣΗΜΕΝΙΟ)

Οι Ολυμπιακοί του 1972 στιγματίστηκαν από την πρώτη ήττα των Αμερικανών από την έναρξη των Αγώνων το 1936. Οι ΗΠΑ προερχόντουσαν από επτά διαδοχικά χρυσά μετάλλια και το όγδοο το θεωρούσαν δεδομένο.

Με τον «ψυχρό πόλεμο» να βρίσκεται τότε στο αποκορύφωμα του, η αντιπαλότητα με την πρώην ΕΣΣΔ πυροδότησε ακόμη την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών, που βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Σοβιετικούς στο υπέρ τους 51-50, πανηγυρίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο μπάσκετ. Η αμερικανική ομάδα, μάλιστα, αρνήθηκε να αποδεχθεί το ασημένιο μετάλλιο εξαιτίας των παρατυπιών στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού όταν το σκορ ήταν ισόπαλο.

Μέχρι τις μέρες μας, η συγκεκριμένη αναμέτρηση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη διαμάχη του μπάσκετ, ενώ η ομάδα των ΗΠΑ δεν έχει αποδεχτεί επίσημα το ασημένιο μετάλλιο.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading