Αγώνες σε συνθήκες έντασης και αυξημένη ασφάλεια για τους Ισραηλινούς

Οι Ισραηλινοί αθλητές συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας λόγω της κρισιμότητας που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα, ένα γεγονός που μπορεί να καθίσταται επαχθές για τους αθλητές, οι οποίοι δηλώνουν περήφανοι για την εκπροσώπηση της χώρας τους.

Η ισραηλινή αποστολή αριθμεί 88 μέλη και λαμβάνει τη στήριξη από επίλεκτες μονάδες της γαλλικής αστυνομίας και της χωροφυλακής, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο εντός του Ολυμπιακού χωριού όσο και κατά τις εξόδους για τις αγωνιστικές δραστηριότητες.

«Έχουμε οπλισμένους φρουρούς μαζί μας 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα», περιγράφει η αναβάτης Άσλι Μποντ, η οποία συμμετείχε στο ομαδικό άλμα επίδειξης στην ιππασία για το Ισραήλ.

«Ο χώρος διαμονής μας μοιάζει με φρούριο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε από το χωριό χωρίς τη συνοδεία, και μπορούμε να μετακινηθούμε μόνο από το χωριό στο χώρο του αγώνα», διευκρινίζει.

Από την έναρξη των Αγώνων, το Ισραήλ έχει αποσπάσει έξι μετάλλια (ένα χρυσό, τέσσερα ασημένια και ένα χάλκινο), μια επίδοση που έχει ήδη καταρρίψει προηγούμενα ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ένα από τα μετάλλια αυτός φορούσε ο τζουντόκα Πέτερ Πάλτσικ, ο οποίος είναι ανάμεσα στους σημαιοφόρους της αποστολής. «Αφιερώνονται το μετάλλιο μου σε όλες τις οικογένειες της χώρας μου, είναι μαζί μου, στην καρδιά μου», δήλωσε ο Πάλτσικ την Πέμπτη. «Με συνοδεύουν σε κάθε μου βήμα και ελπίζω να τους έκανα τουλάχιστον λίγο ευτυχισμένους», πρόσθεσε.

Ο Πάλτσικ υπήρξε αντικείμενο σοβαρής κριτικής εξαιτίας της δημοσίευσης στο Χ, πέρυσι τον Οκτώβριο, φωτογραφίας που απεικόνιζε ισραηλινές βόμβες με τη λεζίνα «Από μένα σε σένα με χαρά». Η ανάρτηση αυτή αφαιρέθηκε και δεν επιθυμούσε να αναφερθεί σε αυτή μετά την απονομή του μεταλλίου του.

Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν μπορούν να παραβλέψουν τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με απολογισμό 1.197 νεκρούς, κυρίως πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια δέκα μηνών ισραηλινών αντιποίνων εναντίον της γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνδυαζόμενο με τις νέες εντάσεις με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Ισραηλινοί αθλητές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Μια κυβερνοεπίθεση αποκάλυψε ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία ορισμένων από αυτούς μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μηνύματα απειλών για τη ζωή τους αποστάλθηκαν επίσης μέσω email σε αρκετούς αθλητές που εκπροσωπούν το Ισραήλ, μια χώρα που έχει επηρεαστεί έντονα από την τραυματική εμπειρία της ομηρίας αθλητών από την παλαιστινιακή οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972.

Η επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, Γιαέλ Αράντ, δήλωσε με σιγουριά για το σύστημα ασφαλείας αλλά και την προστασία που παρέχεται στους αθλητές της χώρας. Οι ίδιοι προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε δήλωση μπορεί να προκαλέσει «ανάφλεξη».

«Αν είμαστε λίγο έξυπνοι, καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα λεπτό θέμα και δεν είναι αρμοδιότητά μας, ως αθλητές, να εμπλέκουμε εαυτούς σε αυτό», υπογραμμίζει η αναβάτης Ρόμπιν Μουρ.

«Πιστεύω ότι ο καθένας έχει τη θέση του, ο καθένας έχει τον ρόλο του. Είμαστε εδώ για τις αξίες του αθλητισμού και προκειμένου να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», συνεχίζει η Μουρ, η οποία είναι γαλλικής καταγωγής και πολιτογραφήθηκε Ισραηλινή πριν από πέντε χρόνια.

Στη διάρκεια της διοργάνωσης, οι Ισραηλινοί αντιμετώπισαν αποδοκιμασίες και αρνητικά μηνύματα, όπως το πανό «Ολυμπιακοί Αγώνες Γενοκτονίας» που εμφανίστηκε από περίπου δέκα άτομα κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ισραήλ-Παραγουάης στο «Παρκ ντε Πρενς» στο Παρίσι.

Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, οι Ισραηλινοί έλαβαν υποστήριξη από το κοινό. Στις Βερσαλλίες, όπου διεξάγονται οι ιππικές εκδηλώσεις, οι Ισραηλινές σημαίες και οι έντονοι χειροκροτητές συνοδεύουν κάθε προσπάθεια των αναβατών, όπως και στην αίθουσα τζούντο.

«Με εξέπληξε γιατί ήμασταν προφανώς προετοιμασμένοι να μη λάβουμε υποστήριξη», παραδέχεται η Άσλι Μποντ, η οποία απέκτησε την ισραηλινή υπηκοότητα το 2018 μετά από την εκπροσώπηση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η υποστήριξη που έλαβα ήταν αρκετή για να με κάνει να πλημμυρίσω με δάκρυα», με τρεμάμενη φωνή αποκάλυψε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading