Ο νέος ΠΑΟΚ και η πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ

Του Μ. Ιωαννίδη

propoli

Το μεγάλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Ιβάν Σαββίδης είναι η παρουσία του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν φτάσει στο κατώφλι ορισμένες φορές αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να… κουνήσουν το σεντόνι. Τώρα όμως το αφεντικό του ΠΑΟΚ το έχει βάλει ως πρώτο στόχο για την ομάδα. «Κάντε τα πάντα για να προκριθούμε στους ομίλους» διαμήνυσε στους άμεσους συνεργάτες του. Έτσι έπιασαν ήδη δουλειά ο Λούμπος Μίχελ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου για να δημιουργήσουν το κατάλληλο ρόστερ.

 

Λίγες μεταγραφές

Ο κορμός της ομάδας φαίνεται να μην χαλάει με τον Ρουμάνο τεχνικό να έχει ανάψει το «πράσινο φως» για την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών. Αυτό που θέλει είναι να ενισχύσει την αμυντική γραμμή και αναζητούνται ένας στόπερ και ένας πλάγιος αμυντικός. Στη λίστα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ είναι ένας τουλάχιστον αμυντικός χαφ, αφού η ομάδα θα πρέπει να διαθέτει επιπλέον εναλλακτικές λύσεις. Επιπρόσθετα θα υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις στους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές. Τόσο σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όσο και σε αυτούς που αμείβονταν με λιγότερα χρήματα.  Οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι από το «πάνω ράφι»  και θα δαπανηθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να βάλουν την υπογραφή τους.

Η επιστροφή του Αμίρ Ουάρντα είναι πολύ πιθανή εκτός και αν ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής με τη συμμετοχή του στο Μουντιάλ κινήσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων. Ο MVP του φετινού πρωταθλήματος θέλει να επιστρέψει στον «Δικέφαλο», αλλά δεν θα ήταν αρνητικός σε μια πρόταση από ομάδα του εξωτερικού.

«Βλέπουν» Ολλανδία και Σερβία

Σε δυο χώρες φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή τους οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ για παίκτες που θέλουν να φέρουν στην ομάδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν κάνουν λόγο για τη Σερβία και την Ολλανδία. Ήδη έχουν εντοπίσει ποδοσφαιριστές και είναι στο μικροσκόπιό τους και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν άμεσα σε διαδικασίες για την απόκτησή τους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ταξίδια του Λουτσέσκου και του Μίχελ για να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες.

Η νέα Τούμπα

Η ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Ιβάν Σαββίδη. Ήδη τη φετινή σεζόν ξεκίνησε τις διαδικασίες και έχει στα χέρια του προτάσεις από κατασκευαστικές εταιρίες για το γήπεδο που θέλει να δημιουργήσει. Όλα δείχνουν ότι στην επόμενη σεζόν θα προχωρήσει το θέμα με τον ΠΑΟΚ να μετακομίζει προσωρινά στο Καυταντζόγλειο, ώστε σε δύο χρόνια να έχει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Ως επιχειρηματίας ο Ιβάν Σαββίδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ένα καινούργιο γήπεδο μπορεί να εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα τον «Δικέφαλο».

 Ο δρόμος του ΠΑΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο. Εκεί θα είναι ο Άγιαξ και η Βασιλεία σίγουρα και ο δεύτερος  της Αυστρίας που είναι η Στουρμ Γκρατς, ο δεύτερος της Τσεχίας (πιθανότατα η Σλάβια Πράγας) και ο δεύτερος της Τουρκίας ( Φενέρμπαχτσε ή Μπασακσεχίρ). Αυτές οι έξι ομάδες θα χωριστούν σε ισχυρές κι «αδύναμες» ανάλογα με τη βαθμολογία τους στην UEFA. Με τον ΠΑΟΚ να είναι ισχυρός και να αντιμετωπίζει μια εκ των (Φενερμπαχτσέ ή Μπασακσεχίρ), Σλάβια Πράγας  και Στουρμ Γκρατς.

Εάν προκριθεί ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο. Εκεί οι 3 που θα προκριθούν από τον δεύτερο γύρο θα πέσουν πάνω σε άλλες πέντε ομάδες. Στην τρίτη της Γαλλίας (Μονακό ή Μαρσέιγ), στις ΤΣΣΚΑ  Μόσχας, Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου και στη δεύτερη του Βελγίου (Αντερλεχτ ή Γάνδη ή Σταντάρ ή Μπριζ).

Αυτές οι οκτώ ομάδες λοιπόν θα χωριστούν και πάλι σε ισχυρούς κι «αδύναμους». Εδώ ό,τι και να γίνει ο ΠΑΟΚ θα είναι στους ανίσχυρους (πάντα με την προϋπόθεση ότι θα έχει προκριθεί).

Από τους τέσσερις που θα προκριθούν λοιπόν από τον τρίτο προκριματικό γύρο θα προκύψει νέα κλήρωση δύο ζευγαριών (πάλι χωρισμένοι σε ισχυρούς κι «αδύναμους», άρα ο ΠΑΟΚ πάλι θα είναι στη δεύτερη κατηγορία) για τα πλέϊ οφ του Τσάμπιον Λιγκ από τα οποία θα προκύψουν και οι δύο ομάδες που θα μπουν στους ομίλους της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης σε επίπεδο σωματείων.

Φυσικά εάν αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ σε οποιοδήποτε γύρο θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή του περιπέτεια από τον επόμενο γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Κι αν μπει στα πλέϊ οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κι αποκλειστεί, τότε θα μπει απευθείας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Loading