Στο Προεδρικό Μέγαρο, μόνο λίγα λεπτά αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε υποδεχτεί για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών τιμώντας κάθε μέλος της με το αναμνηστικό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η ομοσπονδιακή προπονήτρια Αθηνά Ζέρβα, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για το μυστικό των επιτυχιών! Τρία χρυσά μετάλλια από το 2016! Χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2016 στη Θεσσαλονίκη, χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών στη Σαμψούντα το 2017 και χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πολωνίας το 2019! «Δύναμη ψυχής και υπόδειγμα ζωής» ήταν οι λέξεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να περιγράψει τα μηνύματα που περνά η εθνική μπάσκετ κωφών γυναικών στην ελληνική κοινωνία, απευθυνόμενος στα «χρυσά» κορίτσια της Αθηνάς Ζέρβα. Η αρχιτέκτονας -από το 2011- αυτής της ιδιαίτερης και ξεχωριστής Πρωταθλήτριας Κόσμου, Αθηνά Ζέρβα, εξηγεί με απλά λόγια που φτάνουν στην καρδιά ποιο είναι το μεγάλο μυστικό: «Μιλάμε με τα μάτια, παίζουμε με την ψυχή!»
Αναλυτικά, η συνέντευξη της ομοσπονδιακής προπονήτριας της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών, Αθηνάς Ζέρβα, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):
-Τρία χρυσά μετάλλια από το 2016 μέχρι σήμερα! Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ομάδας;
ΖΕΡΒΑ: «Συχνά λέμε… αν υπάρχει τύχη… αλλά η τύχη -όπως είχε πει και ο Αριστοτέλης- είναι εκείνο που συμβαίνει, όταν η πολλή δουλειά συναντά την ευκαιρία. Αυτή η ομάδα δεν έφτασε τυχαία εδώ. Έχω δημιουργήσει έναν μικρό “στρατό” από υπέροχα παιδιά! Ξεκινήσαμε το 2011 μαζί, με πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία τα ξεπερνούσαμε, είτε αυτά αφορούσαν τη διαμονή, είτε τα χρήματα για εισιτήρια ή για τη διατροφή. Όμως αντέξαμε! Αντέξαμε γιατί ονειρευτήκαμε… “τρομακτικά όνειρα”. Και τα ονειρευόμασταν κάθε χρόνο! Η ομάδα έβγαλε στο παρκέ τη δουλειά που είχε κάνει, μετά από μεγάλη προσπάθεια. Μάθαμε το παιχνίδι, δεν παίξαμε μπάσκετ αναπήρων, δεν παίξαμε μπάσκετ κωφών. Όλα αυτά τα κορίτσια έχουν δελτία σε ομάδες της ΕΟΚ. Εκεί έμαθαν το μπάσκετ, εκεί παίζουν όλη τη χρονιά κι εμείς τους τραβάμε στην εθνική ομάδα. Γίναμε ομάδα και με πάρα πολλή δουλειά και με τη βοήθεια όλων των συνεργατών που είχα όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Είναι πραγματικά μοναδικό συναίσθημα, γιατί δεν νομίζω ότι δίνεται η ευκαιρία συχνά στον προπονητή να πάρει και τη δουλειά του πίσω -όλοι δουλεύουν, αλλά δεν φτάνουν όλοι στην κορυφή- αλλά κυρίως την αγάπη που έχω εισπράξει, την αναγνώριση και πλέον αυτά θα μας συνοδεύουν μια ζωή».
-Έχετε τεράστια καριέρα στο γυναικείο μπάσκετ, πολλές δεκαετίες, πολλά γαλόνια. Είναι κάτι διαφορετικό για εσάς η θέση της ομοσπονδιακής προπονήτριας της εθνικής μπάσκετ κωφών γυναικών;
ΖΕΡΒΑ: «Είναι κάτι διαφορετικό… γιατί φοράμε το εθνόσημο! Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα! Μεγάλη πρόκληση! Επικεντρωθήκαμε στα κομμάτια της μεθοδολογίας: πως θα λειτουργήσουμε με τα παιδιά που άλλα δεν ακούν, άλλα ακούν λίγο, άλλα μιλούν λίγο, άλλα δεν μιλάνε καθόλου. Αυτά λύσαμε. Τώρα πλέον, στην ομάδα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα επικοινωνίας. Το έχουμε λύσει! Μιλάμε με τα μάτια, με το σώμα, με τη νοηματική που έχω μάθει κι εγώ! Όλα τα υπόλοιπα γίνονται με τα μάτια! Σας μιλώ ειλικρινά. Είχα πει στις παίκτριές μου πως μπάσκετ δεν θα παίξετε με τα αυτιά σας. Μπάσκετ θα παίξετε με τα πόδια, με τα χέρια, με τη δουλειά, με τη δύναμη, με την ψυχή, με ό,τι ταλέντο έχετε και απλά με πίστεψαν. Πιστεύοντας σε αυτό το όνειρο που φτιάξαμε, είχα ένα βαρύ φορτίο, σε όλη αυτή την πορεία να μην κάνω λάθη, να μην τις κρεμάσω, να μην τις πουλήσω και να φτάσουμε μέχρι εδώ που φτάσαμε».
