Αυτές είναι οι σκέψεις του Ραζβάν Λουτσέσκου για τον ΠΑΟΚ

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στους δημοσιογράφους, κάνοντας τον απολογισμό της σεζόν που ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ και αποκαλύπτοντας τις πρώτες σκέψεις του ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

propoli

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ραζβάν Λουτσέσκου στους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ:

-Καταρχάς σύμφωνα με όσα έχετε πει το προηγούμενο διάστημα είναι σαφές ότι θα στηρίξετε τον κορμό σας. Από εκεί και πέρα τι θα κάνετε με τους δανεικούς που μπορεί να επιστρέψουν και πόσες μεταγραφές θεωρείτε ότι χρειάζεται η ομάδα;

«Το πιο σημαντικό καταρχάς είναι να κρατήσουμε τη συνοχή του συνόλου που υπάρχει. Θέλουμε να μείνουν όσο περισσότεροι παίκτες γίνεται. Ξέρουν πως δουλεύουμε, τη φιλοσοφία μας και την τακτική μας, το τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Όταν αρχίζεις να κάνεις περισσότερες από τέσσερις αλλαγές σε ένα γκρουπ, τότε αρχίζεις να προετοιμάζεις μια διαφορετική ομάδα. Η χημεία είναι πιο σημαντική σε μια ομάδα και φέτος είχαμε πολύ καλή χημεία.

Μετά έχω την ευθύνη να έχω μην κάνω λάθη στις επιλογές για να κρατήσω τη σωστή χημεία αλλά παράλληλα να προσπαθήσω να βελτιώσω και το επίπεδο της ομάδας. Είναι 3-4 περιπτώσεις που μπορούν να βελτιώσουν το σύνολό μας. Ή μέσα από ποιοτικότερους παίκτες υψηλότερου επιπέδου, ή μέσα από διαφορετικής ποιότητας παίκτες που μας έλειπαν τη χρονιά που πέρασε. Δεν πρόκειται να μιλήσω με ονόματα ή θέσεις, δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή καθώς είμαστε στην αρχή των επαφών μας».

-Σε ποιες θέσεις θέλετε να κάνει μεταγραφές η ομάδα;

«Δε θα απαντήσω με ακρίβεια, αλλά θέλω να βελτιωθούμε σε 3-4 θέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγει κάποιος από τη θέση του και να έρθει κάποιος άλλος. Έχοντας τρεις διοργανώσεις μπροστά μας, θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες.

Πρώτος στόχος μπροστά μας είναι η είσοδος στους ομίλους του Champions League. Μετά θα έχουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο στην ποιότητα και να μπορούμε να έχουμε πνευματική φρεσκάδα.

Σημαντικό είναι να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλους τους παίκτες από παιχνίδι σε παιχνίδι για να έχουμε φρεσκάδα. Φέτος κάναμε αλλαγές αλλά ένιωθα σα να μην υπήρχαν αλλαγές στον τρόπο που παίζαμε. Κάναμε πολλές ευκαιρίες, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, χωρίς να έχει σημασία ποιος παίκτης έπαιζε.

Επίσης, να ξέρετε ότι δεν κοιτάω τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας. Εμένα με ενδιαφέρει αν μπορεί να παίξει κάποιος όπως θέλουμε ή όχι. Στους αμυντικούς, λόγου χάρη, δεν μετράει τόσο η ηλικία. Όσο μεγαλώνουν, αποκτούν και μεγαλύτερη εμπειρία. Από την άλλη, έχουμε νέους παίκτες, όπως τον Λημνιό, ίσως και τον Γιαννούλη που μπορεί να επιστρέψει…».

-Οι παίκτες ψήφισαν ως MVP της ομάδας τον Βαρέλα. Εσείς ποιον θα ψηφίζατε; Και μη μας πείτε ότι όλη η ομάδα άξιζε αυτόν τον τίτλο…

«Είναι διαφορετικό να είναι κάποιος ο πιο βελτιωμένος παίκτης, άλλο ο πιο σημαντικός και άλλο να κάνει κάποιος ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να δουν απ’ έξω. Για τον Βαρέλα ήταν πολύ όμορφο ότι τον ψήφισαν οι συμπαίκτες του ως MVP.

