Αυγενάκης: «Διγλωσσία από ΣΥΡΙΖΑ και αθλητικούς παράγοντες για τις θητείες»

Αυγενάκης: «Διγλωσσία από ΣΥΡΙΖΑ και αθλητικούς παράγοντες για τις θητείες»

Για «διγλωσσία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους παράγοντες που αντιδρούν στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων των Βουλής. Προχώρησε μάλιστα στην ανάγνωση αποσπασμάτων από τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του νόμου Βασιλειάδη, τον Μάρτιο του 2019, αναφορικά με τους περιορισμούς στις θητείες των μελών των Δ.Σ. ομοσπονδιών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης, «η Ελένη Αυλωνίτου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέρχεται και από το χώρο του αθλητισμού, υποστήριζε τότε ότι “ το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης θητείες για το συμβούλιο των ομοσπονδιών. Θέλει, με άλλα λόγια, να τελειώσει σχέσεις, που τυχόν δημιουργούνται, λόγω μακρόχρονης φιλίας σε τέτοιες θέσεις ευθύνης”.

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζε πως “ καθιερώνεται επιτέλους, περιορισμός στις θητείες των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών και μπαίνουν κανόνες στις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών των αθλητικών οργανώσεων, για την εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων. Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε φαινόμενα, όπως αυτά της συμμετοχής σωματείων σφραγίδα, που δεν ασκούν πραγματική αγωνιστική δράση και αφετέρου, να αποτυπώνεται αναλλοίωτη η βούληση της συνέλευσης στο εκλογικό αποτέλεσμα”.

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι “ όταν κολλάμε και στις θητείες, που τόσα χρόνια, οι άνθρωποι του αθλητισμού μιλάμε για καρεκλοκένταυρους ή για ανθρώπους, που ξέρουμε πώς γίνονται οι εκλογικές διαδικασίες και δεν τόλμησε κανένας αυτά τα χρόνια να κάνει κάτι γι΄ αυτό το πράγμα, βάζουμε μία δικλείδα”.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε επιπλέον στην τότε τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος κατά την ακρόαση φορέων είχε πει ότι “ με τις θητείες και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση. Εγώ, προσωπικά, εκφράζοντας και την ομοσπονδία μου, είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση να πούμε ότι οι θητείες είναι ένα μέτρο, το οποίο δεν είναι δημοκρατικό, σε μεγάλο βαθμό”.

Αναφέρθηκε επίσης σε ανάλογη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλη Κολυμπάδη, ο οποίος είχε πει: “ Θα σας πω τρεις από τις συστάσεις της ΔΟΕ που δεν συμπεριλήφθηκαν στο καταστατικό. Τρεις δεν έγιναν δεκτές. Δεν έγινε δεκτός ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος είναι το πρώτο θέμα, που θέλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να ανήκουν οι Ολυμπιακές επιτροπές και όχι να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό, όμως, κατά τη διαβούλευση του καταστατικού, δεν το θέλατε εσείς, κ. Βασιλειάδη. Το δεύτερο είναι οι θητείες, αλλά όχι υποχρεωτική σύσταση. Ελαφριά σύσταση, όχι υποχρεωτικότητα και τα όρια ηλικίας, όπως είπατε”.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ψήφισμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην 23η συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα, μεταξύ άλλων, ότι «τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν ότι μέσα σε διάστημα έξι μηνών, οι αθλητικές ομοσπονδίες τους θα προχωρήσουν στην εναρμόνιση των καταστατικών τους στο θέμα των θητειών και των ορίων ηλικίας με τις διατάξεις που ισχύουν στις αντίστοιχες διεθνείς ομοσπονδίες τους», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχεο συμβεί ως τώρα.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και σε επιστολή του Διευθυντή Αλληλεγγύης και Σχέσεων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της ΔΟΕ, Τζέιμς ΜακΛίοντ προς τα μέλη της ΕΟΕ, στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όπου αναφερόμενος στην ψήφιση του προηγούμενου αθλητικού νόμου (4639/2019), σημείωνε χαρακτηριστικά: «Το ζήτημα του καθορισμού εύλογων ορίων ηλικίας ή /και θητειών είναι σαφώς σημαντικό στοιχείο των βασικών προτύπων χρηστής διακυβέρνησης. Όπως γνωρίζετε, αυτό είναι κάτι που η ΔΟΕ έχει εφαρμόσει η ίδια εδώ και πολύ καιρό, και το οποίο συνιστάται έντονα στα μέλη του Ολυμπιακού Κινήματος ως μέρος των βασικών αρχών της χρηστής διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε, κατ’ ουσίαν, αντίρρηση στην αρχή της θέσπισης τέτοιων περιορισμών. Αυτό που μας λυπεί είναι ότι αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο νόμο και όχι να έχει εφαρμοστεί άμεσα και ενεργά από κάθε αθλητική οργάνωση στο αντίστοιχο καταστατικό τους».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play