Τα «πολυβόλα» του Μουντιάλ της Ρωσίας

Του Μ. Ιωαννίδη

propoli

Οι  ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον κόσμο αδημονούν, αφού απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να ξεκινήσουν τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία. Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι σταρ θα είναι εκεί και όλοι τους θέλουν να γράψουν ιστορία κατακτώντας το τρόπαιο.

Η μάχη για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και για τους παίκτες του στοιχήματος.  Θα είναι ο Λέο Μέσι που θέλει όσο τίποτα άλλο να οδηγήσει την Αργεντινή σε μια μεγάλη επιτυχία; Θα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πάντα θέλει να στρέφει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας; Ή θα προκύψει κάποιος άλλος «ήρωας», από αυτούς που ιστορικά έκαναν το θαύμα σε ένα Μουντιάλ και στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν» όπως ο Τοτό Σκιλάτσι;

Ας δούμε ποιοι από τους μεγάλους αστέρες του Μουντιάλ έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν πολλά γκολ στα γήπεδα της Ρωσίας:

Τα φαβορί

Λέο Μέσι (Αργεντινή)

Ο Λέο Μέσι θέλει να αποτινάξει από πάνω του την…  στάμπα του «looser» με την Εθνική Αργεντινής και  ότι με αυτήν δεν έχει καταφέρει τίποτα σημαντικό, με το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο να αποτελεί ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία του. Μπορεί η Αργεντινή να μπήκε ασθμαίνοντας στα τελικά του Μουντιάλ ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια νέα αποτυχία. Ο όμιλος της Αργεντινής με Ισλανδία, Κροατία και Νιγηρία, δεν προμηνύει μεγάλα σκορ, άλλα ο Μέσι είναι πάντα Μέσι και λογικά θα εμφανιστεί παθιασμένος και αποφασισμένος για μεγάλα πράγματα. Αν οι Αργεντίνοι περάσουν ως πρώτοι από τη φάση των ομίλων λογικά μπορούν να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

Για τον  «CR7» το Μουντιάλ της Ρωσίας θα είναι το τελευταίο της καριέρας του. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία με το Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της δύσκολα θα αλλάξει την φιλοσοφία του «μισού- μηδέν» και έχει να δώσει στην φάση των ομίλων και το ιβηρικό ντέρμπι με τους Ισπανούς. Ωστόσο σε έναν όμιλο που η πρωτιά μπορεί και να κριθεί στην ισοβαθμία οι Πορτογάλοι έχουν να αντιμετωπίσουν στον τελευταίο τους αγώνα το Ιράν και το ενδεχόμενο να χρειάζονται μεγάλο σκορ είναι αρκετά πιθανό. Προσθέστε και το γεγονός ότι ακόμη και ως δεύτεροι να περάσουν από τη φάση των ομίλων έχουν καλές προοπτικές να προχωρήσουν περισσότερο.

Νεϊμάρ (Βραζιλία)

Ο Νεϊμάρ επέστρεψε από τον τραυματισμό του και μάλιστα με γκολ στο φιλικό με την Κροατία. Θέλει να δώσει απαντήσεις σε όσους θεωρούν ότι είναι υπερεκτιμημένος και ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τους Μέσι και Κριστιάνο. Η Βραζιλία είναι δίκαια ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο Νεϊμάρ θα επιδιώξει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία αυτή, έστω και αν χρειαστεί να  επισκιάσει τους Φιρμίνιο και Γκαμπριέλ Ζεζούς που έκαναν καλύτερη χρονιά από αυτόν.

Χάρι Κέϊν (Αγγλία)

Η Αγγλία είναι πάντα αλλοπρόσαλλη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτό είναι δεδομένο. Τα «λιοντάρια» είναι ικανά να αποδειχθούν «γατάκια» και να αποχαιρετήσουν νωρίς τη διοργάνωση, ωστόσο αν παραμείνουν στα όρια της λογικής, έχουν όλες τις πιθανότητες να προχωρήσουν στο Μουντιάλ. Πάντα σε λογικά πλαίσια τα παιχνίδια με Τυνησία και Παναμά μπορεί να δώσουν μεγάλα σκορ, το ίδιο και το ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής με τους Βέλγους και ο επιθετικός της Τότεναμ  έχει αποδείξει ότι το… έχει.  Δεύτερος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ και πρώτος από τους Άγγλους με 30 γκολ πραγματοποίησε καλή χρονιά και θα θέλει να την συνεχίσει με το εθνόσημο στα γήπεδα της Ρωσίας. Εσωτερικό συναγωνισμό δύσκολα θα βρει, καθώς εκτός του Βάρντι οι υπόλοιποι Άγγλοι νεαροί ποδοσφαιριστές δεν μοιάζουν ικανοί για την υπέρβαση.

