Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μίλησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης με όλα τα κόμματα, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της οπαδικής βίας, επισήμανε , κατά την 4η και τελευταία συνεδρίαση για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή και αύριο (9/3) εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε «ανησυχητική παθογένεια» την αθλητική βία και έκανε λόγο για «παραβατική κουλτούρα οργανωμένων οπαδών», ενώ επανέλαβε ότι αθλητισμός και βία είναι έννοιες αποκλίνουσες. «Είναι απαίτηση της κοινωνίας να συνεργαστούμε, ώστε να μην ξαναδούμε αποτρόπαια περιστάτικά όπως η δολοφονία του Αλκη. Θεσπίζουμε σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων και κάνουμε πιο αυστηρό το “ιδιώνυμο”. Στόχος μας, είναι η εξάλειψη της αθλητικής βίας, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
«Αναλαμβάνουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, αλλά αποδίδουμε και το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στις λέσχες. Τολμούμε και αποδίδουμε και το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στις ομάδες, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικά σωματεία», τόνισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος, μιλώντας για τη διάταξη που προβλέπει αναστολή της λειτουργίας των νόμιμων λεσχών από την ψήφιση του νομοσχεδίου έως τις 31 Ιουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το διάστημα αυτό, εφόσον όμως υπάρξουν απτές πρωτοβουλίες από πλευράς των λεσχών φιλάθλων, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας. Επανέλαβε, δε, ότι «η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι υπέρ της λειτουργίας νόμιμων λεσχών φιλάθλων, που θα είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα όλων μας για έναν ασφαλή, ποιοτικό αθλητισμό».
Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ηλεκτρονικού αθλητισμού (e-sports), για τις οποίες εκφράστηκαν αντιρρήσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εστίασαν στον κίνδυνο εθισμού των εφήβων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει παιχνίδια που περιέχουν βία ή τυχερά παιχνίδια, αλλά μόνο όσα αναπαριστούν αναγνωρισμένα αθλήματα.
Δείτε επίσης: Ν. Δένδιας: Συνάντηση με τη ΓΓ του ΟΑΣΕ στη Βιέννη
- «Η ευελιξία του Γκονσάλες και η νίκη της Γιουβέντους»
- Αντίκτυπος της πώλησης πυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες: Κίνα και οι προειδοποιήσεις για κούρσα εξοπλισμών
- Ο καφές και το τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
- Συρία: Κακοποιητές του Άσαντ και το πρόσωπο του Ρενέ, η ιστορία της ανθεκτικότητας
- Η Κέιτ Κάσιντι τιμά τον Λίαμ Πέιν με νέο τατουάζ δύο μήνες μετά τον θάνατό του