-Με την εμπειρία σας, η Ελλάδα θα λέγατε ότι υπολείπεται σε σχέση με το εξωτερικό, ως προς την οργάνωση και την κοινωνική μέριμνα στον αθλητισμό για ΑμεΑ;
ΖΕΡΒΑ: «Εκ του αποτελέσματος, όχι! Θα σας πω, όμως κάτι. Μας λείπουν οργανωτικά κομμάτια. Και δεν είναι μόνο στον αθλητισμό των ΑμεΑ, είναι παντού. Ειδικά με όλη αυτήν την κρίση που έχουμε περάσει, ο αθλητισμός είναι ένα ευάλωτο κομμάτι και γι’ αυτό εύκολα μπορεί να πληγεί, όμως κρύβονται από πίσω αθλητικές καρδιές, οι οποίες λαχταρούν, οι οποίες κάνουν όνειρα και νομίζω ότι αυτή η ελληνική ψυχή βγαίνει μπροστά. Έτσι πορευτήκαμε κι εμείς! Βάζαμε τα ακουστικά και ακούγαμε τον εθνικό ύμνο, οι βαρήκοες, τα βράδια πριν κοιμηθούμε. Αυτή η ελληνική ψυχή μας έφτασε εδώ που μας έφτασε και αυτή είναι η διαφορά μας με τις υπόλοιπες ομάδες. Παρ’ όλο που στο εξωτερικό υπάρχουν και καλύτερες δομές και καλύτερες συνθήκες, για να γυμνάζονται παιδιά ΑμεΑ, κωφά εν προκειμένω, με ειδικά πρωταθλήματα, με χρηματοδοτήσεις. Αρκεί να σας πω ότι στην Αμερική υπάρχει ένα πανεπιστήμιο με 20-25.000 φοιτητές που είναι μόνο κωφοί ή βαρήκοοι, το Gallaudet University. Σπουδάζουν όλοι εκεί και οι εθνικές ομάδες των κωφών των ΗΠΑ επιλέγουν τους αθλητές και τις αθλήτριές τους από τις ομάδες του πανεπιστημίου, ανάλογα με το άθλημα. Η ομάδα των ΗΠΑ όμως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φέτος στο Λούμπιν της Πολωνίας βγήκε τρίτη! Κάτι συμβαίνει λοιπόν, το οποίο μπορεί να μην εξηγείται με τη λογική. Φτάσαμε εκεί που ονειρευόμασταν!»
-Στην Ελλάδα έχουν συσταθεί μόλις 9 σύλλογοι κωφών. Είναι βασικός στόχος η άμεση αύξηση αυτών;
ΖΕΡΒΑ: «Δεν αρκεί μόνο να αυξηθούν, αλλά πρέπει και να ενεργοποιηθούν! Δηλαδή, το να υπάρχουν δεν σημαίνει κάτι! Κι εμείς προσπαθούμε να στείλουμε μηνύματα στον αθλητισμό των κωφών. Υπάρχουν πολλά παιδιά έξω, τα οποία ακούν λίγο, άλλα έχουν κάνει κοχλιακό, δεν φαίνεται και δεν θέλουν να εκτεθούν. Πρέπει να δώσουμε ένα κίνητρο σε αυτά τα παιδιά να βγουν προς τα έξω και τα σωματεία να αποκτήσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται ώστε να έχουν γήπεδα, να προσελκύσουν κόσμο, να έχουμε πρωταθλήματα. Να υπάρχουν σύλλογοι σε αρκετές γειτονιές, ώστε να μη χρειάζεται το παιδί να φτάσει στην άλλη άκρη για να προπονηθεί σε ένα σωματείο. Έτσι κι αλλιώς, αυτά λύνονται μέσω των ακουόντων. Η ανάπτυξη, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι πολύ μεγάλη και θέλει όραμα και υπομονή».
-Κλείνοντας, ο επόμενος στόχος για την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια εθνική Ελλάδας είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σαρδηνίας τον επόμενο Ιούνιο;
ΖΕΡΒΑ: «Ναι, αυτός είναι ο στόχος! Όταν βγαίνεις πρώτος, περιμένεις κάποιος να παίξει καλύτερα από εσένα και να σε νικήσει. Μέχρι τότε θα κάνουμε τη δουλειά μας! Να κατακτήσουμε τους τρεις τίτλους ξανά από την αρχή!»
Ασπασία Βελονάκη