«Μπόμπερ» μεν… αλλά

Καβάνι-Σουάρες (Ουρουγουάη)

Τόσο ο Έντζο Καβάνι, όσο ο Λουίς Σουάρες μπορούν μόνοι τους να οδηγήσουν μακριά την Ουρουγουάη. Ο πρώτος όμιλος μοιάζει βατός, τα δύσκολα για αυτήν θα ξεκινήσουν από τα νοκ άουτ, ωστόσο η παρουσία και των δύο στην επίθεση της «σελέστε» μειώνει τις πιθανότητες τους να φτάσουν στην πρώτη θέση των σκόρερ της διοργάνωσης. Αν έπρεπε να επιλέξουμε τον έναν από τους δύο ο Καβάνι θα ήταν αυτός, καθώς ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα με τον τρόπο που αγωνίζεται πολλές φορές ανοίγει διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία για τους συμπαίκτες του.

Γκριεζμάν-Εμ’ μπαπέ (Γαλλία )

Άλλο ένα ζευγάρι ποδοσφαιριστών από τους οποίους μπορεί να προκύψει ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ. Ο Γκριεζμάν μοιάζει να είναι «φτιαγμένος» για μεγάλες διοργανώσεις, ο Εμ’  Μπαπέ έχει περισσότερο από όλα τον ενθουσιασμό του νεαρού της ηλικίας του και οι δυο τους μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα ονειρικό δίδυμο στην επίθεση κάθε ομάδας. Το θέμα είναι να μη μοιραστούν τα γκολ. Και εδώ πρώτη επιλογή θα πρέπει να είναι ο Γκριεζμάν, που και φέτος μοιάζει έτοιμος για την μεγάλη μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα.

Λουκάκου-Αζάρ (Βέλγιο)

Αυτή η φουρνιά της Εθνικής Βελγίου μοιάζει να είναι η καλύτερη της νεότερης ιστορίας της. Οι δύο επιθετικοί, μπαρουτοκαπνισμένοι από την αγγλική Πρέμιερ Λιγκ έχουν όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν και να οδηγήσουν το Βέλγιο μέχρι το τέλος. Το θέμα είναι ότι οι Βέλγοι διαθέτουν πλουραλισμό στην επίθεση έχοντας επίσης τον Μέρτενς και τον Ντε Μπρόινε αλλά και ποδοσφαιριστές που σκοράρουν από τις πίσω γραμμές.

Τα αουτσάϊντερ

Φέντορ Σμόλοφ (Ρωσία)

Η Ρωσία δεν… βλέπεται στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας, ο Σμόλοφ, το «κανόνι» της Κράσνονταρ δεν έχει σκοράρει σε αυτά, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παράδοση. Και αυτή λέει ότι στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων η μοναδική διοργανώτρια που δεν έχει φτάσει τουλάχιστον στην πρώτη φάση των νοκ άουτ ήταν η Νότια Αφρική. Έστω και με… σπρώξιμο οι Ρώσοι μπορούν να περάσουν από τον όμιλο αλλά για να το καταφέρουν θα πρέπει να πάρει το… όπλο του ο Σμόλοφ.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Πολωνία)

Κανείς δεν περιμένει ότι η Πολωνία μπορεί να πάει και πολύ μακριά στο Μουντιάλ αλλά τον όμιλό της με Σενεγάλη, Ιαπωνία και Κολομβία, μπορεί και να τον κερδίσει. Ο Λεβαντόφσκι είναι πάντα συνδεδεμένος με τα αντίπαλα δίχτυα, για ένα ακόμη καλοκαίρι ακούγεται το όνομά του για τη Ρεάλ Μαδρίτης και δεν είναι απίθανο να πρωταγωνιστήσει. Το ζήτημα είναι που μπορεί να φτάσει η Πολωνία και πόσα παιχνίδια θα παίξει στη διοργάνωση.

Προς αποφυγή

Τόμας Μίλερ – Ντιέγκο Κόστα

Γερμανία και Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη και το ζευγάρι του τελικού, ωστόσο ούτε ο Ντιέγκο Κόστα στους «φούριος ρόχας», ούτε ο Τόμας Μίλερ στη Γερμανία είναι σημεία αναφοράς των ομάδων τους. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που μπορεί να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις των δύο ομάδων.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018

Loading