Αυγενάκης για Ολιστική Μελέτη: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει»

Αυγενάκης για Ολιστική Μελέτη: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε στην εισαγωγική ομιλία κατά την παρουσιάση των κυριότερων σημείων της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα», τονίζοντας παράλληλα ότι «ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει».

Η παρουσίαση πραγματοποιείται αυτή την ώρα μέσω τηλεδιάσκεψης, με προσκαλεσμένους από τον υφυπουργό Αθλητισμού τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ΕΠΟ, τον πρόεδρο της SL1 και τις 14 ΠΑΕ – μέλη της, τον πρόεδρο της SL2 και τον πρόεδρο του ΠΣΑΠ.

Την παρουσίαση κάνει εκ μέρους της UEFA ο Λουκα Νίκολα, Head of National Governance and Global Institutions.

«Κυρίες και κύριοι,
Αρχικά, να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, σήμερα, σ’ αυτή την ιστορική τηλεδιάσκεψη, που ελπίζω και εύχομαι να αποτελέσει την απαρχή της αλλαγής του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να ευχαριστήσω πρωτίστως τους εκπροσώπους των FIFAκαι UEFA, που αμέσως μετά θα ενημερώσουν για τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Να ευχαριστήσω στο πρόσωπό τους τις διεθνείς συνομοσπονδίες για την άριστη συνεργασία των τελευταίων 16 μηνών, με ουσιώδεις και εποικοδομητικές επαφές τόσο εδώ, στην Αθήνα, όσο και στην Ελβετία. Για το κοινό πνεύμα αντίληψης ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας η Ολιστική Μελέτη, η πλήρης πρόταση που εκπόνησαν FIFA και UEFA, ειδικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο στις 25 Φεβρουαρίου. Τότε που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, συνυπέγραψαν την Διακήρυξη Προθέσεων, η οποία «γέννησε» τούτη την Ολιστική Μελέτη.
Επισήμανα και νωρίτερα ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή:

Η συγκεκριμένη Έκθεση αναφέρει αναλυτικότατα τα βήματα που χρειάζονται ώστε να μπει σε σειρά το ποδόσφαιρό μας. Να αλλάξει εκ βάθρων, να οργανωθεί σε σύγχρονο πλαίσιο, να χαράξει -επιτέλους- τροχιά ανάπτυξης.
Και για εμάς, ως Κυβέρνηση, η Ολιστική Μελέτη αποτελεί ήδη οδηγό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ισχύσουν όλα όσα αναφέρει και αφορούν στους δικούς μας τομείς ευθύνης. Και θα τα εφαρμόσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ωστόσο, εμπλεκόμενες πλευρές είναι και η καθεμία που εκπροσωπεί ο καθένας σας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη:
· Η ΕΠΟ με τη σημερινή σύνθεση, αλλά και με εκείνη που θα προκύψει από τις εκλογές.
· H Super League 1 και η Super League 2.
· Όλες οι ΠΑΕ και ιδιαίτερα τα -όπως λέμε- «μεγαλύτερα» κλαμπ, εκείνα με την αυξημένη δημοφιλία και επιρροή στην ποδοσφαιρική οικογένεια.
· Οι ποδοσφαιριστές, αλλά και άλλοι φορείς, που σήμερα δεν βρίσκονται εδώ για λόγους αδυναμίας κεντρικής εκπροσώπησης ακόμη, όπως οι προπονητές, οι διαιτητές.

Είναι ώρα ευθύνης, λοιπόν, για όλους. Διότι, όταν θα ολοκληρωθεί η ενημέρωση περί της Ολιστικής Μελέτης, την οποία στο τέλος της τηλεδιάσκεψης θα την πάρετε ολόκληρη για να την μελετήσετε, δεν θα υπάρχει πια «δεν ξέρουμε». Ή «δεν μας είπαν». Ή «δεν βοήθησαν».

Σε λίγη ώρα θα είναι ώρα ευθύνης και δέσμευσης όλων σας. Ότι θα κάνετε όσα περνούν από το χέρι σας για να εφαρμοστεί στο ακέραιο η Ολιστική Μελέτη.
Ευθύνη και δέσμευσή σας ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα γίνει καλύτερο. Το εργαλείο πλέον παρέχεται. Αρκεί να υιοθετηθεί, να εφαρμοστεί και να τηρηθεί ευλαβικά και συνολικά.

Ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε αυτή την τελευταία ευκαιρία που μας δίδεται και να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά. Να το φέρουμε εκεί που του αξίζει.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει κάποιος που θα διαφωνήσει ή θα υπονομεύσει ή και θα αδιαφορήσει ακόμα.
Κι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα, διότι η Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρο έρχεται ακριβώς την εποχή που εξελίσσεται, συνολικά, η αθλητική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

Σας είναι γνωστό, με τα δύο αθλητικά νομοσχέδια και τις ενδιάμεσες διατάξεις που έχουμε ψηφίσει, ότι προσπαθούμε οργανωμένα να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο. Με διαφάνεια να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας παράλληλα τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Θα αναφερθώ επιγραμματικά στις πάμπολλες ρυθμίσεις, καθώς σε ορισμένες από αυτές… προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη:

· Όπως, στην κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους χειραγωγημένους αγώνες και στην ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α).

Ø Σκοπός της είναι ο εθνικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων, η διεθνής συνεργασία και η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στη Σύμβαση σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων.

Ø Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμμετέχουν:
ü Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως Πρόεδρος
ü Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.)
ü Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
ü Ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
ü Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.)
Ø Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. συστήνει ομάδες εργασίας με σκοπό την υποβοήθηση του έργου της. Σε κάθε ομάδα εργασίας συμμετέχουν φορείς εκτός αυτών που ανήκουν στον «πυρήνα» της, όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Σύνδεσμοι παικτών, προπονητών και διαιτητών, οι διοργανώτριες αρχές πρωταθλημάτων, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι Εταιρίες Στοιχηματισμού κ.ά.
· Όπως, με την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) με έδρα το ΟΑΚΑ, σε αντικατάσταση του ΕΣΚΑΝ και με την ευθυγράμμιση στις διεθνείς επιταγές και τον Κώδικα του WADA.
· Όπως, με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την απευθείας ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, προφανώς και των ποδοσφαιρικών, με 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο θα εισπράξει 2.500 ευρώ και 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε άλλο άθλημα, αν τυχόν καλλιεργεί περισσότερα.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω κι άλλα μέτρα: Από τις διατάξεις για τη βία στα γήπεδα που έκαναν ευχερέστερη τη δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι τη σύσταση της Steering Committee.

Και από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών, τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, τα φοροκίνητρα για χορηγίες και δωρεές, έως την υπαγωγή στην ομπρέλα των μέτρων στήριξης, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και τώρα, στο 2ο λοκντάουν.
Αλλά δεν θέλω να μακρηγορήσω και θα προσθέσω μόνο τούτο: Μαζί με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, ετοιμάζουμε και το 3ο σχέδιο νόμου, στο οποίο -μεταξύ άλλων- θα τακτοποιούμε και το χρονίζον ζήτημα με τα νομιμοποιητικά εργασίας των προπονητών ποδοσφαίρου.

Και έχουμε ζητήσει τη συνδρομή των FIFAκαι UEFAπάνω σ’ αυτό. Τη βοήθεια των δικών τους ειδικών επί του θέματος, που ταλαιπωρεί χρόνια το ποδόσφαιρό μας. Ακόμη ένα βήμα για να επικρατήσει διαφάνεια και τάξη.

Ο λόγος, όμως, πρέπει να περάσει τώρα στον Λούκα Νικόλα, τον εκπρόσωπο της UEFA, για την παρουσίαση των βασικών σημείων της Ολιστικής Μελέτης. Και στην ώρα ευθύνης, όλων μας, για την εφαρμογή της, όπως είπα νωρίτερα.

Εύχομαι -το τονίζω ξανά- στο τέλος τούτης της τηλεδιάσκεψης κι αφού έχετε λύσει τυχόν απορίες σας και τοποθετηθείτε, να πορευτούμε όλοι μαζί. Να εκπέμψουμε, μηδενός εξαιρουμένου, το μήνυμα της ενότητας στην ποδοσφαιρική οικογένεια. Και της ελπίδας για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, βασισμένο στις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης, αρχής γενομένης από σήμερα.
Σας ευχαριστώ πολύ».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play