Κατά της World Athletics τάσσονται αφρικανικά κράτη καθώς την κατηγορούν πως κάνει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Η World Athletics εξετάζει τις αθλήτριες απαιτώντας από αυτές που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά, να τα μειώσουν με φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κατηγορία των γυναικών, και οι κανονισμός αυτός είναι τρομαχτικά όμοιος με το απαρτχάιντ, όπως δήλωσε την Τετάρτη ένας υπουργικός σύμβουλος, απεσταλμένος του Καμερούν στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Ντάμιεν Γκεόργκες Αουμόου έκανε τα σχόλια αυτά εκπρωσοπόντας μια ομάδα χωρών από την Αφρική, σε ειδική συζήτηση για τον αθλητισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Οι αθλήτριες από την Ναμπίμπια, Κριστίν Εμπομά και Μπεατρίς Μασιλινγκί, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχουν στα 400μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αφού μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους.
«Βλέπουμε μια κατάσταση όπου η IAAF (σ.σ. World Athletics πλέον) χρησιμοποιεί αυτούς τους κανονισμούς για να κάνει διακρίσεις εναντίον των συγκεκριμένων αθλητριών. Η πλειονότητα των αθλητριών που επηρεάζονται από τους κανονισμούς προέρχονται από τον παγκόσμιο νότο και για την Αφρική αυτοί οι κανονισμοί μας θυμίζουν το δύσκολο και σκοτεινό παρελθόν του φυλετικού διαχωρισμού» είπε ο Ντάμιεν Γκεόργκες Αουμόου.
Και πρόσθεσε: «Αυτά τα στερεότυπα συμβάλλουν σε πολλές άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την ιδιωτικότητα και την απαλλαγή από βασανιστήρια. Ο διαχωρισμός των γυναικών με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το απαρτχάιντ, ένα από τα διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Το Reuters επικοινώνησε με το World Athletics για να σχολιάσει τη δήλωση του Αουμόου. «Τόσο η Εμπομά όσο και η Μασιλινγκί απέτυχαν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της World Athletics για την κατάταξη των γυναικών που ισχύουν στους αγώνες τρεξίματος από τα 400 μέτρα έως το μίλι. Οι ίδιοι κανονισμοί εμπόδισαν τη Νοτιοαφρικανική Κάστερ Σεμένια, την Φρανσίν Νιγιονσάμπα από το Μπουρούντι και την Μάργκαρετ Γουαμπούι από την Κένυα να μετάσχουν στα 800μ., αφού αρνήθηκαν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης με φαρμακευτική αγωγή. Οι κανονισμοί αυτοί είναι νόμιμοι και δίκαιοι, ενώ κρίνονται απαραίτητο και αναλογικό μέσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών αθλητών να συμμετέχουν με δίκαιους και ισότιμους όρους». .
Ο Αουμόου κάλεσε την WA να αναθεωρήσει τους κανονισμούς της και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι οι κανονισμοί δεν βασίζονται σε αντικειμενικά και εύλογα κριτήρια και δεν καταλαβαίνουμε την αιτιολόγησή τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επιπλέον δεν υποστηρίζουν την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Δείτε επίσης: Εναντίον των αθλητικών μποϊκοτάζ ο Μπόρις Τζόνσον