Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αναγνωρίζονται ως ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα στην ιστορία. Ωστόσο, ορισμένοι αθλητές έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα των μεταλλίων, ειδικά των χάλκινων. Η Οργανωτική Επιτροπή του Paris 2024 έχει ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει όλα τα μετάλλια που έχουν φθαρεί ή καταστραφεί.
Το ζήτημα με τα χάλκινα μετάλλια έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς πολλοί αθλητές παρατήρησαν φθορά λίγο μετά την απονομή τους. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν αυτό του Αμερικανού σκέιτμπορντερ Nyjah Huston, ο οποίος παρατήρησε αποχρωματισμό και φθορά στο μετάλλιο του μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του. Αντίστοιχα παράπονα διατυπώθηκαν και από τη Βρετανίδα Yasmin Harper, η οποία ανέφερε ότι το βραβείο της παρουσίασε φθορές λόγω υγρασίας. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι ενήμερη για το πρόβλημα και δεσμεύεται να αντικαταστήσει τα μεταλλία.
Το Monnaie de Paris, το αρχαιότερο νομισματοκοπείο της Γαλλίας, ανέλαβε την παραγωγή των νέων μεταλλίων, διαβεβαιώνοντας ότι η ποιότητα και ο σχεδιασμός τους θα είναι ανώτερες. Τα χάλκινα μεταλλία του Παρισιού κατασκευάστηκαν από ένα κράμα ορείχαλκου και ψευδαργύρου, γεγονός που ίσως εξηγεί την ταχύτερη φθορά τους.
Η διαδικασία αντικατάστασης των μεταλλίων θα γίνει σε συνεργασία με την Monnaie de Paris, και οι αθλητές που έχουν προβλήματα θα πρέπει να παραδώσουν τα παρουσιάζοντα φθορές μέσω των εθνικών τους ολυμπιακών επιτροπών για να τα αντικαταστήσουν με νέα. Τα νέα μετάλλια θα διατηρήσουν την ίδια σχεδίαση και θα κατασκευαστούν με καλύτερη προσοχή για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
Η κατασκευή ενός μεταλλίου περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 διαφορετικά στάδια. Το Monnaie de Paris, με τη μακροχρόνια παράδοση του, έχει ήδη κατασκευάσει τα μετάλλια για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινώντας από την Αθήνα το 1896. Τα φετινά μετάλλια προκάλεσαν μεγάλες προσδοκίες λόγω του καινοτόμου σχεδιασμού τους, ο οποίος περιλαμβάνει ένα θραύσμα του Πύργου του Άιφελ, σύμβολο της Γαλλίας.