Ώρα τελικού: Αυτό το Μουντιάλ ποιος θα το πάρει;

Του Μάκη Ιωαννίδη

propoli

Ένα φαβορί και ένα ισχυρό αουτσάϊντερ συνθέτουν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Κροατία με στόχο την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου. Οι «τρικολόρ» από το ξεκίνημα έδειξαν ότι μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά και δικαιώθηκαν. Οι Κροάτες κατάφεραν δια πυρός και σιδήρου (προκρίθηκαν μετά από τρεις παρατάσεις) να είναι παρόντες και αυτοί στον τελικό, δείχνοντας ότι δεν έχουν μόνο ταλέντο αλλά και ουσία.

Θα είναι μια γαλλική επιτυχία του Κίλιαν Εμπαπέ και της παρέας του ή ο Λούκας Μόντριτς και τα άλλα παιδιά θα φέρουν το τρόπαιο για πρώτη φορά στα Βαλκάνια;

Τρικολόρ της επιτυχίας

Σε έναν δεύτερο διαδοχικό τελικό συμμετέχει η Γαλλία μετά και την παρουσία της στο Euro που είχε διοργανώσει και έχασε από την Πορτογαλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία, αφού μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 ως αρχηγός μπορεί να το κατακτήσει και ως προπονητής. Κατά πολλούς ήταν το φαβορί της διοργάνωσης, αν και οι στοιχηματικές εταιρείες έβλεπαν πιο ψηλά τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά όπως αποδείχθηκε όλες πήγαν πρόωρα στο σπίτι τους.

Με μεγάλο αστέρι τον 19χρονο Κιλιάν Εμπαπέ οι «τρικολόρ» φιλοδοξούν να βρεθούν στην κορυφή του κόσμου. Μια ομάδα που η αξία της ξεπερνάει το ένα δισσεκατομύριο ευρώ!

Πρόκειται για ένα γαλαξία αστέρων με τον Ζιρού, τον Γκριεζμάν, τον Βαράν, τον Ουμτιτί, τον Πογκμπά και τα άλλα παιδιά που ο καθένας τους ανυπομονεί να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.  Ένα σύνολο που ξέρει πολύ καλά να παίζει και με αντεπιθέσεις με αιχμή του δόρατος τον Εμπαπέ, αλλά και με οργανωμένες επιθέσεις έχοντας εξαιρετικό passing game.

Oι Γαλλικοί… οιωνοί

Μία σύμπτωση που κάνει τους Γάλλους να τρελαίνονται και να πιστεύουν στις προλήψεις είναι ότι στην πορεία τους προς τον τελικό έχουν σκοράρει τρεις αμυντικοί (Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί) κάτι που είχε να συμβεί σε μεγάλη διοργάνωση από το 1998, όταν είχαν σκοράρει οι Μπλαν, Λιζαραζού και Τουράμ! Επίσης ο βασικός σέντερ φορ ο Ζιρού δεν έχει σκοράρει μετά από 13 τελικές, όπως έγινε και το 1998 με τους Μπερνάρ Λακόμπ και Στεφάν Γκιβάρς

Πάει για το θαύμα

Η Κροατία είναι η χώρα με τον μικρότερο πληθυσμό που έχει φτάσει σε ένα τελικό Μουντιάλ. Με σχεδόν 4 εκ. κατοίκους ετοιμάζεται να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου. Τυπικά πρόκειται για μία εθνική ομάδα με έτος σχηματισμού το 1992, ωστόσο οι παίκτες της μάγευαν ήδη στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Πολύ σύντομα βρέθηκε στους τέσσερις του θεσμού όταν το 1998 αποκλείστηκε από τη Γαλλία!

Ένα σύνολο με μπαλαδόρους και με επικεφαλής τον Μόντριτς. Κάθε επίθεση περνάει από τα πόδια του, κάθε ενέργεια φέρει την ταυτότητά του. Έχοντας πλαισιωθεί από δύο εξίσου ταλαντούχους παίκτες, τον Ίβαν Ράκιτιτς και τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς, ηγείται μιας εκπληκτικής τριπλέτας που μπορεί τόσο να δημιουργήσει, όσο και να αναχαιτίσει.

Στην επίθεση αναλαμβάνουν δράση ο Μάριο Μάντζουκιτς στην κορυφή, ο Ίβαν Πέρισιτς που είναι επιφορτισμένος με την τελική πάσα, αλλά και ο δραστήριος, Άντε Ρέμπιτς.

Αήττητη η Γαλλία

Μόλις πέντε φορές έχουν βρεθεί αντίπαλοι στο παρελθόν Γαλλία και Κροατία σε επίσημες και φιλικές αναμετρήσεις. Η πρώτη φορά ήταν στο Μουντιάλ της Γαλλίας όταν αγωνίστηκαν στα ημιτελικά. Τότε ο Νταβόρ Σούκερ είχε δώσει το προβάδισμα στους Κροάτες στο 46’ αλλά ο Λίλιαν Τουράμ πέτυχε δυο γκολ (!) και έστειλε τους τρικολόρ στον τελικό.

Ένα χρόνο αργότερα σε φιλική αναμέτρηση η Γαλλία επικράτησε με 3-0 και το 2000 με 2-0 πάλι σε φιλικό αγώνα. Στο «δικό» μας Euro το 2004 οι «Πετεινοί» είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με τους Κροάτες 2-2, αλλά οι Βαλκάνιοι δεν προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων. Τελευταίο το φιλικό του 2011 όπου δεν υπήρχε νικητής (0-0).

Τροπαιούχοι του Μουντιάλ

1930       Ουρουγουάη

1934       Ιταλία

1938       Ιταλία

1950       Ουρουγουάη

1954       Δ.Γερμανία

1958       Βραζιλία

1962       Βραζιλία

1966       Αγγλία

1970       Βραζιλία

1974       Δ.Γερμανία

1978       Αργεντινή

1982       Ιταλία

1986       Αργεντινή

1990       Δ.Γερμανία

1994       Βραζιλία

1998       Γαλλία

2002       Βραζιλία

2006       Ιταλία

2010       Ισπανία

2014       Γερμανία

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Loading