Πάσες, κάρτες και ρεκόρ στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Πάσες, κάρτες και ρεκόρ στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Τα  γήπεδα της Ρωσίας όπου διεξάγονται οι αγώνες του Μουντιάλ προσφέρονταν για ρεκόρ. Και όπως αποδείχθηκε σημειώθηκαν αρκετά. Από την πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα που αντίκρυσε ποδοσφαιριστής, μέχρι τον παίκτη που δεν κατάφερε να δώσει σωστή πάσα!

Μέσα σε αυτά τα θετικά και αρνητικά ρεκόρ, συνεχίζεται η παράδοση που θέλει την κάτοχο του τίτλου να μην μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο για δεύτερη συνεχή διοργάνωση και μάλιστα να αποκλείεται από πολύ νωρίς.

Ο Μάρκους Μπεργκ ολοκλήρωσε το παγκόσμιο κύπελλο με δεκαπέντε τελικές ευκαιρίες προς την εστία χωρίς, ωστόσο, να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Μπορεί σε γενικές γραμμές να έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει πάρα τις πολλές προσπάθειες που είχε στα γήπεδα της Ρωσίας.

Μοιάζει με απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Η Ισπανία σημείωσε ρεκόρ στις πάσες στον αγώνα με τη Ρωσία, αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι. Αξιοσημείωτο στατιστικό του αγώνα είναι το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Γκράνατ, ο οποίος στη συγκεκριμένη αναμέτρηση πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 46ο λεπτό, αγωνίστηκε 75 και πλέον λεπτά χωρίς να καταφέρει να δώσει ούτε μια σωστή πάσα στις επτά προσπάθειές του! Έτσι κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ στο παγκόσμιο κύπελλο.

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής και η πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα

Στο σχετικά αδιάφορο παιχνίδι της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία, για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ, γράφτηκε ιστορία. Ο τερματοφύλακας Εσάμ ελ Χανταρί αγωνίστηκε βασικός στην ενδεκάδα της αφρικανικής ομάδας σε ηλικία 45 ετών, 5 μηνών και 10 ημερών «σπάζοντας» το ρεκόρ του Κολομβιανού Φαρίντ Μοντραγκόν, ως του μεγαλύτερου σε ηλικία ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση.

Ο Χαβιέ Μαστσεράνο έγινε ρέκορντμαν συμμετοχών με την φανέλα της Αργεντινής. Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής φόρεσε στο ματς με την Ισλανδία τη φανέλα της Εθνικής για 144η φορά. Έτσι, πέρασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, αφήνοντας δεύτερο τον Χαβιέ Ζανέτι με 143. Το ντεμπούτο του «Μάσε» στην εθνική ανδρών της Αργεντινής πραγματοποιήθηκε το 2003 για να αναδειχτεί Ολυμπιονίκης το 2004 και το 2008.

Η πιο γρήγορη κίτρινη κάρτα στην ιστορία των Μουντιάλ δόθηκε στα γήπεδα της Ρωσίας και τη δέχτηκε ο Χεσούς Γκαγιάρδο, στον αγώνα Μεξικό – Σουηδία. Ο Μεξικανός εξτρέμ αντίκρυσε την κίτρινη κάρτα του διαιτητή μόλις στο 15ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης, για επικίνδυνο φάουλ με τον αγκώνα του. Με τη φάση αυτή πέτυχε ένα φοβερό ρεκόρ, γράφοντας το όνομά του στην ιστορία των Μουντιάλ.

Ο Νταβίντ Ντε Χέα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ομολογουμένως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες παγκοσμίως. Στα γήπεδα της Ρωσίας, όμως, έκανε ένα  κακό τουρνουά και δεν δικαιολόγησε  τη φήμη που τον συνοδεύει. Από τα επτά σουτ που έγιναν με στόχο την εστία του, στα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε, (εκτός των πέναλτι) τα έξι (!) κατέληξαν σε γκολ στα δίχτυα του, ενώ απέκρουσε μόνο το ένα. Η  μόλις μία απόκρουση αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τερματοφύλακα (που έπαιξε έστω σε τρεις αγώνες) σε ένα Μουντιάλ, τουλάχιστον από το 1966!

Μπορεί η Αγγλία να έχει εκπληκτική πορεία στο Μουντιάλ αλλά κατάφερε να σημειώσει και ένα αρνητικό ρεκόρ. Τα «λιοντάρια» δέχτηκαν γκολ και στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κατά το παρελθόν. Στις 14 προηγούμενες παρουσίες της σε Μουντιάλ, η Αγγλία μετρούσε τουλάχιστον από ένα… «καθαρό» σκορ στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Φέτος το συγκρότημα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δέχτηκε γκολ στην ήττα (0-1) της τελευταίας αγωνιστικής από το Βέλγιο, αλλά και στις νίκες με την Τυνησία (2-1) και τον Παναμά (6-1).

Συνεχίστηκε η παράδοση όπου δεν μπορεί η κάτοχος του κυπέλλου να το υπερασπιστεί. Κάτι που μέχρι στιγμής μόνο η μεγάλη Βραζιλία έχει πετύχει, η οποία το 1962, στον τελικό με αντίπαλο την Τσεχοσλοβακία, επανέλαβε τον θρίαμβο του 1958.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Loading

Play