Άναψε η φλόγα του 37ου Μαραθωνίου Αθήνας

Άναψε η φλόγα του 37ου Μαραθωνίου Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα. «Ξεκινάμε κάθε χρόνο από τον ιστορικό αυτό χώρο, για να θυμηθούμε και να εμπνευστούμε από τις αξίες του μαραθωνίου. Ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, δύναμη της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης. Αξίες διαχρονικές, στις οποίες έρχεται να προστεθεί τα τελευταία χρόνια το σύγχρονο μήνυμα του Μαραθωνίου της Αθήνας. Το μήνυμα της συνεργασίας. Είναι ακριβώς η συνεργασία αυτή, μαζί με τον ολοκληρωμένο και σωστό σχεδιασμό και τη συστηματική προσπάθεια εκατοντάδων ανθρώπων, που οδήγησαν στην εκρηκτική ανάπτυξη του Μαραθωνίου της Αθήνας από το 2006 έως σήμερα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.

«Ο Μαραθώνιος δεν έχει νικητές και ηττημένους, καθώς δεν έχει σημασία το ατομικό ρεκόρ, αλλά η συμμετοχή και φέτος ο Μαραθώνιος έχει ρεκόρ συμμετοχής” είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό του αγώνα, ο οποίος αναδεικνύει τον θρίαμβο του ελεύθερου ανθρώπου.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος προσωπικοτήτων από τους χώρους της πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού, αλλά και δρομέων, όπως και φιλάθλων, και την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές επισήμανε ότι “ ο Μαραθώνιος θέτει με ηχηρό τρόπο το όνομα της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα” και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν αγώνα με ιστορικό υπόβαθρο, αλλά ένα πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό έναυσμα για την οικονομία.

Χαιρετισμό απηύθηνε και ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο, ο οποίος αφού έκανε λόγο για το πόσο σημαντική τιμή είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη γενέτειρα του Μαραθωνίου επεσήμανε πως θα πρέπει να “ συνεχίσουμε να την εξάπλωση των ιδεών του αγώνα σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Λίγο πριν ξεκινήσει το δρώμενο που έφερε την υπογραφή της Άρτεμης Ιγνατίου, ανέβηκε στο βήμα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΕΟΤ, Βαρβάρα Αυδή, η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για το “ μήνυμα δύναμης, νίκης και ειρήνης που στέλνει ο Μαραθώνιος, ο οποίος ζωντανεύει σύμβολα, θρύλους και κατορθώματα που δίνουν ελπίδα και θάρρος για το αύριο”.

Εν συνεχεία μπροστά από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων, σε έναν τόπο που έχει συνδεθεί με ένα σπουδαίο κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας- τη μάχη των Αθηναίων ενάντια στους Πέρσες το 490 π.Χ. – πραγματοποιήθηκε το χοροθεατρικό δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART σε πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο επιχείρησε την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες, οι οποίες αναφέρονται στις μάχες των Περσών εναντίον των Ελλήνων.

Μετά το πέρας της μάχης, οι Έλληνες μαχητές – νικητές και οι Ελληνίδες γυναίκες, απέδωσαν φόρο τιμής στους πεσόντες, εναποθέτοντας συμβολικά τις ασπίδες και τα ακόντια των νεκρών μπροστά στον Τύμβο και ο Ημεροδρόμος, ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης, αναφωνώντας το θρυλικό “Νενικήκαμεν”.

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου – η οποία έληξε με την ανάκρουση του Ύμνου του Μαραθωνίου που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους -ακολούθησε λαμπαδηδρομία. Τη φλόγα του Μαραθωνίου παρέδωσε ο Αιθίοπας Lelisa Desisa, o οποίος βραβεύθηκε από την AIMS ως ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος για το 2019 στο πρώτο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων, που αποτελούσαν ο διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο Σπύρος Ανδριόπουλος και η πανελληνιονίκης στις μεγάλες αποστάσεις, Ελευθερία Πετρουλάκη.

Το τελευταίο ζευγάρι λαμπαδηδρόμων συνέθεσαν ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ και η πρωταθλήτρια στίβου Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, οι οποίοι και παρέδωσαν τη φλόγα στον νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο άθλημα του Μαραθώνιου, Στέφανο Μπαλντίνι και στην Κενυάτισσα Ruth Chepngetich, η οποία και τιμήθηκε από την AIMS ως η κορυφαία μαραθωνοδρόμος για το 2019. Οι δύο τελευταίοι άναψαν τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία και η οποία θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Κατόπιν η Φλόγα παραδώθηκε στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα). Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στον Μαραθώνα έληξαν με μια συγκινητική τελετή κατά την οποία ο βρετανός χρυσός νικητής πανευρωπαϊκών αγώνων Ρον Χιλ παρέδωσε το τρόπαιο της νίκης του από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, 50 χρόνια μετά την κατάκτησή του, στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play