Όταν ήρθα, μου λέγανε πως δεν είναι καλός στην ανάπτυξη του παιχνιδιού από πίσω, ότι κάνει λάθη κτλ. Στο τέλος μπορώ να πω ότι είναι ο καλύτερος αμυντικός στην Ελλάδα σε αυτό, στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Υπάρχει κάποιος καλύτερος; Δε νομίζω…

Δίπλα του στην άμυνα ήταν ο Κρέσπο. Για μένα είναι το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στην Ελλάδα. Αυτό το δίδυμο δούλεψε πολύ καλά και είχαν πολύ καλή χημεία μεταξύ τους.

Όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ είχα μια αίσθηση για τον Πέλκα (από πως είναι πολύ ταλαντούχος παίκτης, αλλά σε κάποια πράγματα λίγο υπερόπτης. Συνάντησα μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτά που πίστευα. Είναι πολύ επαγγελματίας και έχει το μυαλό του συνέχεια πως να βελτιωθεί. Τον ενδιαφέρουν οι σχέσεις των παικτών μέσα στην ομάδα, η απόδοση του συνόλου και έτσι έκανε μια φανταστική σεζόν.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια ήταν ο αρχηγός μας μέσα στο γήπεδο, αλλά και στα αποδυτήρια. Έδειξε τεράστια προσωπικότητα, έδειξε τεράστια θέληση και 100% διάθεση για αυτοθυσία.

Με τον Πρίγιοβιτς είχα στην αρχή κάποια προβλήματα κατανόησης, αλλά τελειώσαμε τη σεζόν και αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Τα λέω αυτά και υπάρχουν πολλά για όλους τους παίκτες. Εσείς και ο κόσμος βλέπετε μια ανάλυση καλή ή κακή. Αλλά για μένα στις ομάδες είναι σημαντικές οι ανθρώπινες επαφές που πάνε πέρα από το αν ένα ματς παίχτηκε καλά ή όχι. Όλα αυτά τα αισθήματα και η επικοινωνία δημιουργούν στο τέλος μια καλή ομάδα.

Μπορεί να έχεις τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, αλλά χωρίς σωστή χημεία, χωρίς σωστές σχέσεις δε θα έχεις την καλύτερη ομάδα και ίσως δε θα μπορέσεις να πετύχεις κάτι.

Για τον Πασχαλάκη στην αρχή έλεγα πως θα είναι ένας ακόμη τερματοφύλακας στην ομάδα και δεν ήξερα αν θα πάρει ευκαιρίες, αλλά κατέληξε να είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Έπρεπε να αλλάξει τη νοοτροπία του, και τον τρόπο που αγωνίζεται, το έκανε και βελτιώθηκε. Έχει περιθώριο για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Είναι παίκτης που χρήζει εκτίμησης γιατί πιέστηκε για να περάσει όλα του τα όρια.

Ο Μπίσεσβαρ είναι από τους καλύτερους παίκτες στον ΠΑΟΚ και στην Ελλάδα. Έπρεπε να αποδεχθεί μια νέα φιλοσοφία και ξεκινάει πολλά παιχνίδια από τον πάγκο. Η συμπεριφορά του ήταν άψογη. Τον αγαπώ και τον εκτιμώ και ξέρει ότι ακόμη κι όταν δεν έπαιζε πως ήταν ξεχωριστός και σημαντικός για την ομάδα. Και στις πιο σημαντικές στιγμές ήταν μέσα στο γήπεδο. Είχα από αυτός περισσότερες απαιτήσεις, όχι μόνο όταν είχε την μπάλα στα πόδια.

Ο Μαουρίσιο μας έδωσε ηρεμία και αυτοπεποίθηση σε δύσκολες στιγμές της ομάδας. Ο Σάχοφ μας έδωσε γκολ από τις πίσω ζώνες και από τον πάγκο. Ο Κάνιας στην αρχή είχε πολλά προβλήματα λόγω των τραυματισμών του, αλλά στην πορεία μας βοήθησε πολύ.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν παίκτη μόνο. Όλοι ήταν πολύ σημαντικοί. Ό,τι κάναμε, ό,τι πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Για όλους έχω να πω πολλά.

