Η Αθήνα και η Λέσβος, εντάχθηκαν ανάμεσα στα 42 νέα προγράμματα που ενέκρινε η UEFA και το ίδρυμα της για τα παιδιά, στον προγραμματισμό για το 2020.
Όπως έκανε γνωστό η UEFA, ένα από τα 42 αυτά προγράμματα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ίδρυμα της Μπαρτσελόνα θα αφορά στην Ελλάδα (Αθήνα και Λέσβο), στην Νότια Ισπανία και στην Ιταλία (Σικελία) και θα αναφέρεται στον αθλητισμό ως απασχόληση για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος (UEFA Fundation), συναντήθηκαν και συμφώνησαν στη Νιόν, την χρηματοδότηση 42 νέων ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων για παιδιά στην Ευρώπη και άλλες ηπείρους, με προϋπολογισμό 4.764.608 ευρώ, ισόποσα χωρισμένο.
Τα 42 νέα έργα για το 2019/20, σύμφωνα με το ίδρυμα, είχαν επιλεγεί με βάση τις «απαιτήσεις και τις πραγματικότητες του κόσμου γύρω μας».
Το ίδρυμα της UEFA για τα παιδιά, δημιουργήθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία το 2015 για να βοηθήσει τα παιδιά, κυρίως μέσω του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, παρέχοντας υποστήριξη κυρίως στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της πρόσβασης στον αθλητισμό, της προσωπικής ανάπτυξης, της ένταξης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων για το παιδί.
Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει 245 προγράμματα σε 100 χώρες, ενώ περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από το έργο αυτό.
Πρόκειται για ένα έργο που δεν γνωρίζει σύνορα, εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, όπου στοχευμένα έργα μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για να εκπληρώσουν την αποστολή της UEFA για λογαριασμό των παιδιών.
Έξι φορές στο παρελθόν το ίδρυμα της UEFA προχώρησε σε χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων στην χώρα μας:
15.6.2016: Diogenes NGO. Κόστος: 31.862.60 ευρώ: «Ο Διογένης είναι ο εταίρος μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με τους πρόσφυγες από τη σύστασή του το 2010. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες με τους οποίους εργάζεται προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Ιράκ», έγραψε η UEFA.
15.8.2016: Movement on the Ground. Κόστος: 30.000 ευρώ. «Movement on the Ground είναι ένα ίδρυμα που ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους αθώους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που εξαναγκάστηκαν από τα σπίτια τους λόγω της αλλαγής του κλίματος, της φτώχειας και του πολέμου. Η οργάνωση επιθυμεί να παράσχει διαρθρωτική υποστήριξη σε μεγάλα στρατόπεδα διέλευσης στη Λέσβο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο για να εισαγάγει δραστηριότητες ποδοσφαίρου για να βοηθήσει τους κατοίκους των καταυλισμών να ασχοληθούν με κάτι που θα τους βοηθάει να ξεπερνούν την τραυματική τους κατάσταση», έγραψε η UEFA
15.8.2016: Organisation Earth. Κόστος 15.000 ευρώ: «Η οργάνωση Γη χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της UEFA για τα Παιδιά ως κίνητρο για την εισαγωγή ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων. Ο οργανισμός έχει μεγάλη εμπειρία στην εργασία σε καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα, παρέχοντας υπηρεσίες και ευκαιρίες στους πρόσφυγες», έγραψε η UEFA.
11.01.2017: A ball for all children, a goal for inclusion. Κόστος: 45.000 ευρώ: «Το Orama Neon Youthorama είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που λειτουργεί από το 2003. Μετά την διεθνή εκστρατεία «Every Wins», η οποία προώθησε τις Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές αξίες, ο οργανισμός σχεδιάζει τώρα να ξεκινήσει την εκστρατεία «Μια μπάλα για όλα τα παιδιά, ένα στόχο για την ένταξη». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και υποστήριξη σχολείων, ΜΚΟ και των οργανώσεων του δημόσιου τομέα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς όσον αφορά τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές», έγραψε η UEFA.
4.1.2018: Humanitarian crisis in Greece: Κόστος:1.474.495 ευρώ: «Οι βομβαρδισμοί στη Αφρική και τη Γκούτα στη Συρία και η κλιμάκωση της βίας σε μέρη του Αφγανιστάν οδηγούν τους ανθρώπους να φύγουν. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, 21.887 άνθρωποι έχουν περάσει τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, το ένα τρίτο των οποίων έφτασε στα ελληνικά νησιά. Ο αριθμός των νέων αφίξεων ήταν 33% υψηλότερος τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 από ό, τι κατά την ίδια περίοδο το 2017. Το 2017, το Terre des Hommes παρείχε ασφαλείς καταλύματα για 361 ευάλωτες οικογένειες και νέους. Στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου προστασίας, το Terre des Hommes έχει παράσχει νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση σε περισσότερους από 1.250 πρόσφυγες και μετανάστες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχολογίας σε πάνω από 1.500. Επιπλέον, η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έχει εξασφαλιστεί στο 70% όλων των περιπτώσεων. Το Terre des Hommes θα συνεχίσει την αποστολή του να υποστηρίζει τις ελληνικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών βοηθώντας στην επείγουσα υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας την αποτελεσματική ένταξή τους και βοηθώντας στη δημιουργία ολοκληρωμένων και βιώσιμων συστημάτων προστασίας των παιδιών. Το πρόγραμμα φιλοξενίας διαρκεί για εννέα μήνες, από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018 και θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα», ανέφερε η UEFA.
15.1.2019: RISE -Beyond Goals: Κόστος: 246.225 ευρώ: «Οι δικαιούχοι, νέοι ηλικίας 12 έως 18 ετών που ζουν μέσα και γύρω από την μειονεκτική συνοικία του Κολωνού στην Αθήνας. Οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, με περιορισμένες δυνατότητες άσκησης αθλητικών δραστηριοτήτων (έλλειψη κινήτρων ή οικονομικών πόρων, στερεότυπα φύλου). Ορισμένοι από αυτούς τους νέους αντιμετωπίζουν υψηλό άγχος, ενδοοικογενειακή βία, κοινωνικό αποκλεισμό και έλλειψη δημιουργικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ζωής, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερες ευκαιρίες.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, επιθετική συμπεριφορά, κακή συμπεριφορά, ακαδημαϊκή αποτυχία, αδυναμία αλληλεπίδρασης με άλλους νέους, έλλειψη αυτοεκτίμησης και έλλειψη καθοδήγησης. Οι οικογενειακοί δεσμοί συχνά σπάνε και η σύνδεση με την κοινότητα μπορεί να είναι προβληματική. Το πρόγραμμα RISE θα επιχειρήσει την ενδυνάμωση της νεολαίας μέσω του ποδοσφαιρικού προγράμματος, με επικεφαλής τον διεθνή ποδοσφαιριστή Δημήτρη Παπαδόπουλο. Παρέχει στα παιδιά τις αξίες και τις δεξιότητες ζωής και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν καλύτερη ζωή, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες να αναπτύξουν τον εαυτό τους και τις κοινότητές τους», αναφέρεται στην UEFA.