Αλί Ζαντά: «Θα κάνουμε τους πρόσφυγες περήφανους σε όλο τον κόσμο»

Αλί Ζαντά: «Θα κάνουμε τους πρόσφυγες περήφανους σε όλο τον κόσμο»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι φιλοξενούν 37 αθλητές που συμμετέχουν ως μέλη της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, αποτελώντας ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας και ενσωμάτωσης για τα 120 εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα παγκοσμίως.

Η ομάδα δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο το 2016, όταν 10 πρόσφυγες αθλητές πραγματοποίησαν ιστορική εμφάνιση αγωνιζόμενοι υπό την Ολυμπιακή σημαία. Στο Παρίσι, η αποστολή αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, με 37 αθλητές, και περιλαμβάνει το δικό της έμβλημα: Δέκα πέντε διαφορετικές εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και 12 διαφορετικά αθλήματα, όπως στίβος, μπάντμιντον, πυγμαχία, σπάσιμο, κανό, ποδηλασία, τζούντο, σκοποβολή, κολύμβηση, ταεκβοντό, άρση βαρών και πάλη.

Η πυγμάχος Σίτι Νγκάμπα και ο αθλητής ταεκβοντό Γιάχια Αλ-Γκοτάνι υπηρέτησαν ως σημαιοφόροι της ομάδας κατά την Τελετή Έναρξης.

«Αυτοί οι αθλητές είναι ήδη νικητές», δήλωσε η Μασομάχ Αλί Ζαντά, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 στην ποδηλασία δρόμου, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στην Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ και διορίστηκε ηγέτης της αποστολής στην ομάδα στο Παρίσι 2024.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είχα τη δυνατότητα να περάσω χρόνο με τους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων και εμπνεύστηκα από τη δέσμευσή τους», πρόσθεσε στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Είμαι περήφανη που ηγούμαι αυτής της αποστολής και αναγνωρίζω την υπερηφάνεια που νιώθω για τους 37 αθλητές που εκπροσωπούν περισσότερους από 100 εκατομμύρια εκτοπισμένους στους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτούς. Μας εκπροσωπούν με αξιοπρέπεια και αποδεικνύουν τα δυνατά επιτεύγματα των προσφύγων όταν τους αποδεχτούν στις νέες τους κοινότητες και τους δοθεί η ευκαιρία να ανθίσουν. Είμαι πεπεισμένη ότι θα κάνουμε τους πρόσφυγες περήφανους σε όλο τον κόσμο και θα τους φέρουμε χαμόγελα», κατέληξε.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play