Πολλοί πρόεδροι σκέφτονται ότι όταν έχουμε 11 ή 12 παίκτες είναι αρκετοί. Μια ομάδα για να παίξει καλά δεν αρκούν μόνο αυτοί. Πρέπει να συμβάλουν όλοι. Αν δεν πάνε καλά πέντε παίκτες στην προπόνηση που δεν είναι στο βασικό σχήμα, τότε χάνεται το κίνητρο μέσα στην ομάδα και κανείς δε βελτιώνεται περισσότερο γιατί δε γίνεται σωστή προετοιμασία.

Γι’ αυτό όλοι οι παίκτες πρέπει να νιώθουν σημαντικοί, είτε παίζουν, είτε όχι. Οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες, χωρίς τους οποίους δεν μπορείς να ζήσεις ως ομάδα και αν κάποιοι δεν τους ακολουθούν αυτούς θα πρέπει να φύγουν».

– Σε ποιον ποδοσφαιριστή θα δίνατε το βραβείο του πιο υποτιμημένου της ομάδας, σύμφωνα με την προσφορά του, άσχετα αν δεν είχε την απαραίτητη προβολή;

«Στον Κρέσπο. Γιατί εκτός του ότι είναι ένας πολύ καλός αμυντικός και έκανε ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Βαρέλα, έπαιξε αριστερά και δεξιά οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστήκαμε. Έδωσε και ασίστ. Μπήκε με 100% αυτοπεποίθηση, χωρίς να παραπονιέται. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να εκτιμάται περισσότερο ο Κρέσπο από όλους».

-Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος 23 δανεικούς σε διάφορες ομάδες. Τι σκέφτεστε γι’ αυτούς; Έχετε εικόνα σε τι κατάσταση βρίσκονται;

«Έχουμε πολύ καλή εικόνα από όλους και τις επόμενες ημέρες θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Από αυτούς πιθανώς μόνο 2-3 θα επιστρέψουν στην ομάδα για τη νέα σεζόν. Για τους άλλους θα βρεθεί μια νέα λύση για την επόμενη σεζόν. Η φιλοσοφία μου είναι να υπάρχουν στην ομάδα 20-21 παίκτες σε υψηλό επίπεδο και 2-3 νέοι που θα έρχονται από τις Ακαδημίες. Έτσι θέλω να δουλεύω με 23-24 παίκτες συν τρεις τερματοφύλακες».

– Ποια είναι η άποψή σας για τον Ουάρντα και ποια η απόφαση που υπάρχει για εκείνον; Θα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ μετά τον δανεισμό του.

«Είναι πολύ καλός παίκτης και έκανε μια πολύ καλή σεζόν. Είχε πολλά γκολ, πολλές κρίσιμες και σημαντικές ενέργειες. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας την πιθανότητα να μείνει μαζί μας τη νέα χρονιά».

-Τι θα γίνει να δανεικούς που υπάρχουν στον ΠΑΟΚ; Όπως είναι πχ ο Μακ. Θα μείνουν ή όχι;

«Είναι ένα πιο λεπτό και ευαίσθητο θέμα και δε θα ήθελα να το συζητήσω δημόσια. Γιατί είναι μια κουβέντα που πρώτα πρέπει να τελειώσω με τον κ. Σαββίδη».

– Τι άλλαξε στην σχέση σας με τον Πρίγιοβιτς; Πώς ξεκίνησε αυτή η σχέση, πως εξελίχθηκε και πως «αγαπηθήκατε» στο τέλος;

«Πιθανότατα ο τρόπος που ήταν επαγγελματίας να ήταν ο ίδιος. Ήταν συνηθισμένος να παίζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Και εγώ ήθελα έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού. Χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμοστεί, χρειαζόμουν και εγώ χρόνο να προσαρμοστώ σε αυτόν. Να καταλάβω πως πρέπει να νιώσει αυτοπεποίθηση από τον προπονητή του. Και βρεθήκαμε και οι δύο στη μέση.

Πραγματικά, μετά ξεκίνησε να τρέχει, να παίζει για την ομάδα, να πιέζει. Ήταν δύσκολο να αλλάζει γιατί οι προηγούμενες ομάδες δεν του το ζητούσαν αυτό. Και στον τελικό του Κυπέλλου ήταν φανταστικός. Έτρεξε, πίεσε, πάλεψε για την μπάλα, έδωσε ασίστ, δημιούργησε πάσες για μεγάλες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι ήταν το ιδανικό τέλος της σεζόν για εμάς σαν ομάδα και το ιδανικό τέλος στην σχέση που δημιουργούσαμε σαν άνθρωποι».

– Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δεν βλέπαμε βασικό τον Πρίγιοβιτς στα εκτός έδρας τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα;

«Θα σας πω μια ιστορία. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ήταν στον πάγκο. Και νομίζω μπήκε ως δεύτερη αλλαγή στην θέση του Κουλούρη. Ήξερα πολύ καλά για τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του, ήταν πολύ δύσκολο να το αποδεχθεί. Και πιθανώς στο μυαλό του να υπήρχε η ιδέα ότι ο προπονητής ήταν εναντίον του.

Πριν μπει στο παιχνίδι, το σκορ ήταν 2-0 υπέρ μας. Του είπα αυτό: Πρίγιο, μην σκέφτεσαι ότι είμαι εναντίον σου. Ότι είμαι εδώ για να μαλώσω μαζί σου. Σε εκτιμώ σαν παίκτη, αλλά ένας προπονητής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να πάρει αποφάσεις. Μπες μέσα στο γήπεδο και παίξε με ελεύθερο το μυαλό σου, όπως σου αρέσει.

Μπήκε, σκόραρε ένα πολύ ωραίο γκολ. Στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, δεν ξεκίνησα με αυτόν. Αλλά εκείνη την εβδομάδα είχαμε τρία παιχνίδια. Παίξαμε με τον Λεβαδειακό. Θα μπορούσα να βάλω στο παιχνίδι Κυπέλλου τον Κουλούρη και να παίξω με την Κέρκυρα με τον Πρίγιοβιτς. Πρώτα απ’ όλα, ο Πρίγιοβιτς έβαλε γκολ με τον Λεβαδειακό. Μετά την δύσκολη περίοδο που αυτός πίστευε πως είχαμε, ήθελε να παίξει και να σκοράρει και να νιώσει πολύ ωραία με το γκολ.

Ήταν επίσης και δίκαιο για τον Κουλούρη, γιατί έδωσε πολλά σε εκείνη την περίοδο, να νιώσει ότι δεν είναι εκτός του συνόλου επειδή γύρισε ο Πρίγιοβιτς και ότι πιστεύω σε αυτόν. Στις επόμενες εβδομάδες δώσαμε σημαντικά παιχνίδια στο Κύπελλο, οπότε χρειαζόμασταν και τον Κουλούρη να δώσει την φρεσκάδα στον Πρίγιοβιτς. Αυτή ήταν η πραγματική ιστορία».

– Πόσο εύκολο ήταν να διαχειριστείτε τα αποδυτήρια το πρώτο διάστημα με τον αποκλεισμό στην Ευρώπη και κυρίως μετά τα όσα έγιναν με Ολυμπιακό και ΑΕΚ;

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι δύσκολο. Είναι μέρος μιας δυναμικής του συνόλου. Κάθε μέρα δουλεύουμε. Δεν είναι ιδιαίτερο. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Όπως σας είπα, ήμουν τυχερός γιατί είχα παίκτες μπροστά μου με καλούς χαρακτήρες, με θέληση να κερδίσουν, να παλέψουν, να βελτιωθούν, βάζοντας τον εαυτό τους στην διαδικασία να σκεφτούν το σύνολο, την ομάδα. Αυτό είναι διαχείριση και αυτή είναι καθημερινή. Όταν ξεκινήσει η προετοιμασία, θα εμφανιστούν ξανά προβλήματα. Αλλά είναι προβλήματα που σε πιέζουν να γίνεις καλύτερος. Αν δεν δεχόμαστε αυτό σαν προπονητές, πρέπει να σταματήσουμε την δουλειά μας».

-Θεωρείτε ότι κάνατε κάποιο ή κάποια λάθη σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε όλη τη σεζόν; Ειδικά στην αρχή της παρουσίας σας στον ΠΑΟΚ, όταν ήρθε και ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ στην Ευρώπη…

«Είναι φυσιολογικό κι εγώ και κάθε προπονητή να κάνουμε κάποια λάθη. Μόνο αν είσαι από άλλον πλανήτη δεν κάνει λάθη! Αλλά πιστεύω ότι δεν είναι σημαντικό αυτό. Το σημαντικό είναι να παλεύεις κάθε μέρα για να βελτιωθείς. Να προσπαθείς να βρεις λύσεις για τα πάντα ως σωστός επαγγελματίας.

