Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελεί πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής»

Εκτενή αναφορά στην κυβερνητική πολιτική και τις ειδικότερες πρωτοβουλίες και δράσης στήριξης και ανάπτυξης του αθλητισμού των ΑμεΑ, έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο κ. Αυγενάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: 

«Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί στην ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

propoli

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε Τεχνική Διυπουργική Επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και καθόρισε τους στρατηγικούς στόχους και τις δράσεις και του τομέα αθλητισμού.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει δημοσιευθεί, το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2020, προσδίδοντας του τον υψηλότερο θεσμικό συμβολισμό. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίησή του ανά τομέα και δράση, καθώς και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησής του.

Ειδικότερα, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού εργάζεται η Ομάδα Εργασίας για την καταγραφή της προσβασιμότητας των δημοσίων δομών που υπάγονται ή εποπτεύονται από το Υφυπουργείο. Παράλληλα, με την πλατφόρμα «Πέλοπας», που λειτουργούμε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχουμε συμπεριλάβει ερωτήσεις προσβασιμότητας για όλες τις αθλητικές υποδομές της χώρας.

Επιπλέον, η ιστοσελίδα της ΓΓΑ είναι προσβάσιμη στα Άτομα με Αναπηρία και μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους, για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, σε σχέση με τον τομέα του αθλητισμού. Επίσης, έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέου ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, εντός του 2022, στον οποίο προβλέπεται και απαιτείται η τήρηση κανόνων και προτύπων για το σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία των διαδικτυακών τόπων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτά περιγράφονται στο «Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» σε συνδυασμό με τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας. Ακόμη, έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», όπου μεταξύ άλλων, προβλέπονται και επεξεργάζονται προτάσεις και δράσεις για τον αθλητισμό των ΑμεΑ.

Είναι άξιο μνείας ότι ο αθλητικός νόμος αντιμετωπίζει ισότιμα τους αθλητές ΑμεΑ (αθλητές/αθλήτριες, δικαιώματα, πριμ κλπ). Μάλιστα, ο αθλητισμός αποτελεί τον πρώτο τομέα πολιτικής, όπου υπάρχει θεσμικά πλήρης ισοτιμία των ΑμεΑ. Με σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 2,5 ετών:

-Ρυθμίσαμε δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση των επιμέρους φορέων στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησής της, δηλαδή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και των Παραολυμπιονικών.
-Προβλέψαμε ότι η σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων θα απαιτεί αποφάσεις τριών σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Προσφέραμε υπόσταση, πόρους και τη δυνατότητα αποτελεσματικής ανάπτυξης του αθλήματος από την οικεία Ομοσπονδία, ενώ παράλληλα η Πολιτεία μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αθλήματος και τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας.
-Αναγνωρίσαμε τον καθοριστικό ρόλο των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες. Με τον τρόπο αυτό, καλύφθηκε το νομοθετικό κενό που υπήρχε στη μη ρητή συμπερίληψη της εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της ΓΓΑ και στη μη ρητή χορήγηση παροχών σε αρτιμελείς αθλητές, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους Διεθνείς Κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες.

Μεριμνούμε, εξάλλου, για εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών και των υποδομών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατέχει ή/και εποπτεύει το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, του πρώτου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ στη χώρα μας. Ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών ΑμεΑ και θα προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την καλύτερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των Τευχών Δημοπράτησης. Πολύ σύντομα, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη και τον δήμαρχο Ραφήνας, κ. Μπουρνούς, θα ανακοινώσουμε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοπράτησης για αυτό το τόσο σημαντικό και οραματικό έργο για το Παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα.

Ο Παραολυμπιακός αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας, αποτελούν πρότυπο μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, πρότυπο της αέναης προσπάθειας για βελτίωση, πρότυπο αισιοδοξίας και επιμονής, πρότυπο προς μίμηση για όλους και κυρίως για τους νέους μας».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Αλέξης Κούγιας: «Μου είναι αδιάφορη η γνώμη κάποιων που δεν είναι στο περιβάλλον μου» (vid)

Loading