Συνέτριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ Μαραθωνίου στο Βερολίνο ο Kipchoge

Ο Eliud Kipchoge βάζει ένα ακόμα λιθαράκι για να εδραιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, κερδίζοντας τον Μαραθώνιο του Βερολίνου με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 2:01:39!

propoli

Ο Kipchoge που πήρε από την αρχή την κούρσα στα… πόδια του και κατάφερε να σπάσει συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ του Denis Kimetto από το 2014 (2:02:57) και να το μειώσει κατά 78 ολόκληρα δευτερόλεπτα!

Ο αγώνας προς τη δόξα

Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που τρέχει ποτέ κάτω από το 2:02 σε βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, κυρίως για τον εαυτό του.Ο Kipchoge έτρεξε το πρώτο χιλιόμετρο σε μόλις 2:43 – ανοίγοντας αμέσως τη διαφορά και δείχνοντας τις προθέσεις του.

Όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τον αγώνα, ο Kipsang έτρεξε πιο συντηρητικά, με στόχο να περάσει στα μισά του δρόμου 30 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον συμπατριώτη του. Ο Kipchoge έτρεξε τα 5 χιλιόμετρα σε 14:24 – χρόνος ο οποίος ήταν 1:26 γρηγορότερος από τον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ – και πέρασε κάτω από το φράγμα των 10 χλμ. σε 29:01.

Ο χρόνος των 10 χλμ. ήταν 23 δευτερόλεπτα γρηγορότερος από τον ρυθμό παγκόσμιου ρεκόρ του Dennis Kimetto, αλλά ο Kimetto έτρεξε τότε ένα απίστευτα γρήγορο δεύτερο μισό.Στα 15χλμ, ο Kipchoge βρισκόταν σε ρυθμό 2:02:44 με «λαγό» τον Josphat Boit. Και παρά το γεγονός ότι η νίκη φαινόταν ότι θα έρθει σίγουρα, το ρεκόρ δεν ήταν βέβαιο.

Τα καλά νέα για τον Kipchoge, από την άποψη του αγώνα και όχι του ρεκόρ, ήταν ότι το Kipsang φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με το ρυθμό του.Ο αγώνας ήταν, λοιπόν, υπό τον έλεγχο του, αλλά το παγκόσμιο ρεκόρ σιγά-σιγά γλίστρησε από το χέρι του Kipchoge. Που, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Το πέρασμα από τα 20χλμ ήταν 57:56 και το στα μισά της διαδρομής στα 61:06 – κοντά στο στόχο του για το πρώτο… ημίχρονο.Την ίδια στιγμή ο Kipsang έχει 61:07 – πολύ μακριά από το στόχο του.

Το κορυφαίο δίδυμο πέρασε στα 25 χλμ. Στις 1:12:24 και καθώς ο Kipsang συνέχισε να ξεθωριάζει στη δεύτερη ομάδα, ο Kipchoge άφησε τον Boit, ο οποίος έφυγε από τον αγώνα.

Με 17 χιλιόμετρα να απομένουν, ο Kipchoge έτρεξε το 27ο χιλιόμετρο σε μόλις 2:51 και το σημάδι που έδειχνε παγκόσμιο ρεκόρ ήταν το πέρασμά του στα 30 χλμ που ήταν 52 δευτερόλεπτα μπροστά από το ρυθμό Παγκοσμίου Ρεκόρ!

Και έτσι έγινε. Ο Kipchoge δεν φάνηκε να κουράζεται καθόλου μέχρι το τέλος, πέρασε τα 40 χλμ. σε 1:55:32 και έφτασε στον αδιανόητο χρόνο 2:01:39, το νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ σε Μαραθώνια διαδρομή,

Πηγή: runnfun.gr

Loading