Είχαμε ορισμένες σκληρές συζητήσεις με τον κ. Σαββίδη μετά από ορισμένα άσχημα αποτελέσματα, μετά από κάποιες ισοπαλίες, μετά από τις ήττες με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Άσκησε πολύ πίεση σε αυτές τις συζητήσεις και ήμουν πολύ νευριασμένος τότε. Πίστευα κάτι και σκεφτόμουν ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά από όπως τα έβλεπε εκείνος.

Όταν έφυγα από τα μίτινγκ έλεγα στον εαυτό μου: τελικά έχει δίκαιο! Γιατί είμαι εδώ; Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να βρω λύσεις. Καλύτερες λύσεις. Και θα πρέπει να κερδίσω το κύπελλο και το πρωτάθλημα. Κι αν δεν το κάνω εγώ θα έρθει κάποιος άλλος για να το προσπαθήσει. Ναι, μπορεί να γίνονται λάθη, αλλά πρέπει να μάθεις να τα διορθώνεις. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Να βρεις τις λύσεις».

– Ποιες οι σκέψεις σας σχετικά με τον σχηματισμό που θα έχει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι του τη νέα χρονιά; Θα διατηρηθεί το ίδιο ή θα έχετε αλλαγές;

«Φέτος σε φάση επίθεσης παίζαμε 4-4-2 ξεκάθαρα. Όταν πηγαίναμε πίσω χωρίς την μπάλα, παίζαμε 4-4-1-1 ή και 4-5-1, στην ανάπτυξη από πίσω έχουμε 4-3-3, στο μισό του γηπέδου έχουμε πολλές αλλαγές λόγω των κινήσεων των παικτών. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει η δυναμική και κάθε ενέργεια σε φέρνει σε διαφορετικό σύστημα.

Το σημαντικό είναι να διατηρείς τη φιλοσοφία σου ως ομάδα. Δεν μου αρέσει να λέω ότι θα αλλάξουμε, γιατί αλλάζουμε πράγματα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ο τρόπος που παίζουν οι παίκτες. Θέλουμε να πιέσουμε ψηλά, αυτό είναι σημαντικό για τη φιλοσοφία μου. Να έχουμε καλή επιθετικότητα, να σπάμε την πίεση του αντιπάλου, μας αρέσει η ανάπτυξη από πίσω, να χαλάμε την ισορροπία του αντιπάλου και να κάνουμε επίθεση στην πλάτη τους, με καλή κίνηση. Αυτά είναι σε γενικότερο πλαίσιο όσα ζητάω».

-Η επιστροφή των δανεικών παικτών στον ΠΑΟΚ μετράνε ή όχι στις προσθήκες που θέλετε να κάνετε τη νέα χρονιά;

«Θα δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Δεν θέλω να μπω ακόμη σε ονόματα είναι νωρίς. Και δεν είναι η δουλειά μου στην παρούσα φάση. Είναι δουλειά της διοίκησης. Η ομάδα μας δεν έχει επιθετικούς παίκτες για να «κλέψουν» εύκολα μπάλες, ατομικά μιλώντας. Φέτος δουλέψαμε με συνοχή γι΄ αυτό τα καταφέραμε. Έπρεπε να δουλέψουμε περισσότερο από το φυσιολογικό για να το πετύχουμε.

Και χρειαζόμαστε έναν τέτοιον παίκτη. Πιθανόν πριν ήταν ο Τσίμιροτ. Αλλά χρειαζόμαστε και παίκτη που να μπορεί να παίξει με τη μπάλα, που να μπορεί να δώσει ποιότητα. Δεν χρειαζόμαστε παίκτη που απλά θα πάρει τη μπάλα. Αυτοί είναι παίκτες για χαμηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα. Θα πρέπει και συζητήσαμε πάνω σε αυτό, να υπολογίζουμε σε παίκτες, που θα είναι ένα γκρουπ. Αν κάποιος τραυματιστεί και μείνει έξω για τρεις μήνες. Στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο»

-Επιμένετε ότι στο κέντρο ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται έναν παίκτη με τρεξίματα, με έναν ρόλο σκληρό και πιο «βρώμικο», ένα εξάρι παλαιάς κοπής;

