Από το ένα Μουντιάλ (Στίβου) στο άλλο (Ποδοσφαίρου) τρία χρόνια δρόμος…

Από το ένα Μουντιάλ (Στίβου) στο άλλο (Ποδοσφαίρου) τρία χρόνια δρόμος…

Μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Κατάρ και σχεδόν τρία χρόνια πριν από το Μουντιάλ ποδοσφαίρου 2022, που θα φιλοξενήσει το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου, προβληματισμός και συζητήσεις επιστρέφουν στα… στρογγυλά  τραπέζια του αθλητισμού. Εμπλουτισμένες πλέον με… εικόνες και συμπεράσματα που μπόρεσε να προσφέρει η γιορτή του Στίβου (17.9-6.10) στο εμιράτο.
Οι «σκιές» από τις κατηγορίες για διαφθορά σχετικά με την -μετά από ψηφοφορία- ανάθεση στο Κατάρ, οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών-εργατών στα έργα της διοργάνωσης (με θανάτους εντός και εκτός εργοταξίων), η σχεδόν ανύπαρκτη αθλητική κουλτούρα της χώρας και οι υψηλές θερμοκρασίες, που μετέφεραν το Μουντιάλ 2022 από… καλοκαίρι σε χειμώνα (21.11-18.12/ημέρα που γιορτάζεται η εθνική επέτειος του εμιράτου), δεν έφυγαν ποτέ από το… κάδρο. Παρά την προσπάθεια, έστω μερικής αντικατάστασής τους, προτάσσοντας την πρόσβαση στο αλκοόλ για τους επισκέπτες, καλώντας ως «ευπρόσδεκτους» ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, με την προϋπόθεση «να σεβαστούν την ενδυματολογία και τις παραδόσεις του Κατάρ», παρουσιάζοντας κρουαζιερόπλοια και πολυτελείς σκηνές στην έρημο ως χώρους για την φιλοξενία των φιλάθλων-επισκεπτών, αλλά και χρησιμοποιώντας πανάκριβα μοντέλα… ψύξης στα γήπεδα.
Το στάδιο Khalifa, που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και θα κάνει το ίδιο με αγώνες του Μουντιάλ 2022, έδειχνε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Pais, «σαν μια ασηπτική φούσκα, σαν χειρουργική αίθουσα τόσο λαμπερή, περιβαλλόμενη από την πραγματικότητα μιας πόλης, της Ντόχα, που αναπτύσσεται ενάντια σε όλη την φυσική λογική μιας ερήμου, της οποίας οι ντόπιοι έχουν έλλειψη βιταμίνης D επειδή δεν εκτίθενται στον ήλιο. Η ζωή τους κυλά από την αναπνοή του αέρα από κλιματιστικά, τον κλιματισμό των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων, των γραφείων, των σπιτιών τους, των αυτοκινήτων τους. Μόνο οι μετανάστες μετακινούνται με λεωφορείο ή ποδήλατο ή εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, υποβάλλονται σε τεράστια ηλιακή ακτινοβολία και αναπνέουν αέρα φορτισμένο με όζον και σκόνη και σωματίδια αλατιού».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading