Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ: Το απόλυτο ντέρμπι της Super League

Του Μάκη Ιωαννίδη
Μπορεί να μην έχει τον χαρακτηρισμό του ελληνικού «El Classico», ωστόσο είναι το απόλυτο ντέρμπι της Σούπερ Λιγκ και δικαιολογημένα προσελκύει τα βλέμματα των φιλάθλων.

propoli

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αναμέτρηση η οποία έχει προκαλέσει αρκετή συζήτηση τα προηγούμενα χρόνια και όπως φαίνεται το ίδιο θα συμβεί και φέτος, μιας και δεν αποκλείεται να κρίνει πολλά για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός μετράει μόνο νίκες στη φετινή Σούπερ Λιγκ, όπως άλλωστε ισχύει και με τον ΠΑΟΚ ο οποίος μπήκε στην αφετηρία με μείον δυο βαθμούς. Αυτήν τη στιγμή η ομάδα του «Δικεφάλου» δείχνει περισσότερο έτοιμη συγκριτικά με τους «ερυθρόλευκους» αφού κράτησε τον περσινό κορμό της και στο ενεργητικό της για τη φετινή σεζόν έχει δυνατές αναμετρήσεις με ομάδες όπως οι Μπενφίκα, Τσέλσι, Σπάρτακ Μόσχας και ΑΕΚ. Αντίθετα ο Ολυμπιακός περιορίστηκε στους ευρωπαϊκούς του αγώνες με υποδεέστερους αντιπάλους όπως οι Λουκέρνη και Μπέρνλι. Οι Πειραιώτες ωστόσο έχουν κάνει σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις και δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν ξανά τα σκήπτρα στο πρωτάθλημα. Αυτό που θα ήθελαν οι περισσότεροι είναι να υπάρξει ένα ντέρμπι με πολλά γκολ. Θα είναι όμως δύσκολο να συμβεί αφού αμφότερες οι ομάδες θα προσπαθήσουν αρχικά να μην δεχτούν γκολ.

Μια καλή επιλογή που μπορεί να υπάρξει είναι ισοπαλία στο ημίχρονο: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η λογική θα οδηγήσει σε πίεση που θα προκληθεί και από τις δυο ομάδες ώστε να έρθει το πολυπόθητο γκολ. Άρα μπορεί να υπάρξει ένα ρίσκο με την επιλογή: Γκολ στο 50′ με 60′. 

Όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός, έχοντας και την συμπαράσταση των φιλάθλων του, έχει τον πρώτο λόγο για να κερδίσει. Ο ΠΑΟΚ όμως δείχνει περισσότερο έτοιμος από κάθε άλλη φορά να του χαλάσει τα σχέδια.  Έτσι μπορεί να προτιμηθεί και το G/G.

Χριστοδουλόπουλος και Πρίγιοβιτς

Σχετικά με τους σκόρερς το τοπίο στον ΠΑΟΚ δείχνει να είναι περισσότερο ξεκάθαρο. Ο Πρίγιοβιτς βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί να σκοράρει ακόμα και μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Σέρβος επιθετικός προέρχεται από τα δυο γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ. Καλή στοιχηματική επιλογή με υψηλή απόδοση είναι και η περίπτωση του Ελ Καντουρί, ο οποίος είναι ένας ποδοσφαιριστής που εμπιστεύεται ο Λουτσέσκου και γνωρίζει πώς να δημιουργεί ευκαιρίες. Σε ακόμα μεγαλύτερη απόδοση υπάρχει και η επιλογή του Βαρέλα, με τον κεντρικό αμυντικό του ΠΑΟΚ να προωθείται σε στημένες φάσεις. Στον Ολυμπιακό υπάρχει μέχρι στιγμής ένας πλουραλισμός στο σκοράρισμα. Καλή επιλογή είναι ο Χριστοδουλόπουλος ο οποίος σε αυτού του είδους τις αναμετρήσεις έχει τον τρόπο του να σκοράρει. Επίσης ο Φορτούνης είναι μια σταθερή αξία για να χρισθεί σκόρερ και σε αυτόν τον αγώνα.

Σπάνια η ισοπαλία

Συνολικά σε 61 αγώνες ο Ολυμπιακός έχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες. Οι αναμετρήσεις έγιναν κατά κύριο λόγο σε «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά και σε ΟΑΚΑ, Ριζούπολη και Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Ολυμπιακός έχει 45 νίκες, ο ΠΑΟΚ εννιά, ενώ επτά αναμετρήσεις έληξαν χωρίς νικητή. Ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει συνολικά 113 γκολ και ο ΠΑΟΚ 46.

Η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ ήταν τη σεζόν 1961-62΄ όταν οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει 6-0, ενώ έχουν στο ενεργητικό τους τέσσερις ακόμα νίκες ευρείας έκτασης. Στις 6 Ιουνίου του 1965 με 5-2, στις 30 Οκτωβρίου του 2004 με 5-1, στις 12 Νοεμβρίου του 1989 με 4-0 και την σεζόν 1999-00΄ με 4-1. Ο ΠΑΟΚ το 1976 συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 4-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση. Στην ιστορία των αναμετρήσεων του συγκεκριμένου ζευγαριού η ισοπαλία είναι σπάνια. Η τελευταία σημειώθηκε το 2013 με 0-0 και η προηγούμενη το 1987 με 1-1 στο ΟΑΚΑ.

Πολλές κάρτες

Σε τέτοια ντέρμπι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένταση, πάθος και αυτό συνεπάγεται πολλές κάρτες. Είναι μια επιλογή που μπορεί να πληρώσει καλά, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρχουν περισσότερες από πέντε. Αν θέλετε να ρισκάρετε προσθέστε μια περισσότερη.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Loading