Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν από την γαλλική κυβέρνηση να ακυρώσει «όλες τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν σε αθλητές που φορούν αθλητικά καλύμματα κεφαλής στην Γαλλία» ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι (26/7-11/8).
Υπενθυμίζεται, ότι με σχετική απόφαση, που ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέα Καστερά, οι αθλήτριες της γαλλικής Ολυμπιακής ομάδας, δεν μπορούν να φορούν το πέπλο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, υπενθυμίζοντας την προσκόλληση της κυβέρνησης σε «ένα καθεστώς αυστηρής ανεξιθρησκίας» και βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οποία ισχύει η αρχή της ουδετερότητας «και για τους αθλητές που επιλέγονται στις γαλλικές ομάδες».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η απαγόρευση αφορά μόνο αθλητές της γαλλικής ομάδας και σε καμία περίπτωση αθλητές ξένων αποστολών που θα παραβρεθούν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Sport & Rights Alliance, που μεταξύ άλλων έχει ως εταίρους την Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησε εχθές (11/6) να σταματήσει αυτό που περιγράφει ως «απαγορεύσεις που εισάγουν διακρίσεις».
Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, δημοσιοποίησε επιστολή που εστάλη στις 24 Μαΐου προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ζητώντας της «να καλέσει δημοσίως τις γαλλικές αθλητικές αρχές να ακυρώσουν όλες τις απαγορεύσεις σε αθλητές που φορούν καλύμματα κεφαλής, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο και σε οποιοδήποτε επίπεδο αθλητικής πρακτικής.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η μπασκετμπολίστρια, Ντιάμπα Κονατέ, η οποία έπαιξε στη γαλλική ομάδα νέων και έκανε καριέρα στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, δήλωσε λυπημένη, που δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει την Γαλλία επειδή φορά το πέπλο:
«Παρά την επιθυμία και τις ικανότητές μου, δεν μου επιτρέπεται να παίξω για την Γαλλία λόγω πολιτικών που εισάγουν διακρίσεις», επεσήμανε με νόημα η 24χρονη παίκτρια και πρόσθεσε:. «Είναι απογοητευτικό να μην μπορώ να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου απλώς και μόνο λόγω της θρησκευτικής μου ταυτότητας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