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε εξάρι παλαιάς κοπής. Δεν είναι στη φιλοσοφία που έχω γι’ αυτήν την ομάδα. Στο στυλ μας δεν χρειαζόμαστε ένα εξάρι που μόνο να κόβει. Αν θέλετε, μπορούμε να πούμε για έναν box to box παίκτη, αλλά το στυλ να βάλουμε έναν κεντρικό αμυντικό μπροστά από την άμυνα, γιατί στο τέλος το νούμερο έξι είναι κάτι σαν ένας κεντρικός αμυντικός, όχι δε μας χρειάζεται…»

-Ο Κάνιας τι είναι; Δεν είναι εξάρι;

«Σκεφτείτε λίγο πως παίζει τον τελευταίο καιρό. Πείτε μου πως σκόραρε ο Αντρέ στο πρώτο γκολ στο Κύπελλο; Με φάουλ. Ποιος το κέρδισε; Ο Κάνιας! Στον Ατρόμητο ποιος σκόραρε με σουτ έξω από την περιοχή; Ο Κάνιας. Πόσες ευκαιρίες έχει δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό; Οι κινήσεις του είναι διαφορετικές. Είχε τον στόχο να είναι ισορροπημένος και να έχει το νου του και πίσω, αλλά έπαιξε και πιο μπροστά.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Θέλω από τους δύο παίκτες στο κέντρο να πηγαίνουν εναλλάξ μπροστά. Υπάρχει διαφορετική ποιότητα έτσι. Για παράδειγμα ο Μαουρίσιο πάει περισσότερο αλλά το θέλω και από τον Κάνιας γιατί ο αντίπαλος θα βάλει έναν παίκτη στον Κάνιας, έναν στον Μαουρίσιο, αν ο Κάνιας είναι μόνο εκεί, σταματάει η ανάπτυξη μας και ο Μαουρίσιο έχει πρόβλημα γιατί πρέπει να κινείται μόνος του και να ξεφεύγει από τα μαρκαρίσματα. Αλλά έχοντας αυτούς τους παίκτες να πηγαίνει ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω, θα είναι πιο δύσκολο για τους παίκτες που μαρκάρουν man to man αυτούς τους δύο.

Θέλω από τους δύο παίκτες στο κέντρο να συμμετέχουν όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στα τελευταία 25 μέτρα. Να μπορούν να τελειώνουν φάσεις. Ο Κάνιας μας δίνει την αίσθηση ότι το κάνει και το έκανε, λιγότερο ίσως, γιατί έχει και διαφορετική ποιότητα. Αλλά ένα καθαρό νούμερο έξι, δεν με καλύπτει. Θέλω ένα αμυντικό χαφ με γρήγορα τρεξίματα, μαρκαρίσματα αλλά και να βοηθάει περισσότερο και επιθετικά, στη δημιουργία αλλά και στα γκολ».

-Στην Τρίπολη δεν εντοπίσατε αυτήν την αδυναμία; Την απουσία ενός εξαριού;

«Στην Τρίπολη πρέπει να πω ότι όλοι παίξαμε ένα κακό παιχνίδι. Μην κρίνετε έναν παίκτη, μην λέτε για έναν ξεχωριστά. Ήταν κακή όλη η ομάδα».

-Ποιες οι σκέψεις σας για τον Τιμπό Μουλέν; Είναι ένας παίκτης που ήρθε στον ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο, έχει συμβόλαιο αλλά έπαιξε ελάχιστα;

«Ο Μουλέν είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά ήταν άτυχος επειδή ήρθε από προετοιμασία σε μία ομάδα που οι μέσοι έπαιζαν καλά και η ομάδα κέρδιζε. Δεν υπήρξε ανάγκη αλλαγής. Όταν τα πράγματα πάνε καλά, είναι λάθος να αλλάξεις κάτι. Είναι αυτή η ισορροπία που σας είπα. Δεν θα ήταν δίκαιο για τον Μαουρίσιο, τον Κάνιας και τον Σάκχοφ να τους αφήσω έξω.

