Λ. Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς»

Λ. Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς»

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων και αντιπροσωπείας των 1.200 εθελοντών της επταήμερης διηπειρωτικής διοργάνωσης, η οποία ξεκινά αύριο.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Αμάρ Αντάντι, παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Αυγενάκη, ευχαριστώντας για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Ο χαιρετισμός του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Αξιότιμα μέλη της ΔΟΕ, αξιότιμα μέλη της ΕΟΕ, κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα.
Εκ μέρους της χώρας μας, εκ μέρους της κυβέρνησης μας και του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, σας ευχόμαστε καλή παραμονή. Χαιρόμαστε που βρίσκεστε στην πατρίδα μας.

Χαιρετίζω την Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και σας καλωσορίζω στους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας. Σε ένα μοναδικό αθλητικό event των χωρών της Μεσογείου, το οποίο έχουμε την τιμή και την ευθύνη να φιλοξενούμε εδώ, στην Πάτρα.

Ήταν Αύγουστος του 1948. Στη διάρκεια των 14ων Ολυμπιακών Αγώνων, των πρώτων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Λονδίνο, σε μια περίοδο που επισκιαζόταν από εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική, γεννιέται μια ιδέα. Ένα σενάριο Ειρήνης, με άξονα τον Αθλητισμό και προτεραιότητα την μόνιμη συνεύρεση των λαών της περιοχής.
Η ιδέα του Προέδρου της Αιγυπτιακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Αντιπροέδρου της Δ.Ο.Ε, Mohamed Taher Pacha και του μέλους της Δ.Ο.Ε, του Έλληνα Ιωάννη Κετσέα, της διοργάνωσης των Αγώνων των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο, παίρνει «σάρκα και οστά» το 1951, στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή 10 χωρών και συνολικά 734 αθλητών. Έκτοτε, οι Μεσογειακοί Αγώνες γνωρίζουν συνεχώς αυξανόμενη φήμη και προβολή.

Σήμερα, 68 χρόνια μετά, η Πάτρα φιλοξενεί τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες. Η Πάτρα της μεγάλης πνευματικής δραστηριότητας, του εμπορίου, της ναυτιλίας, του τουρισμού. Η Πάτρα του Κωστή Παλαμά, του Σπύρου Βασιλειάδη, του Δημητρίου Γούναρη και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Η Πάτρα με την σπουδαία ιστορία της που χάνεται στα βάθη 4.000 ετών και μαρτυράται από τα πολιτισμικά στοιχεία και τους θεσμούς του παρόντος, γίνεται σήμερα το σημείο συνάντησης, μια νέα σημαντική αφετηρία συνεργασίας και συνένωσης πολιτισμών τριών διαφορετικών ηπείρων.

Χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Ασίας συμμετέχουν σε ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός. Από μόνο του, αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική αφετηρία συνεργασίας.

Και βέβαια, η Ελλάδα ως χώρα που ανήκει στο δυτικό σύστημα αξιών πιστεύει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας προς όφελος όλων των χωρών της Μεσογείου σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η οικονομική συνεργασία. Η Ελλάδα άλλωστε είναι ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, διότι ο αθλητισμός, ενώνει τους λαούς. Από την αρχαιότητα, ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποτελούσε την μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο αθλητισμός είναι μία από τις ελάχιστες κοινωνικές δραστηριότητες που έχουν τη δύναμη να ενώνουν, με τα βαθιά μηνύματα της συναδέλφωσης και της φιλίας στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας.
Και πιστεύουμε βαθιά πως μπορούμε να χτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. Χωρίς διακρίσεις, χτισμένο σύμφωνα με το Ολυμπιακό Πνεύμα το οποίο υπαγορεύει σεβασμό στις θεμελιώδεις πανανθρώπινες ηθικές αρχές και αξίες.

Αυτόν άλλωστε το σκοπό, της διασφάλισης ενός ήρεμου και ειρηνικού Μεσογειακού μέλλοντος, υπηρετεί διαχρονικά η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Πιστή στο όραμά της, λειτουργεί ως αρωγός στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στην αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και την αμεροληψία, προσδοκώντας πάντα τη συνεργασία με οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο πάθος για μια ειρηνική, βιώσιμη και ισχυρή Μεσόγειο.

Σας καλώ, να συνεχίσετε, με την αρωγή όλων ημών, πέρα από την διοργάνωση του κορυφαίου πολυεθνικού, διηπειρωτικού, πολύ-πολιτισμικού και αθλητικού γεγονότος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την προώθηση του πνεύματος ειρήνης, φιλίας, αριστείας, ανοικτής νοοτροπίας και ενότητας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους αθλητές και τα επιτελεία όλων των χωρών και καλή επιτυχία στη διοργάνωση.

Και μιας και αναφερόμαστε στη διοργάνωση, θέλω να μνημονεύσω την άοκνη προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής και όλων των εμπλεκομένων στους Αγώνες, κόντρα στον αδυσώπητο χρόνο.

Χάρις στη δική τους προσπάθεια, αλλά και τη σιωπηρή, πλην όμως πολύ ουσιαστική συμβολή των στελεχών, εθελοντών, παραγόντων που υπηρετούν την ιδέα του εθελοντισμού και του αθλητισμού, δίδεται αύριο η έναρξη στο εγχείρημα, που με εμπιστοσύνη ανέθεσε στη χώρα μας η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.

Σας ευχαριστώ θερμά».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading