Αργεντινή-Ισπανία (15:00): τελικός σε… κοινή γλώσσα

Αργεντινή-Ισπανία (15:00): τελικός σε… κοινή γλώσσα

Ισπανοί και Αργεντινοί… Αργεντινοί και Ισπανοί μιλούν την ίδια γλώσσα! Αυτή ουδόλως τους ενώνει πάντως, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Wukesong Sport Center, του Πεκίνου, στις 15:00! Οι εθνικές ομάδες των δύο χωρών «μίλησαν» και την ίδια… μπασκετική «γλώσσα», αυτή των μεγάλων νικών απέναντι σε μεγαθήρια, από τις 31 Αυγούστου που άρχισε η διοργάνωση στα παρκέ της Κίνας και μέχρι την πρόκρισή τους στην καταληκτική αναμέτρηση, την οποία περιμένει με ανυπομονησία όλος ο πλανήτης! Πλέον, εκτός από τον… Ατλαντικό, τις Αργεντινή και Ισπανία χωρίζουν 40 λεπτά… μίνιμουμ, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής, τις χωρίζει και η… πρεμούρα για το βαρύτιμο τρόπαιο, που θα είναι το δεύτερο στην ιστορία και των δύο! Ποια θα διαδεχτεί την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική των ΗΠΑ τις δύο τελευταίες φορές (2010 και 2014); Η «Φούρια Ρόχα» ή η «αλμπισελέστε»; Ποιοι θα γελάσουν τελευταίοι; Ο 39χρονος ρέκορντμαν Λουίς Σκόλα, μαζί με τον τετραπέρατο βραχύσωμο πόιντ γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης Φακούντο Καμπάτσο και τον επίσης παίκτη της «βασίλισσας» Γκαμπριέλ Ντεκ ή οι Ισπανοί ΝΒΑερς, Μαρκ Γκασόλ, Ρίκι Ρούμπιο, Χουάντσο και Ουίλι Ερνανγκόμεθ μαζί με το δίδυμο της Ρεάλ, Σέρχιο Γιουλ και Ρούντι Φερνάντεθ;   

Η Ισπανία θα πάρει θέση στο τζάμπολ του δεύτερου τελικού της ιστορίας της σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Η πρώτη, το 2006, απέναντι στην εθνική Ελλάδας, στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, είχε συνδυαστεί με μία υπερηχητική εμφάνιση και κατάκτηση του τίτλου! Στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Κωνσταντινούπολη και στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέσα στο σπίτι της, τη Μαδρίτη, το 2014, η Ισπανία έμεινε εκτός τετράδας. Δεκατρία χρόνια μετά το 2006, οι Ίβηρες επέστρεψαν στα ημιτελικά αποκλείοντας στον προημιτελικό την Πολωνία με 90-78, για να αποκλείσουν και την Αυστραλία των πέντε εν ενεργεία ΝΒΑερς, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που κρίθηκε στη 2η παράταση χάρη σε δύο τρίποντα του Σέρχιο Γιουλ, 95-88. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο το 2006, οι Ίβηρες είχαν φτάσει μέχρι την τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το 1982. 

Για τρίτη φορά μετέχουν σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου οι «γκαούτσος» διεκδικώντας τον δεύτερο τίτλο τους… 69 ολόκληρα χρόνια μετά τον πρώτο. Η Αργεντινή «πάτησε» για πρώτη φορά την κορυφή του κόσμου, το 1950, στο πρώτο δηλαδή Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας και μάλιστα μέσα στο «σπίτι» της, το Μπουένος Άϊρες, επικρατώντας των ΗΠΑ με 64-50, στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό της διοργάνωσης, η Αργεντινή επανεμφανίζεται 17 χρόνια μετά την τεράστια απογοήτευση στην Ινδιανάπολη το 2002, όταν ο Έλληνας διαιτητής Νίκος Πιτσίλκας έκανε λάθος στα 6΄΄ δευτερόλεπτα του τελικού με τη Γιουγκοσλαβία, το οποίο παραδέχτηκε και ο ίδιος αρκετά χρόνια μετά, και έδωσε φάουλ υπέρ του Ντίβατς με την Αργεντινή να έχει κλέψει την μπάλα. Ο Ντίβατς αστόχησε στις βολές, αλλά αμέσως μετά υπάρχει ένα συζητήσιμο μαρκάρισμα του Γιάριτς στον Σκονοκίνι που δεν… δόθηκε ποτέ φάουλ. Η Αργεντινή ηττήθηκε με 84-77 στην παράταση από τη Γιουγκοσλαβία (75-75 κ.α.). Η «χρυσή» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, Αργεντινή, είχε αγωνιστεί στον «μικρό» τελικό, το 2006, στο Μουντομπάσκετ στη Σαϊτάμα, στον οποίο ηττήθηκε από τις ΗΠΑ. Στην Κίνα, η Αργεντινή απέκλεισε στον προημιτελικό τη Σερβία με 97-87 για να θέσει εκτός στα ημιτελικά την ομάδα που απέκλεισε τις ΗΠΑ, Γαλλία, 80-66. 

Ως προς την παραγωγικότητα η Αργεντινή σημειώνει 87,6 πόντους μέσο όρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, ενώ οι Ισπανοί πετυχαίνουν 5,3 λιγότερους πόντους, αφού έχουν 82,9 πόντους μέσο όρο σε 7 αγώνες (613 έναντι 580 το σύνολο των πόντων των δύο ομάδων». Η «αλμπισελέστε» βάζει πιο εύκολα την μπάλα στο… πλεχτό, τόσο σε βολές, δίποντα και τρίποντα. Συγκεκριμένα, στα σουτ εντός πεδιάς, οι Αργεντινοί έχουν 45,7% με τους Ισπανούς να υπολείπονται, έχοντας ποσοστό 44,8%. Οι παίκτες του Σέρχιο Ερνάντεθ υπερέχουν και σε ποσοστό ευστοχίας έξω από τα 6.75 με 36,8% έναντι 31,9% της Ισπανίας. Στις βολές, το ποσοστό ευστοχίας της ομάδας της νότιας Αμερικής είναι 76,9%, ενώ των Ισπανών 75,2%. 

Ισορροπία παρουσιάζει η σύγκριση των δύο ομάδων στο σύνολο των ριμπάουντ: Η Αργεντινή έχει μαζέψει 273 σκουπίδια και η Ισπανία 272. Οι «γκαούτσος» έχουν πάρει 74 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ οι παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο 78. Ως προς τα αμυντικά, η Αργεντινή έχει μαζέψει 199 και η Ισπανία 194. Περισσότερο ομαδικά παίζουν πάντως οι παίκτες της Ισπανίας, όπως φαίνεται από τις 162 (23,1 ανά αγώνα) έναντι των 142 της Αργεντινής (20,3 ανά αγώνα). Οι… μεγαλύτεροι κλέφτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι η παρέα του Λουίς Σκόλα, με 69 κλεψίματα, όσα δεν έχει καμία άλλη ομάδα με 7 αγώνες. Πάντως, οι Ισπανοί δεν απέχουν και πολύ, με 63 κλεψίματα. Τα κοψίματα είναι 23 – 18 υπέρ της Αργεντινής. Σε πέντε περισσότερα λάθη έχει υποπέσει η «Φούρια Ρόχα» (85 έναντι 80 της Αργεντινής). Ως προς την ομαδική αξιολόγηση, η Αργεντινή βαθμολογείται με 16,7 και η Ισπανία με 13,6. 

Ο Λουίς Σκόλα σημειώνει 19,3 πόντους ανά αγώνα σε 7 αγώνες, ενώ ο πρώτος σκόρερ των Ισπανών Ρίκι Ρούμπιο μετρά 15,9 πόντους μέσο όρο σε 7 αγώνες στην Κίνα. Ο Μαρκ Γκασόλ είναι άξιος συμπαραστάτης του πόιντ γκαρντ των Φοίνιξ Σανς με 14,4, την ώρα που ο δεύτερος σκόρερ της Αργεντινής και παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Φακούντο Καμπάτσο σκοράρει 13,6 πόντους μέσο όρο. Ο κύριος double double Λουίς Σκόλα αποτελεί εγγύηση για την Αργεντινή κάτω από τα καλάθια με σύνολο 57 ριμπάουντ (8,1 ανά παιχνίδι). Πρώτος ριμπάουντερ της Ισπανίας είναι ο φόργουορντ των Ντένβερ Νάγκετς, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με σύνολο 38 και 5,4 ανά αγώνα. Η διαφορά είναι πως οι Ισπανοί έχουν πολλούς παίκτες με συγκομιδή ριμπάουντ, αφού ακολουθούν οι Μαρκ Γκασόλ (37 – 5,3), Βίκτορ Κλαβέρ (36 – 5,1). Δεύτερος ριμπάουντερ της Αργεντινής είναι Μάρκος Ντέλια (33 – 4,7), ο οποίος κάνει δουλειά και στα κοψίματα με 1,3 μέσο όρο σε 7 αγώνες (9 στο σύνολο)! Ποιοι μοιράζουν το… παιχνίδι για κάθε ομάδα; Μα ο Ρίκι Ρούμπιο με 45 ασίστ για την Ισπανία (6,4 μ.ο) και ο Φακούντο Καμπάτσο με 54 (7,7 μ.ο.) για την Αργεντινή. Ο Καμπάτσο έχει υποπέσει και σε 3 λιγότερα λάθη από τον Ρούμπιο (19 – 22)! Κάθε ομάδα πάντως έχει δύο «κλέφτες» που δεν τους… παίρνει κανείς χαμπάρι! Οι Καμπάτσο και Πατρίσιο Γκαρίνο συναγωνίζονται με αξιώσεις τους Ρούντι Φερνάντεθ και Ρίκι Ρούμπιο! Και οι τέσσερις έχουν καταφέρει να κλέψουν από 12 φορές την μπάλα σε επτά αγώνες στη Κίνα! Μετρούν δηλαδή 1,7 κλεψίματα ανά παιχνίδι! Τέλος, αν θέλει κανείς να… στοιχηματίσει ως προς το ποιος παίκτης από κάθε φιναλίστ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να κάνει double double, αυτοί είναι, δίχως δεύτερη σκέψη οι Λουίς Σκόλα και Ρίκι Ρούμπιο! 

Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής (15/9), στον «μικρό» τελικό των… απογοητευμένων, Γαλλία και Αυστραλία θα διεκδικήσουν το χάλκινο μετάλλιο. Οι «μπλε» που έκαναν την μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας τις ΗΠΑ στον προημιτελικό, θα βρουν στο δρόμο τους στο τελευταίο παιχνίδι τους την Αυστραλία που την Παρασκευή (13/9) ηττήθηκε σε δύο παρατάσεις από την Ισπανία, μετά από ανατροπή της «Φούρια Ρόχα» από το -11. Οι «μπλε», η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 που προκρίθηκε στην τετράδα και στην Κίνα, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το χάλκινο μετάλιο που κατέκτησαν στην Ισπανία, όταν επικράτησαν με δύο πόντους (95-93) της Λιθουανίας, στον αγώνα για τις θέσεις 3-4. Η 3η θέση είναι και η καλύτερη στην ιστορία της Γαλλίας! Οι Γάλλοι ήταν στην τετράδα και το 1954, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν είχαν τερματίσει 4οι. Οι «τρικολόρ» μετρούν και δύο 5ες θέσεις, το 1963 στη Βραζιλία και το 2006 (Ιαπωνία).  

Αν και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η εθνική ανδρών της Αυστραλίας έχει τερματίσει 4 φορές στην 4η θέση (Ρίο ντε Τζανέιρο 2016, 2000 Σίδνεϊ, 1996 Ατλάντα και 1988 Σεούλ), σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η 5η θέση είναι το καλύτερο πλασάρισμα που έχει πετύχει ποτέ. Τα «καγκουρό» κατέλαβαν μάλιστα δύο φορές την 5η θέση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: Το 1994 στο Τορόντο και το 1982 στην Μπογκοτά. Στον προημιτελικό, τα «καγκουρό» απέκλεισαν με 82-70 την ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Τσεχία, που στην παρθενική συμμετοχή της στη διοργάνωση θα διεκδικήσει την 5η θέση απέναντι στη Σερβία. Ήδη, η παρουσία στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου αποτελεί ό,τι καλύτερο για τα «καγκουρό», αλλά η αλήθεια είναι πως δεν θα φύγουν ικανοποιημένοι από το Πεκίνο, αν δεν ανεβούν στο βάθρο! 

Ασπασία Βελονάκη

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play