Κατηγορείστε εμένα που είπα το ΟΚ για να έρθει ο Μουλέν. Αυτά είναι τα λάθη των χειμερινών μεταγραφών. Και ειδικότερα για ομάδες που παίζουν επίσημα παιχνίδια και παίκτες που τελειώνουν τη σεζόν τους μέσα του Δεκέμβρη. Είναι δύσκολο να πετύχουν μεταγραφές του Ιανουαρίου σε όλο το Παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μόνο το 20% πετυχαίνουν τον χειμώνα. Ο Πρίγιοβιτς μάλλον ανήκει σε αυτό το 20% που ήρθε και έπιασε άμεσα πέρυσι».

-Έχουμε έστω… 5% πιθανότητες να δούμε τον Βιεϊρίνια ξανά μπροστά στις πτέρυγες της επίθεσης ή πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό; Είναι οριστικά αριστερό μπακ πλέον στον ΠΑΟΚ;

«Αυτήν την στιγμή η απάντηση είναι όχι. Δε θα παίξει μπροστά. Έχουμε αυτήν την ισορροπία με αυτόν πίσω. Έχουμε πολλές λύσεις για να αλλάξουμε τις πλευρές. Ο Αντρέ έχει την ευκολία να μπει προς τα μέσα με το δεξί πόδι. Σήμερα λέω όχι, ποτέ. Αλλά όπως σας είπα, στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις ποτέ».

-Ποια ήταν η αιτία που ο Ελ Καντουρί δεν πρόσφερε όσα ενδεχομένως περίμεναν όλοι όταν αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ; Πιστεύετε θα δούμε μία διαφορετική του εικόνα τη νέα σεζόν;

«Ο Ομάρ είναι ένας παίκτης που έχει τεράστια ποιότητα στο να κρατάει μπάλα, να πασάρει και να διαβάζει καταστάσεις. Οι διαφορές του με τον Πέλκα είναι πως ο Πέλκας επιτίθεται κατά μέτωπο στην περιοχή, ενώ ο Ομάρ στα τελευταία 25 μέτρα προσπαθεί να πάει περισσότερο στο πλάι. Δεν του δώσατε χρόνο να προσαρμοστεί, δεν ξέρετε πως θα ήταν αν δεν είχε τον τραυματισμό. Έμεινε εκτός τρεις μήνες και όταν επέστρεψε δεν υπήρχε χώρος να παίξει, η ομάδα είχε χημεία. Έπαιξε στο τέλος όταν ο Πέλκας ήταν εκτός και νομίζω είχε καλή απόδοση.

Είναι πολύ έμπειρος, έξυπνος, απλά ήταν άτυχος τη φετινή χρονιά. Θυμάμαι για παράδειγμα τον Πλατινί, όταν έφυγε από τη Γαλλία και πήγε στη Γιουβέντους, έξι μήνες μετά η διοίκηση τον ήθελε εκτός. Χρειάζονταν απλώς χρόνο και μετά πέτυχε όσα πέτυχε. Εγώ είμαι ικανοποιημένος από την παρουσία του, παρά το γεγονός αυτό δεν φάνηκε στους αριθμούς».

-Τι γίνεται με το συμβόλαιό σας; Μένετε σε αυτό που είχατε υπογράψει αρχικά ή κάνατε καινούριο;

«Είχαμε συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά ήταν τελείως διαφορετικό. Έχω συμβόλαιο. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό, είμαι εδώ, εστιάζω σε αυτό. Μου αρέσει που είμαι εδώ, που δουλεύω με αυτό το σύνολο».

-Υπήρξε, έστω φιλολογικό, ενδιαφέρον από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ για σας;

«Όχι, δεν υπήρξε κάτι με την Σαχτάρ…»

-Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τέσσερις τερματοφύλακες υψηλού επιπέδου. Τους Πασχαλάκη, Ρέι, Γλύκο και τον νεαρό Σιαμπάνη. Θα υπάρξουν προσθήκες ή αποχωρήσεις σε αυτό το γκρουπ;

«Ίσως υπάρξει κάποια αλλαγή σε αυτό το γκρουπ…».

-Πότε θα θέλατε το ρόστερ της νέας σεζόν να έχει ολοκληρωθεί;

«Το ιδανικό θα ήταν στην προετοιμασία να έχουμε το 90% των παικτών μας. Και μετά να δούμε αν θα υπάρξει κάποια ευκαιρία ή κάτι άλλο που να μπορούμε να αποκτήσουμε μέχρι το τέλος των μεταγραφών».

Πηγή: Arenafm.gr

Loading